ΕΛΛΑΔΑ

Εντός του 2021 οι πρώτες υπογειοποιήσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ - Τι είπε Σκρέκας στη Βουλή

Δημοσίευση 1 Μαρτίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 1 Μαρτίου 2021, 18:30
Εντός του 2021 οι πρώτες υπογειοποιήσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ - Τι είπε Σκρέκας στη Βουλή
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα στο 2021 θα υπογειοποιηθούν τα πρώτα εναέρια καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ δήλωσε στην Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά τις καταστροφές της κακοκαιρίας «Μήδεια» που προκάλεσε πολυήμερο μπλακ άουτ στα βόρεια προάστια της Αττικής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μέσα στο 2021 θα γίνουν οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησης της βουλετού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό «πριν την καταστροφή» της κακοκαιρίας «Μήδεια» για ευρείες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, τα επόμενα χρόνια. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, «μετά από απόφαση που πήραμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ανατίθεται άμεσα μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών, στις οποίες θα προχωρήσουν, εντός του έτους, οι πρώτες υπογειοποιήσεις».

Στην τοποθέτησή της, η κ. Πιπιλή, έθεσε επίσης το θέμα της εικόνας των «απαράδεκτων καλωδίων που κρέμονται» σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων. Σημείωσε επίσης, την ευκαιρία αξιοποίησης πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης από το αρμόδιο υπουργείο, στην κατεύθυνση της υπογειοποίησης των δικτύων ηλεκτροδότησης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προστασία των οικογενειών που κατοικούν σε αστικές περιοχές με δασικό πλούτο.

Ανταπαντώντας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναερίων καλωδίων έχουν  περιαστικά δάση και άλλα δάση στα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης, όπως ο δρυμός της Πάρνηθας και βουνά της Εύβοιας,  οι οικισμοί και σημεία πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας της Αττικής και περιοχές της Εύβοιας «για τις οποίες θα δώσουμε σκληρό αγώνα να ξεκινήσουμε την υπογειοποίηση έως το τέλος του χρόνου, καθώς και περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, «όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr