ΕΛΛΑΔΑ

«Μήδεια» - Χωρίς ρεύμα για πέμπτη ημέρα: Στα κάγκελα» 3.000 νοικοκυριά, στα… καλώδια οι εναερίτες, στην εξέδρα οι ευθύνες

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2021, 14:11
«Μήδεια» - Χωρίς ρεύμα για πέμπτη ημέρα: Στα κάγκελα» 3.000 νοικοκυριά, στα… καλώδια οι εναερίτες, στην εξέδρα οι ευθύνες
Facebook Twitter Whatsapp

Για πέμπτη ημέρα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν τη μάχη για να ηλεκτροδοτηθούν και τα τελευταία σπίτια στην Αττική. Οργή για το πινγκ πονγκ ευθυνών.

Μαίνεται η απίστευτη ταλαιπωρία των κατοίκων σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων της Αττικής, καθώς μπορεί η κακοκαιρία «Μήδεια» να έφυγε, ωστόσο τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζουν να κάνουν αγώνα για να αποκατασταθούν οι σοβαρές βλάδες στο δίκτυο, με τη ζημιά προς το παρόν να μην μπορεί να αποτιμηθεί πλήρως.

Εδώ και πέντε ημέρες, πολλοί κάτοικοι των βορείων προαστίων έχουν μείνει στο σκοτάδι και χωρίς θέρμανση, με την οργή να ξεχειλίζει και τις ευθύνες να έχουν γίνει «μπαλάκι», μεταξύ των αρμοδίων.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία δίνουν «μάχη» για να συνδέσουν το ρεύμα σε 3.500 νοικοκυριά σε Εκάλη, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και τα μεμονωμένα περιστατικά βλαβών σε γραμμές χαμηλής τάσης, που αναμένεται να πάρουν πολύ χρόνο ακόμα για να αποκατασταθούν. Έτσι, ο ΔΕΔΔΗΕ προτρέπει τους πολίτες να δηλώνουν τις βλάβες τους τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ ώστε να εντοπιστούν και να ξεκινήσει η επίλυσή τους. Όπως αναφέρουν είναι πιθανό για κάποια προβλήματα ηλεκτροδότησης να μην ευθύνεται η βλάβη στην μέση τάση αλλά ένα πρόβλημα στη δική τους παροχή.

ΔΕΗ: Έκπτωση 10% σε όσους είχαν διακοπή ρεύματος

Έκπτωση έως 10% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα δουν όσοι είχαν διακοπή ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών σχέσεων της ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα, μιλώντας στο MEGA, ανακοίνωσε πως η απόφαση της ΔΕΗ θα ισχύσει και για όσους καταναλωτές έχουν επιλέξει διαφορετικό προμηθευτή ρεύματος.

«Tο ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να αποζημιωθούν τα νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ να αφαιρέσει από τον λογαριασμό του Φεβρουαρίου την χρέωση του δικτύου διανομής σε όλους τους πελάτες που επλήγησαν από την κακοκαιρία», δήλωσε η κυρία Δήμτσα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση και τού ζήτησε «ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πω τα 10 ευρώ που θα δωρίσει στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού δεν μπορούν να απαλύνουν την οργή του κόσμου, αλλά και το μαρτύριο που βίωσαν χιλιάδες οικογένειες, περιμένοντας ατελείωτες ώρες τα συνεργεία ηλεκτροδότησης χωρίς φαγητό, νερό και θέρμανση.

Ανοίγουν τα καταστήματα θερμαντικών σωμάτων - Σε ποιες περιοχές

Εν τω μεταξύ, επιτρέπεται, από σήμερα (Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου) και έως και την 28η Φεβρουαρίου, η λειτουργία του λιανικού εμπορίου σωμάτων καλοριφέρ για κεντρική θέρμανση και θερμαντήρων αέρα ή διανεμητών θερμού αέρα από σίδηρο ή χάλυβα, που δεν θερμαίνονται ηλεκτρικά, και μερών θερμαστρών, κουζινών, συσκευών για το ζέσταμα φαγητών και παρόμοιων μη ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τις επιχειρήσεις ότι λόγω των επιπτώσεων που επέφεραν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, τα οποία έπληξαν κυρίως τον Βόρειο και Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής και την εξ αυτών ανάγκη να προμηθευτούν τα νοικοκυριά, κυρίως εξοπλισμό θέρμανσης, δημοσιεύθηκε η υπ' αριθμ. 10604/18-2-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ B 643), σύμφωνα με την οποία, επιτρέπεται από σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και έως και την 28η Φεβρουαρίου, η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν τους παρακάτω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας:

• ΚΑΔ 47.52.45.06 → Λιανικό εμπόριο σωμάτων καλοριφέρ για κεντρική θέρμανση, που δεν θερμαίνονται ηλεκτρικά, από σίδηρο ή χάλυβα.

• ΚΑΔ 47.59.58.16 → Λιανικό εμπόριο θερμαντήρων αέρα ή διανεμητών θερμού αέρα π.δ.κ.α. από σίδηρο ή χάλυβα, μη ηλεκτρικών.

• ΚΑΔ 47.59.58.22 → Λιανικό εμπόριο μερών θερμαστρών, κουζινών, συσκευών για το ζέσταμα φαγητών και παρόμοιων μη ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των ανωτέρω επιχειρήσεων γίνεται με την τήρηση των περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, ήτοι οι μεν επιχειρήσεις να τηρούν την αναλογία ενός ατόμου για κάθε 25 τμ,, οι δε πολίτες να αποστέλλουν τον Κωδικό 2 ή να συμπληρώνουν έντυπη βεβαίωση και να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά μάσκα.

Συνεχίζεται το πινγκ πονγκ ευθυνών - Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Τα σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης που ανέδειξε η κακοκαιρία «Μήδεια» και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των ζημιών, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες, έχουν γίνει νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Χωρίς να μπω σε μεγάλες λεπτομέρειες θα πω μόνο ότι οι επενδύσεις στο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%» τόνισε ο την Πέμπτη πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την μετάθεση ευθυνών και προανήγγειλε επίσης σημαντική ενίσχυση των υποδομών.

«Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους για αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, πριν ακόμη χτυπήσει η κακοκαιρία είχε σχεδιαστεί να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. Θα μάθουμε λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης» τόνισε.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σφοδρά την κυβέρνηση για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στην αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών συνθηκών, αλλά και σοβαρές αδυναμίες στο δίκτυο διανομής, εγκατάλειψη των εργασιών συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου, μεγάλη έλλειψη προσωπικού και σοβαρά κενά διοικητικής διαχείρισης.

Ευθύνες προσωπικά στον Πρωθυπουργό για το «χάος» που, όπως επισημαίνει, προκλήθηκε από την επέλαση της Μήδειας, επιρρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ας σταματήσει ο κ. Μητσοτάκης να αναζητά «υπευθύνους» για μετακύλιση ευθυνών. Το χάος και η επιτελική ανικανότητα έχουν την υπογραφή του. Οι πολίτες πληρώνουν το πρωθυπουργικό πινγκ πονγκ μεταξύ ανεμελιάς και ανικανότητας», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για το πινγκ πονγκ ευθυνών που εκπορεύεται από τους Υπουργούς του», αναφέρει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Ακραία καιρικά φαινόμενα», «φταίνε οι προηγούμενοι», «ατομική ευθύνη», αυτό είναι το μοτίβο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ για να κρυφτούν οι τραγικές ελλείψεις», σημειώνει το ΚΚΕ.

«Υπεύθυνη είναι η ίδια η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο Πρωθυπουργός που ανέχεται τους ανευθυνοϋπεύθυνους υπουργούς του», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε μία πλήρη κατάρρευση όλων των υποδομών λόγω της χρεοκοπίας του ελληνικού δημοσίου», δήλωσε στον Real FM ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr