ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ

Δημοσίευση 25 Φεβρουαρίου 2021, 14:00 / Ανανεώθηκε 25 Φεβρουαρίου 2021, 14:11
Πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Υγειονομική περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη θα έχουν για έναν χρόνο οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως αν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εργασίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στα μέλη των οικογενειών τους να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και φαρμακευτική κάλυψη για έναν χρόνο (έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022) χωρίς να είναι απαραίτητο να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας που προβλέπει η νομοθεσία δίνει με τροπολογία του το Υπουργείο Εργασίας.

Η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», το οποίο συζητείται στη Βουλή.

Μέχρι σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε ότι για την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας απαιτούνταν η ύπαρξη τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών ασφάλισης την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε διάταξη  η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων για το επόμενο δωδεκάμηνο ανανεώνεται χωρίς, χωρίς να εξετάζεται αν το 2020 είχαν δύο μήνες ή 50 ημέρες ασφάλισης, ενώ καλύπτονται και όλες οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο για τους ίδιους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά:

«Με τη νέα ρύθμιση για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, ασφαλιστική κάλυψη) η κυβέρνηση δείχνει την οφειλόμενη ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη ζωή τους. Ακόμη περισσότερο καθώς οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού έκαναν χειρότερα τα πράγματα γι΄ αυτούς. Μια πολιτεία που αδιαφορεί για τους συνανθρώπους μας αυτούς δεν μπορεί να θεωρείται σύγχρονη πολιτεία.

 Η απόφαση για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για ένα χρόνο είναι η εκπλήρωση μιας αυτονόητης υποχρέωσής μας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού με τη δέσμευση ότι θα αντιδρούμε με την ίδια ευαισθησία». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr