ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Στοίχημα η επαναλειτουργία των καταστημάτων, αλλά και προβληματισμός - Τι λένε στο Newpost Καφούνης και Βατόπουλος

Δημοσίευση 23 Φεβρουαρίου 2021, 22:00 / Ανανεώθηκε 23 Φεβρουαρίου 2021, 22:35
Lockdown: Στοίχημα η επαναλειτουργία των καταστημάτων, αλλά και προβληματισμός - Τι λένε στο Newpost Καφούνης και Βατόπουλος
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Σε εξίσωση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η επαναλειτουργία της αγοράς που βρίσκεται «στην εντατική» λόγω του παρατεταμένου lockdown- οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να καθορίσουν πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και τις ανάγκες της αγοράς. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εξετάζεται το άνοιγμα της αγοράς από την 8η Μαρτίου, καθώς η πανδημία με βάση τα τελευταία στοιχεία δεν φαίνεται να υποχωρεί. Χαρακτηριστικά την Τρίτη ανακοινώθηκαν 2.147 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1047 στην Αττική. Στο τέλος της εβδομάδας  η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει το θέμα της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου,  αφού εκτιμηθούν τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία.

Είναι σαφές ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία καθορίζουν τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο η κυβέρνηση έχει και την ευθύνη της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας . Ήδη ο εμπορικός κόσμος ζητεί την επαναλειτουργία των καταστημάτων από την 1η Μαρτίου σε μία προσπάθεια να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και τον τζίρο των εκπτώσεων, οι οποίες τυπικά λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου. Μιλώντας στο Newpost ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών  Σταύρος Καφούνης τόνισε ότι θεωρεί υψίστης σημασίας το άνοιγμα των καταστημάτων την 1η Μαρτίου με κανόνες και μέτρα προστασίας, αλλά όπως διευκρίνισε με την μέθοδο του click in shop , δηλαδή με φυσικά παρουσία των καταναλωτών στα καταστήματα.

Όπως είπε ο κος Καφούνης «με το click away δεν μπορούν  να λειτουργήσουν όλα τα καταστήματα και είναι σημαντικό να δημιουργούνται συνθήκες ισονομίας για τους εμπόρους». Παράλληλα , ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών τόνισε ότι η αγορά πρέπει να επαναλειτουργήσει με τη χρήση sms από τους καταναλωτές αλλά και αποτελεσματική επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων προστασίας από την πολιτεία ώστε να μην οδηγηθούμε σε 4ο lockdown, το οποίο, όπως εκτίμησε, θα είναι καταστροφικό.

Παράταση των εκπτώσεων ζητούν οι έμποροι

Την ίδια ώρα, και το επαγγελματικό επιμελητήριο Αθηνών ζητά επισήμως από το Υπουργείο Ανάπτυξης την παράταση των εκπτώσεων για ένα μήνα, μέχρι το τέλος Μαρτίου. Μάλιστα ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του επιμελητηρίου αναφέρει: «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει αποφασίσει την παράταση της εκπτωτικής περιόδου έως το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών». Ο κος Καφούνης μιλώντας στο Newpost ανέφερε ότι το αίτημα για παράταση ενός μήνα στις εκπτώσεις είναι λογικό με δεδομένο ότι στο μεγαλύτερο μέρος της διάρκειας των εκπτώσεων τα καταστήματα ήταν κλειστά , οπότε δεν είχαν την ευκαιρία να διαθέσουν στο καταναλωτικό κοινό τα αποθέματα του εμπορεύματός τους. «Η παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου θα δώσει την ευκαιρία στην αγορά να ανασάνει και να ξεστοκάρουν τα καταστήματα» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το άνοιγμα της αγοράς

Εκτός όμως από την επιθυμία των εμπόρων για το άνοιγμα των καταστημάτων οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν ακόμη δώσει το «πράσινο» φως για την επαναλειτουργία της αγοράς. Μιλώντας στο Newpost ο καθηγητής  Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση για το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα στο τέλος της εβδομάδας και αφού έχει στην διάθεσή της τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών. «Με βάση αυτά τα στοιχεία θα κάνουμε την εισήγησή μας» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις