ΕΛΛΑΔΑ

Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2021, 21:00 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2021, 22:41
Μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ: Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι
Facebook Twitter Whatsapp

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Μπιν Σαλμάν, φοβούμενος για διάρρηξη των σχέσεων με μια χώρα σύμμαχο.

Τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δείχνει ως υπεύθυνο της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ερμηνεύεται και ως απόπειρα της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να απομονώσει τον πρίγκιπα διάδοχο.  Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Μπιν Σαλμάν, φοβούμενος για διάρρηξη των σχέσεων με μια χώρα σύμμαχο.

Σύμφωνα με την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιοποίησε το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ενέκρινε και πιθανότατα διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι ως «απειλή για το βασίλειο» και θεωρούσε ότι χρειαζόταν βίαια μέσα, εφόσον χρειαζόταν, για ν ατον φιμώσουν. Είναι «άκρως απίθανο» οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να εκτέλεσαν την επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι χωρίς την έγκριση του Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα» ότι ο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν «ενέκρινε την επιχείρηση» στην Κωνσταντινούπολη για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Κασόγκι, προστίθεται σε αυτό το τετρασέλιδο κείμενο.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, ήδη από το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος είχε τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών του βασιλείου. Κάτι τέτοιο, προσθέτουν «καθιστά άκρως απίθανη την υπόθεση οι Σαουδάραβες αξιωβματούχοι να εκτέλεσαν μια τέτοια επιχείρηση χωρίς το πράσινο φως» από αυτόν. Εκείνη την εποχή, οι αμερικανικές υπηρεσίες εικάζουν ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε οι συνεργάτες του να μην τολμούν να αμφισβητήσουν τον ίδιο ή τις εντολές του, καθώς είχαν φόβο απόλυσης ή σύλληψης.

Στην έκθεση καταγράφονται τα ονόματα 21 προσώπων για τα οποία η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι ήταν συνεργοί ή υπεύθυνοι για τον θάνατο του δημοσιογράφου, εκ μέρους του πρίγκιπα διαδόχου. Οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν όμως αν τα πρόσωπα αυτά ήξεραν εκ των προτέρων ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε στον θάνατό του.

Σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους βουλευτές και τους γερουσιαστές ότι θα ανακοινώσει τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ως απάντηση για τη δολοφονία του Κασόγκι στις 2.30 ώρα Ουάσινγκτον (21.30 ώρα Ελλάδας). Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ότι η όποια ανακοίνωση θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν δεν προτίθεται, σύμφωνα με αξιωματούχους, να επιβάλλει κυρώσεις στον πρίγκιπα διάδοχο, η δημοσιοποιηση της έκθεσης αντικατοπτρίζει τη βούληση των ΗΠΑ να αντιπαρατεθούν με τη Σαουδική Αραβία σε μια σειρά ζητημάτων. 

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να μαλακώσει το πλήγμα, καθώς χθες ο Μπάιντεν μίλησε στο τηλέφωνο με τον 85χρονο πατέρα του πρίγκιπα, τον βασιλιά Σαλμάν και, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο πλευρές, επαναβεβαίωσαν τη συμμαχία των χωρών τους και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.

Το χρονικό

Η εκτέλεση του τότε 59χρονου Κασόγκι έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο δημοσιογράφος εισήλθε για να παραλάβει ένα έγγραφο που χρειαζόταν, για να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, με καταγωγή από την Τουρκία. Τότε, μια ομάδα από αξιωματούχους με σύνδεση με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, τον σκότωσε και τον διαμέλισε, ενώ το πτώμα του δεν εντοπίστηκε ποτέ. 

Αρχικά, το Ριάντ έδωσε αντικρουόμενες εκδοχές για την εξαφάνισή του, όμως τελικά παραδέχτηκε ότι σκοτώθηκε σε μια επιχείρηση για τη σύλληψή του που «δεν πήγε καλά». Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Άχμαντ Ασίρι και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο Σαούντ αλ Καχτάνι. Τον Ιανουάριο του 2019 έντεκα άνθρωποι δικάστηκαν, κεκλεισμένων των θυρών. Οι πέντε από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους μετατράπηκαν σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Κασόγκι. Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Ο Ασίρι δικάστηκε αλλά απαλλάχθηκε «λόγω έλλειψης αποδείξεων» ενώ στον Καχτάνι δεν ασκήθηκε καμία δίωξη.

Αναστέλλεται η χορήγηση βίζας σε 76 Σαουδάραβες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα σε 76 Σαουδάραβες, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν πρόσωπα τα οποία απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους εκ μέρους ξένων κυβερνήσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Οι κυρώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban) και έχουν ως στόχο να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε πρόσωπα που κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν, εξ ονόματος των αρχών της χώρας τους, σε αντιφρονούντες ή δημοσιογράφους στο εξωτερικό.

Το μέτρο της αναστολής χορήγησης βίζας ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφότου οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών τους για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018, μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ονόματα και οι ιδιότητες των 76 Σαουδαράβων που πλήττονται από αυτήν την απόφαση δεν αποκαλύφθηκαν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr