ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος στον Alpha 98,9: Η θετικότητα έχει φθάσει το 3,7% - Θα είμαστε καλύτερα μετά το Πάσχα

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2021, 11:53
Βασιλακόπουλος στον Alpha 98,9: Η θετικότητα έχει φθάσει το 3,7% - Θα είμαστε καλύτερα μετά το Πάσχα
Facebook Twitter Whatsapp

«Τον Απρίλιο θα έχουμε μεγάλη αύξηση της δυνατότητας εμβολιασμού και θα πετύχουμε τον στόχο, που είναι τον Μάιο, το Πάσχα, να έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Άρα μετά το Πάσχα θα είναι μια άλλη επιδημία. Θα βοηθήσει και ο καιρός και θα πάμε σε ένα καλό καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Η θετικότητα είναι κοντά στο 4%, δήλωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να ήταν 1.400, αλλά μιλάμε για θετικότητα 3,7%, κοντά στο 4%, και για αυτό στους χάρτες του ECDC δεν έχουμε πλέον πράσινες περιοχές, έχουμε μόνο πορτοκαλί. Βλέπουμε ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα 10-15 ημέρες πριν», δήλωσε ο καθηγητής.

Όπως είπε, «ελπίζω ότι ο χιονιάς έκανε καλό, λόγω της μείωσης της κινητικότητας, που σχεδόν πάντα ακολουθείται με μειωμένη μεταδοτικότητα. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου».

Ερωτηθείς, να λόγω του χιονιά, που έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του, σημειωθεί αύξηση της ενδοοικογενειακής διασποράς του ιού, είπε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα αν υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις. Ούτως ή άλλως, με αυτούς τους ανθρώπους ζούμε».

Επισήμανε ότι την προσεχή Τετάρτη οι ειδικοί θα έχουν επαρκή στοιχεία για να κρίνουν το lockdown.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι μπορεί να υπάρχουν στη χώρα μας μεταλλαγμένα στελέχη που να μην προέρχονται από ταξιδιώτες. «Δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν μεταλλάξεις και στην Ελλάδα πριν έρθει το στέλεχος της Βρετανίας. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός πιέζεται εξελεγκτικά, κάνει λάθη όταν αντιγράφεται και κάποια λάθη του δίνουν πλεονέκτημα να παραμείνει ζωντανός, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι μεταλλάξεις».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά και την έγκριση του εμβολίου της  Johnson & Johnson τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, το οποίο είναι μονοδοσικό, θα μπορεί να εμβολιαστεί σε λιγότερο χρόνο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

«Τον Απρίλιο θα έχουμε μεγάλη αύξηση της δυνατότητας εμβολιασμού και θα πετύχουμε τον στόχο, που είναι τον Μάιο, το Πάσχα, να έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Άρα μετά το Πάσχα θα είναι μια άλλη επιδημία. Θα βοηθήσει και ο καιρός και θα πάμε σε ένα καλό καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr