current views are: 7

28 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσίευση06:17

Κορωνοϊός – Καμπανάκι κινδύνου: Συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία της Αττικής – Ρεκόρ εισαγωγών, εξαντλούνται οι ΜΕΘ

Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι. Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Δημοσίευση 06:17’

Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού, αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι. Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής.

Σταθερά υψηλά παραμένουν τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που τα νοσοκομεία «στενάζουν» τόσο από τις νέες εισαγωγές όσο και από τους διασωληνωμένους που πλησιάζουν τους 400. Η Αττική, παρά το παρατεταμένο lockdown, εξακολουθεί να έχει τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν ξανά πάνω από 1.600 νέα κρούσματα, ενώ ανησυχία προκαλεί και η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων και η ανοδική τάση στους θανάτους.

Το κύριο στοιχείο που χτυπά «καμπανάκια» κινδύνου στην κυβέρνηση είναι η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς παρόλο που συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια, εξαντλούνται σε χρόνο μηδέν.

4.000 κρούσματα στην Αττική σε πέντε ημέρες

Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης που παρουσιάζει η πανδημία είναι πως την τελευταία μόνο εβδομάδα – και ειδικότερα από τη Δευτέρα 22 έως και την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, τα κρούσματα στην Αττική έφτασαν τα 3.982, γεγονός που δεν επιτρέπει άμεση χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.630 νέα κρούσματα, 29 νέους θανάτους και 379 διασωληνωμένους.

Για μια ακόμα ημέρα, οι περισσότερες νέες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην Αττική (815) με τον κεντρικό τομέα Αθηνών, τον δυτικό τομέα Αθηνών, αλλά και την περιφερειακή ενότητα Πειραιά, περιοχές για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην τελευταία ενημέρωση, να καταγράφουν τριψήφιες μολύνσεις. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σταθερά ψηλά, ενώ σταθερά ψηλά είναι και η Αχαΐα.

Πίεση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ μετά το ρεκόρ εισαγωγών

Με τα κρούσματα να βρίσκονται σε έξαρση, τεράστια είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής. Η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι πολύ μεγάλη, αν και δεν έχει φτάσει ακόμα στα ακραία επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Μάλιστα, κατ’ εξαίρεση αυτό το Σαββατοκύριακο επιτρέπεται να δίνονται εξιτήρια ασθενών με Covid-19 από τα νοσοκομεία βάσει όλων των πρωτοκόλλων ώστε να απελευθερωθούν κλίνες.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 5 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονταν σε 246, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου έφτασαν τους 293. Στις 19 Φεβρουαρίου άγγιξαν τους 325 με αποτέλεσμα στις 27 του μήνα να φτάσουν τους 379.

Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα έχει καταγραφεί στα νοσοκομεία της Αττικής ρεκόρ εισαγωγών. Οι εισαγωγές από 100 ημερησίως που ήταν την προπερασμένη εβδομάδα, ανέβηκαν σε 150 την περασμένη εβδομάδα και σχεδόν τριπλασιάστηκαν την Παρασκευή, αγγίζοντας τις 274 την Παρασκευή και τις 346 το Σάββατο.

Επίσης, μεγάλη είναι η πίεση και στο ΕΚΑΒ. Από την προπερασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι διακομιδές με περιστατικά Covid, καθώς από 80 έφτασαν τις 160 και μάλιστα το 90% των ασθενών χρειάστηκε νοσηλεία.

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Σωτηρία είναι δραματική, καθώς το Σάββατο δεν υπήρχε ούτε ένα διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ για κορωνοϊό. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, βρίσκεται σε καθεστώς πραγματικής ασφυξίας αφού και τα 84 κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι κατειλημμένα.

H κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι καλύτερη ούτε στα δύο ακόμη μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, δηλαδή στον Ευαγγελισμό και το Αττικό, αφού στο πρώτο το Σάββατο υπήρχε μόλις μια διαθέσιμη κλίνη ενώ στο δεύτερο τα ελεύθερα κρεβάτια ήταν μόλις δύο.

Το γεγονός πως η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι τεράστια, τόνισε από την πλευρά του ο πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Καλομενίδης. «Όλα τα νοσοκομεία είναι προετοιμασμένα και έχουν εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς το τρίτο κύμα χτυπά την Αττική», επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έπειτα από εφημερία στο νοσοκομείο η πληρότητα αγγίζει το 100%, ενώ μια από τις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου ονομάζεται πλέον κλινική Covid, ενώ η ΜΑΦ χρησιμοποιείται πλέον σαν ΜΕΘ. Επιπρόσθετα, εκτίμησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. «Στην Αττική δεν θα αιφνιδιαστούμε όπως συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα. Βοηθά και το γεγονός ότι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εμβολιαστεί και έτσι δεν θα απουσιάζουν από τα νοσοκομεία στην κορύφωση της μάχης», είπε.

Την πίεση στο ΕΣΥ επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται η μεγαλύτερη πίεση, από την άποψη εισαγωγών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική από την αρχή της πανδημίας.

Ενδεικτικά, ο κ. Λουκίδης ανέφερε ότι στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο Αττικόν έφτασε τις 40 εισαγωγές. «Εφημερεύαμε μαζί με τον Ευαγγελισμό και καταλαβαίνετε ότι αν σε δυο μεγάλα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι 80-100 την ημέρα, είναι ένας μεγάλος αριθμός. Αυτές οι εισαγωγές μπαίνουν όλες σε κλινικές Covid, πράγμα που σημαίνει ότι εμείς πρέπει στις επόμενες ημέρες να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε τους αρρώστους και να αποφύγουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ».

Αυξάνονται οι ΜΕΘ

Λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης στα νοσοκομεία της Αττικής, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η πρόσθεση νέων κλινών από μετατροπή ήδη υπαρχουσών κλινών τόσο στον Ευαγγελισμό όσο και στα νοσοκομεία της Δεύτερης Υγειονομικής Περιφέρειας όπως το Αττικό.

Το Σάββατο, σε έκτακτη επιχειρησιακή σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΑΒ, αποφασίστηκε η παραχώρηση ακόμη 70 κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούν οι αυξημένες είσοδοι ασθενών από κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ από τον Ευαγγελισμό, 9 από την Αγία Όλγα, 14 από τον Ερυθρό Σταυρό και από το ΚΑΤ, καθώς επίσης από το Αττικόν και το Τζάνειο. Συνολικά, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, θα ανέλθουν στις 340.

Γώγος: Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσα και από την βοήθεια έξυπνων μέτρων, μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση, παραδέχτηκε ο καθηγητής μιλώντας την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με αυτές τις καταστάσεις», συνέχισε και πρόσθεσε ωστόσο πως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα τηρούμε τα μέτρα, το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με την σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4, θα μπορέσουμε στις 15/3 να αποκλιμακώσουμε και να έχουμε μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική μας δραστηριότητα.

«Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο» σχολίασε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κος Γώγος δήλωσε πως εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καθηγητής εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε επιπλέον πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας για ακόμη μια έως δύο εβδομάδες. «Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου», είπε συγκεκριμένα τονίζοντας πως το απευχόμαστε αλλά είναι πιθανό να συμβεί.


σχετικα αρθρα