ΕΛΛΑΔΑ

Υφαντής στον Alpha 98,9: Πού το πάει ο Ερντογάν με τις προκλήσεις – Τα ορόσημα για ελληνοτουρκικά και κυπριακό

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2021, 13:25
Υφαντής στον Alpha 98,9: Πού το πάει ο Ερντογάν με τις προκλήσεις – Τα ορόσημα για ελληνοτουρκικά και κυπριακό
Facebook Twitter Whatsapp

Κατά την προσωπική μου άποψη δεν υφίσταται περιθώριο να ανακοινώσουμε το ζήτημα των κυρώσεων», τόνισε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 o Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Την άποψη πως το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας μία σειρά από ορόσημα σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά διατύπωσε ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία στο βαθμό που δεν θίγονται τα συμφέροντά της θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, δηλαδή ασκήσεις, προκλησεις και ρητορικές εξάρσεις χωρίς να μεγαλώνει περαιτέρω την ένταση.

Απαντώντας σε ερώτηση πως αξιολογείται η ρητορική και όλες οι κινήσεις της Άγκυρας πχ με το Τσεσμέ ο κ. Υφαντής σημείωσε: «Νομίζω ότι πια έχουμε καταλάβει. Δεν υπάρχει κάτι. Υπάρχουν καινούργια στοιχεία αλλά η τακτική και η στρατηγική είναι πια δεδομένες. Μετά από δύο χρόνια ξέρουμε τι είναι. Ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα η οποία μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι τα μοναδικά εμπόδια αν κοιτάξει κανείς το χάρτη για την υλοποίηση αυτής της κοσμοθεωρίας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’. Η πίεση αυτή προφανώς θέλει να κρατήσει όμηρο την Ελλάδα. Θέλει αυτό που παραδοσιακά λέμε να περιορίσει τις κινήσεις σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και βλέπουμε να εκφράζεται η ενόχληση της Άγκυρας για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας με χώρες της περιοχής. Ακόμα ακόμα να ενοχλείται η Άγκυρα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας. Και παράλληλα, είναι σαφέστατο πια η προσέγγιση του καθεστώτος Ερντογάν είναι απολύτως εγκλωβισμένη σε ένα εθνικιστικό πλαίσιο αναφοράς».

Ερωτηθείς αν μπορεί να τραβήξει παραπάνω το σχοινί και να επιστρέψουμε στο 2020 σημείωσε: «Νομίζω ότι υπάρχουν μία σειρά από ορόσημα το επόμενο διάστημα. Το πρώτο είναι το ευρωπαϊκό συμβούλιο όχι γιατί κάτι θα συμβεί, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα, αλλά για να μη συμβεί κάτι στην Άγκυρα. Δεν ξέρω αν το φοβάται αλλά θα ήθελε να θυμίζει σε όλους και στη Γερμανία αλλά και σε μας ότι όλα κινούνται πάνω σε μία λεπτή γραμμή σε σχέση με τις διερευνητικές τις οποίες συνεχώς προσπαθεί να απαξιώσει ρίχνοντας την ευθύνη στην Αθήνα. Ο δεύτερος σταθμός είναι η πενταμερής στο τέλος Απριλίου και βλέπουμε ότι και σε αυτό το χρονολόγιο συνδέονται όλα τα ζητήματα μεταξύ τους. Κυπριακό, οριοθετήσεις, Ελληνοτουρκικά. Υπάρχει σε εξέλιξη νέα κατάσταση στη Λιβύη όπου η Τουρκία θα προσπαθεί να διαμορφώνει ή να επηρεάζει τις εξελίξεις έτσι ώστε να μην αλλάζει το κεκτημένο που έχει δημιουργήσει εκεί. Η Τουρκία στο βαθμό που δεν επηρεάζονται αρνητικά οι επιδιώξεις της και τα συμφέροντά της θα κινείται σε αυτό το μοτίβο που μας δείχνει σήμερα. Πρόκληση μεν, ρητορικές εξάρσεις, εθνικιστικός παροξυσμός αλλά μέχρι εκεί. Στο πεδίο θα έχουμε κινήσεις όπως του «Τσεσμέ», όπως οι ασκήσεις, στα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως θέλει η Άγκυρα, δηλαδή με μία υποχώρηση της Αθήνας και της Λευκωσίας και στα ζητήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό, υποχώρηση δηλαδή στις θέσεις τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι το σκηνικό θα επανέλθει».

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Αθήνα ο κ. Υφαντής τόνισε: «Ξέχασα να επισημάνω το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το διάστημα η Τουρκία θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μίας σχετικά λειτουργική επικοινωνία με την Ουάσινγκτον. Δεν πρόκειται να έχουμε εξομάλυνση των σχέσεων γιατί είναι οι S-400, είναι πολλά τα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση θέλει και αυτό. Τώρα το τι κάνουμε εμείς αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο δίλημμα. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν υφίσταται περιθώριο να ανακοινώσουμε το ζήτημα των κυρώσεων. Το Βερολίνο είναι που κατά βάση θωρακίζει (την Τουρκία) επειδή τρέμει το προσφυγικό. Και δεν νομίζω ότι αξίζει σε αυτή τη φάση, τον Μάρτιο, να ξοδέψουμε και να σπαταλήσουμε διπλωματικό κεφάλαιο θέτοντας το ζήτημα των κυρώσεων. Αυτό που είναι μπροστά μας πάλι είναι η ανανέωση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Το θέλουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, το θέλουμε και εμείς, αλλά θέλει ένα λεπτό χειρισμό η ανανέωση αυτή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr