ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος στον Alpha 98,9: Πιέζεται πολύ το ΕΣΥ - Τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2021, 11:07
Γώγος στον Alpha 98,9: Πιέζεται πολύ το ΕΣΥ - Τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία μπορούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα
Facebook Twitter Whatsapp

«Η πανδημία είναι σε σοβαρή κατάσταση, απειλητική για τη ζωή και την οικονομία. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των δυναμεων για την αντιμετώπισή της», τόνισε ο καθηγητής.

«Κίνδυνος οι κλειστοί εργασιακοί χώροι», δήλωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

Όλοι πρέπει να βάλουν πλάτες, τόνισε ο καθηγητής, ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τώρα που ασφυκτιά το ΕΣΥ από το βάρος της πανδημίας, καθώς συμφωνα με τα στοιχεία αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο υπάρχουν μόλις 13 κενές κλίνες ΜΕΘ.

«Τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, μπορούν να συμβάλλουν στο πρόβλημα», υπογράμμισε.
«Η πανδημία είναι σε σοβαρή κατάσταση, απειλητική για τη ζωή και την οικονομία. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των δυναμεων για την αντιμετώπισή της», τόνισε.

Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων σχετίζεται και με τα αυξημένα τεστ που έγιναν, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γώγος «η θετικότητα ακούμπησε το 4%, άρα υπάρχει μια μικρή άνοδος. Θα την παρακολουθήσουμε, είναι ανησυχητικό. Βασικό μας μέλημα είνα το σύστημα υγείας, πυοέχει φορτιστεί πολύ. Υπάρχει πίεση».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τη συλλογική ανοσία, ο κ. Γώγος υποστηρίζει ότι σε αυτή τη φάση, «θα θέλαμε να φθάσουμε τα 2-3 εκατ. εμβόλια, για να δούμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Όπως είπε, μπορεί να μην έχει γίνει γνωστό ακόμα αν οι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό, ωστόσο τα εμβόλια έχουν μειώσει τον μέσο όρο ηλικίας των ανθρώπουν που νοσηελύονται με Covid, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές.

«Εχουμε ήδη ένα όφελος, που είναι η προστασία των ηλικιωμένων. Ωστόσο, δεν έχει φανεί ακόμα το όφελος στη διασπορά, δεν είναι επαρκής ακόμα ο αριθμός», είπε.

Όπως είπε, για να χτιστεί το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, το ιδανικό είναι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ωστόσο «νομίζω κι ένα 40%-50% θα μειωθεί αρκετά η διασπορά και θα βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών».

Πρόβλημα οι χώροι εργασίας

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το πρόβλημα εστιάζεται πλέον στους κλειστούς χώρους εργασίας, με τον ίδιο να επισημαίνει τρία πράγματα: «Οι πιθανότητες μετάδοσης έχουν περιοριστεί σε αυτούς τους χώρους. Πρέπει να φθάσουμε στο μέγιστο βαθμό την τηλεργασία, να υπάρχει αυστηρή χρήση μάσκας, να αυξηθούν τα τεστ σε αυτούς τους χώρους , ωστε να εντοπίζονται και τα ασυμπτωματικά άτομα ούτως ώστε να απομονώνονται».

Αναφορικά με το εισπνεόμενο φάρμακο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται στο Ισραήλ, είπε: «Έχει το πλεονέκτημα ότι δημιουργεί υψηλές στάθμες στον πνεύμονα, όπου χτυπά κυρίως ο ιός, βοηθά το ανοσολογικό σύστημα».

Σχολιάζοντας την τηλεκπαίδευση, θεώρησε ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα και αναπτύχθηκε πολύ καλά, αλλά δεν υποκαθιστά τη δια ζώσης εκπαίδευση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr