ΕΛΛΑΔΑ

Στο ακαδημαϊκό «Πάνθεον» τμήμα του Παντείου - Πρωταγωνιστεί στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, του Κολούμπια και του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2021, 08:38
Στο ακαδημαϊκό «Πάνθεον» τμήμα του Παντείου - Πρωταγωνιστεί στις βιβλιοθήκες του Χάρβαρντ, του Κολούμπια και του Κογκρέσου των ΗΠΑ
Photo: INTIME
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως προκύπτει από μελέτη του καθηγητή Ανδρέα Λύτρα του Παντείου Πανεπιστημίου, 147 βιβλία που έχουν γράψει μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ.

Στο Πάνθεον των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων βρίσκεται τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου έχοντας γεμίσει τα ράφια μεγάλων βιβλιοθηκών του κόσμου.

Αυτό προκύπτει από τα εντυπωσιακά ευρήματα μελέτης Έλληνα καθηγητή του Παντείου ο οποίος υπολόγισε πόσα επιστημονικά έργα μελών ενός συγκεκριμένου τμήματος του πανεπιστημιακού ιδρύματός βρίσκονται σε βιβλιοθήκες του εξωτερικού, σε σχέση με αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων άλλων χωρών.

Όπως προκύπτει από μελέτη του καθηγητή Ανδρέα Λύτρα, η οποία αναρτήθηκε στο openclass του Παντείου Πανεπιστημίου147 βιβλία που έχουν γράψει μέλη του Τμήματος Κοινωνιολογίας βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, την ώρα που αντίστοιχα τμήματα ιστορικών πανεπιστημίων ακολουθούν, με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης να έχει 139 εγγραφές και το Nanterre στο Παρίσι μόλις 135 εγγραφές.

Η βιβλιοθήκη του Χάρβαντ, όπως είναι γνωστό, αγοράζει τα βιβλία τα οποία επιλέγει να τοποθετήσει στα ράφια της. Άρα τα στοιχεία της μελέτης αποτελούν σοβαρή ένδειξη του θετικού τρόπου με τον οποίο αξιολογείται το έργο Ελλήνων επιστημόνων, από ξένα ιδρύματα κολοσσούς.

Ακόμη μεγαλύτερη απόσταση που χωρίζει το τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου από συναφή τμήματα της ευρύτερης "γειτονιάς" μας. Από το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου έχουν επιλεγεί 86 βιβλία για την βιβλιοθήκη του Χάρβαντ, από του Τελ Αβίβ 84, από του Πανεπιστημίου Κύπρου 75, από εκείνο της Σόφιας 29 και από το πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης 25.

Εκτός από τη βιβλιοθήκη του Χάρβαντ, σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών του ιδίου τμήματος βρίσκονται επίσης, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, στη βιβλιοθήκη του Κολούμπια καθώς σε εκείνην του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο Πίνακας

Εγγραφές Βιβλίων και Συλλογικών Έργων Μελών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλων Επιλεγμένων Τμημάτων Κοινωνιολογίας (μαζί με συναφή) στη Βιβλιοθήκη (στον κατάλογο HOLLIS) του Harvard University (https://hollis.harvard.edu/).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr