current views are: 6

25 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση04:57

Πάει πίσω η άρση του lockdown: «Έκρηξη» κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών μας κρατάνε μέσα και τον Μάρτιο

Παράταση του lockdown προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού. Πώς θα κάνουμε Πάσχα.

Δημοσίευση 04:57’

Παράταση του lockdown προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού. Πώς θα κάνουμε Πάσχα.

Όλο και πιο μακριά φαίνεται πως πηγαίνει η άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου στον απόηχο των ημερησίων κρουσμάτων που βρίσκονται πλέον σε επίπεδα Νοέμβρη του 2020 και ενώ τα νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα της Αττικές, δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.

Την ανακοίνωση για παράταση του lockdown έκανε εμμέσως ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη λέγοντας ότι «είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Στο ζήτημα του lockdown αναφέρθηκαν κατά την ενημέρωση της Τετάρτης και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η Αναστασία Κοτανίδου τονίζοντας ότι «προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα Δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Με τη σειρά της η καθηγήτρια Εντατικής θεραπείας, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση του υπουργού υγείας τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lockdown», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση.

Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε τέλος η κ. Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η Αρκαδία – «Κοκκινίζει» το Ναύπλιο

Παράλληλα, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, υπό το βάρος των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Δήμο Ναυπλιέων της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Έτσι, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν ΟΜΟΦΩΝΗΣ εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Στις περιοχές που χαρακτηρίζονται πολύ αυξημένου κινδύνου, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, ενώ ο δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. 

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ισχύουν:

  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί
  • Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια.
  • Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για τα Λύκεια
  • Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
  • Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της.


σχετικα αρθρα