ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στα 10.500 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Συναγερμός για βρετανικό και νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Δημοσίευση 19 Φεβρουαρίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 19 Φεβρουαρίου 2021, 19:27
Facebook Twitter Whatsapp

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έκανε λόγο για συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνάδελφοί μας, έχουν και άλλες επαφές», σημείωσε.

«Καμπανάκι» για τη διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας έκρουσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Η ίδια αναφέρθηκε και στη διασπορά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους.

«Ο αριθμός κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν συναρτάται από τον χαμηλότερο αριθμό τεστ που διενεργήθηκε λόγω της κακοκαιρίας», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου. Η ίδια έκανε λόγο για διασπορά στην κοινότητα του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού. Έχουν καταγραφεί 742 κρούσματα αριθμός όμως, που όπως είπε, όμως δεν προβληματίζει τους ειδικούς καθώς τα εμβόλια παρέχουν υψηλή προστασία έναντι του βρετανικού στελέχους.

«Σταθερός είναι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα», είπε η καθηγήτρια και στην συνέχεια μίλησε και για την διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού στην κοινότητα.

Ηδη το 6% των πολιτών και έχει εμβολιαστεί είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, ενώ παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων στους ευάλωτους πολίτες άνω των 75 ετών.

Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο, είπε, τονίζοντας πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν. «Η αύξηση των διασωληνώσεων αρχίζει να πιέσει λίγο το σύστημα στην Αττική», συνέχισε η ίδια.

Την περασμένη εβδομάδα είχαμε περισσότερα από 2.000 νοσηλείες, με μέσο όσο 200 εισαγωγές την ημέρα. Όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις απλές κλίνες covid ανέρχεται στο 53% ανά την επικράτεια.

Έκανε λόγο για συνεχιζόμενη διασπορά σε εργασιακούς χώρους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι συνάδελφοί μας, έχουν και άλλες επαφές», σημείωσε. Είπε πως όσο δε μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος μεταξύ οικογενειακής μετάδοσης και μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους.

Η καθηγήτρια τόνισε πως η καθολική χρήση μάσκας είναι το πιο σημαντικό μη φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος», υπογράμμισε.

Μαγιορκίνης: Επιβαρύνθηκαν κατά 12% οι ΜΕΘ

Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 12% την περασμένη εβδομάδα, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο ίδιος επεσήμανε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ακολούθως τόνισε πως υπάρχει ανησυχία για τον Εύοσμο όπου παρατηρείται διασπορά του νοτιοαφρικανικού στελέχους – που καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, λέγοντας πως οι ειδικοί εισηγούνται lockdown και ιχνηλάτηση.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν είπε ο καθηγητής, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.

Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει  σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών.

Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Κοντοζαμάνης: Στο κόκκινο οι ΜΕΘ για covid-19

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκφράζοντας όμως την βεβαιότητα ότι η όποια πίεση υπάρχει στο σύστημα υγείας θα αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχει προετοιμασία και σχέδιο σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει επιχειρησιακός σχεδιασμός που υλοποιείται, όπου προβλέπεται και η λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ. Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες προστίθενται 38 νέες κλίνες στην Αττική. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο οικονομικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες που προέκυψαν κατά την πανδημία. «Δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της πανδημίας, η χώρα μας ξεκίνησε την προετοιμασία της», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι «το σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε μία παρακαταθήκη» και μετά το τέλος της πανδημίας «θα συνεχίσουμε με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται το ΕΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr