current views are: 5

27 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση10:30

Τελεσίγραφο για τη φύλαξη των πανεπιστημίων – Τι ζητά το υπουργείο Παιδείας από τις διοικήσεις

Να προχωρήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες τις διαδικασίες ενίσχυσης των συστημάτων ελέγχου στις εγκαταστάσεις τους καλεί τις διοικήσεις των ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του.

Δημοσίευση 10:30’

Να προχωρήσουν τους επόμενους τέσσερις μήνες τις διαδικασίες ενίσχυσης των συστημάτων ελέγχου στις εγκαταστάσεις τους καλεί τις διοικήσεις των ΑΕΙ το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του.

Συνεχίζεται η συγκρουσιακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια σε σχέση με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη φύλαξή τους. Ενδεικτικό των διαφωνιών και των εντάσεων ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του προς τις διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων δίνει σαφή οδηγία να προχωρήσουν άμεσα (εντός τετραμήνου) τις διαδικασίες ενίσχυσης των συστημάτων ελέγχου στις εγκαταστάσεις τους.

Συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει και είναι πιθανόν η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά να ξεκινήσει χωρίς μεγάλες αλλαγές, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγγελος Συρίγος έστειλε στα ΑΕΙ έγγραφό του με το οποίο ζητεί από τις διοικήσεις τους να… επιταχύνουν.

«Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 25/Α /17-2-2021 δημοσιεύθηκε ο νόμος 4777/2021 “Εισαγωγή? στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού? περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις”, στις διατάξεις των άρθρων 12-20 του οποίου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την πολιτική? προστασίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο του ανωτέρω νόμου, και ειδικότερα των άρθρων 14-18, παρακαλείσθε όπως προβείτε άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίων ασφάλειας και προστασίας του Ιδρύματός σας, ώστε να πληρωθούν οι εκ του νόμου επιβαλλόμενες προϋποθέσεις και να καταστεί δυνατός ο έγκαιρος προγραμματισμός των απαιτούμενων διαγωνιστικών διαδικασιών προμηθειών», αναφέρεται σύμφωνα πάντα με τα «Νέα»

Πάντως, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων βρίσκονται ακόμη σε «κατάσταση σοκ», καθώς η πρόσφατη νομοθέτηση ρυθμίσεων που τα αφορούν και οι διαδικασίες που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τους ερχόμενους μήνες, πιθανόν αφήνουν ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθούν με τα τρέχοντα καθημερινά θέματα λειτουργίας τους.

Έως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οργανώσει και υποβάλει τις νέες τετραετείς συμφωνίες τους με την Πολιτεία μέσω της νέας Αρχής για την ανώτατη εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), χωρίς ωστόσο να ξέρουν ακόμη τον αριθμό των εισακτέων τους για τη φετινή χρονιά. Μάλιστα, μόλις πριν από δύο ημέρες ζητήθηκε από τα ΑΕΙ να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Παιδείας για το πόσους εισακτέους ζητούν την επόμενη χρονιά. Τις προτάσεις αυτές βέβαια και τους αριθμούς που προτείνονται παραδοσιακά, το υπουργείο Παιδείας τις προσαυξάνει, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος.

Επιπλέον, η ΕΘΑΑΕ έχει ορίσει μια σειρά από τυπικά κριτήρια για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων (αριθμό φοιτητών, καθηγητών, υποδομές κ.ο.κ.) αλλά έχει αφήσει τα πανεπιστήμια να ορίσουν και μερικά εξειδικευμένα, ανά περίπτωση κριτήρια, βασισμένα στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία καθενός από αυτά (για παράδειγμα, τη γεωγραφική του θέση, τις δημοσιεύσεις καθηγητών του κ.ά.).

Για αυτά τα κριτήρια, τα ΑΕΙ έχουν κάνει τις προτάσεις τους αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη απαντήσεις για το αν και ποια από αυτά θα χρησιμοποιηθούν. Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι από την επόμενη χρονιά τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται κατά 20% βάσει των αποτελεσμάτων αξιολόγησής τους.

Καθορισμός της νέας ελάχιστης βάσης

Το υπουργείο Παιδείας όμως έστειλε τις προηγούμενες ημέρες στα ΑΕΙ και τις περσινές βαθμολογικές βάσεις ώστε να καθορίσουν και τη νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Αναμένεται, ωστόσο, ακόμη η υπουργική απόφαση που θα καθορίσει το εύρος του ποσοστού που δίνει το υπουργείο Παιδείας (από 0,80 έως 1,20 επί του πανελλαδικού μέσου όρου των επιδόσεων όλων των υποψηφίων).

Κατά τα άλλα, πολλά πανεπιστήμια εκφράζουν ενστάσεις σχετικά με τον νέο νόμο για τη φύλαξη και προστασία τους, αναφέροντας ότι στις αρμόδιες επιτροπές που πρέπει να συγκροτήσουν θα συμμετέχουν και μέλη των ΟΠΠΙ (των ομάδων αστυνομικών που θα βρίσκονται στον χώρο τους όπου κριθεί σκόπιμο). Τα μέλη αυτά δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ωστόσο, πανεπιστημιακοί κρίνουν ότι με τον τρόπο αυτόν πλήττεται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.