current views are: 7

1 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση07:58

Κορωνοϊός: Πότε «βλέπουν» εκτόνωση του τρίτου κύματος οι ειδικοί – Τι λένε για την αγορά και την προβληματική κατάσταση στην Αθήνα

Καθησυχάζουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Δημοσίευση 07:58’

Καθησυχάζουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας. 

«Ναι» στο άνοιγμα του Λιανεμπορίου είπαν επιστήμονες και εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ η πλειοψηφία αυτών εκτιμά ότι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται σωστά.

Δεν υπάρχει κανένα lockdown έτσι όπως το βιώνουμε, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τονίζοντας ότι πρέπει να ανοίξουν άμεσα μαγαζιά και σχολεία, αλλά και μέρος της εστίασης, καθώς θα ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τον κόσμο.

Μιλώντας στο Open ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κ.λπ. «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».

Είπε επίσης ότι «είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ».

Ανοικτό το ενδεχόμενο για παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα άφησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Δεδομένο ότι δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα και δεν έχουμε την απόδοση που θέλουμε» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί. Όσον αφορά τη διασπορά του κορωνοϊού που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές, ο κ. Σαρηγιάννης  χαρακτήρισε σημαντικό πρόβλημα τις μεταλλάξεις του ιού. 

Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι θα υπάρχει αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Θα υπάρχει αποκλιμάκωση στην Αττική στο επόμενο δεκαπενθήμερο» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, σημείωσε πως το σημαντικό είναι το πόσο αυτή η αποκλιμάκωση θα κρατήσει.

Ανέφερε επίσης, πως ο ίδιος θα έδινε προτεραιότητα στο άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, λόγω πανελλαδικών, όχι όμως να ανοίξουν οι άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Ακόμα θα έλεγε «ναι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όμως υπό όρους και τόνισε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει με click away και όχι με click in shop. 

Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα το lockdown, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. 

Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα  ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως  όσο υπάρχει ο κορωνοιός θα  μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την ανησυχία από την αύξηση του κρουσμάτων.  Όπως εξήγησε, ο αριθμός των 2.000 κρουσμάτων τον Φεβρουάριο δεν είναι ίδιος με του φθινοπώρου ή της άνοιξης, γιατί προκύπτει από έναν διαφορετικό αριθμό τεστ. «Τα τεστ είναι περισσότερα και αυτό είναι θετικό, διότι ανιχνεύουμε περισσότερους ανθρώπους και είναι ένας έξυπνος τρόπος να μαζεύουμε τη διασπορά της νόσου», σημείωσε. 

 Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό και θα πρέπει τώρα στο τέλος της προσπάθειας να μη σταματήσουμε. «Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν διαφορετικό επίπεδο μέτρων, αλλά έχουν το ίδιο επίπεδο ιικού φορτίου όπως φαίνεται από τα λύματα. Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα μέτρα στην Αττική και περισσότερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι, το λιανεμπόριο μπορεί να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, όπως συνέβη άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με έξυπνους τρόπους, όπως είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού μέσα στο κατάστημα. 

Όπως δήλωσε αν και στην Αθήνα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα και για αυτό το λόγο πλέον δεν εφαρμόζεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.  

«Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο. Δε θεωρώ ότι ο τρίωρος περιορισμός είναι ένα έξυπνο μέτρο. Αν πάμε να ψωνίσουμε στην Ερμού ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους Σάββατο πρωί ή μεσημέρι, με το τρίωρο θα γίνει πάλι χαμός», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε ότι στα μεγάλα μέρη το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με ραντεβού, χωρίς τρίωρο. «Δε θα υπάρχει συνωστισμός παρά ελάχιστοι άνθρωποι απ’ έξω. Έχετε δει έξω από κομμωτήριο να υπάρχει συνωστισμός ή να έχει πτώση τζίρου; Παράλληλα, πελάτες και καταναλωτές θα πρέπει να φορούν και διπλές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προτείνει ένα ολικό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων.

«Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος», υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.Πρότεινε ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων, ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει και για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι.

«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα, αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. 

Το τρίτο κύμα θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου

O διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε στο Open και τόνισε ότι η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, αφού οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά στην τηλεργασία αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει». Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο δεν είναι τόσο το άνοιγμα της αγοράς που ευνοεί τη διασπορά του ιού, όσο το ότι δεν τηρούνται τα μέτρα σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. « Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών», είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το τρίτο κύμα του ιού θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου ενώ τόνισε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κανονικότητα, πρέπει να την ορίσουμε διαφορετικά.«Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα». Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία. «Είναι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δεν πρέπει να μας ξεφύγει. Ούτε λόγος για χαλάρωση των μέτρων, αντιθέτως χρειάζεται αυστηροποίηση. Πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει πανδημική έκρηξη στην Αθήνα», είπε.

«Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές», σημείωσε. «Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού». 


σχετικα αρθρα