ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Εκτόξευση» των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Ποιες μονάδες στην Αττική έφτασαν το 100% - Έκτακτο σχέδιο από την κυβέρνηση

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2021, 09:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2021, 09:51
Κορωνοϊός: «Εκτόξευση» των εισαγωγών στα νοσοκομεία – Ποιες μονάδες στην Αττική έφτασαν το 100% - Έκτακτο σχέδιο από την κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp

Η εκτόξευση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο αποτελεί το επίκεντρο της πανδημικής έξαρσης στη χώρα, θέτουν τους υγειονομικούς σε κατάσταση συναγερμού. 
 

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες διανύουμε μια βαθιά κόκκινη φάση της πανδημίας. Έτσι, σχέδιο έκτακτης ανάγκης τίθεται σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η εκτόξευση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το λεκανοπέδιο αποτελεί το επίκεντρο της πανδημικής έξαρσης στη χώρα, θέτουν τους υγειονομικούς σε κατάσταση συναγερμού. 

Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο και Ελπίς σήμερα το μεσημέρι δεν είχαν κρεβάτι εντατικής ούτε για δείγμα, για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Στη 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η χωρητικότητα του συστήματος δεν ξεπερνούσε τις 12 κλίνες.

Στην Αττική, τις τελευταίες 72 ώρες έγιναν 559 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό. Ο ρυθμός αύξησης των νέων περιστατικών εξαντλεί σταδιακά τις αντοχές και των κλινικών κορωνοϊού.

Στο Αττικόν, η εφημερία της Δευτέρας ξεκίνησε χωρίς γενικές κλίνες εντατικής θεραπείας και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Κίνδυνος γύρω από την Αττική

Σύμφωνα με το Mega, χωρίς μαξιλάρι ασφαλείας έχουν βρεθεί οι κοντινές περιοχές στην Αττική, όπως η Χαλκίδα, καθώς έχει μπει «κόφτης» σε μη επείγουσες διακομιδές προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Plan B και για το σύστημα υγείας στην Πάτρα, με αναστολή των τακτικών και απογευματινών ιατρείων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο και διενέργεια μόνο των έκτακτων επεμβάσεων στον Άγιο Ανδρέα.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή εναλλακτικό πλάνο και ήδη 40 κλίνες εντατικής θεραπείας γενικών περιστατικών διατέθηκαν για την περίθαλψη περιστατικών Covid-19.

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για το ΕΣΥ, καθώς οι διασωληνώσεις εκτιμάται ότι ξεπεράσουν ίσως και τις 450, φέρνοντας το σύστημα υγείας στα όριά του.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντέξει το ΕΣΥ

Για την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής, τίθεται από την κυβέρνηση σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • άμεση ανάπτυξη 70 κλινών ΜΕΘ με στόχο να φτάσουν τις 340
  • τέλος στις διακομιδές από άλλους νομούς
  • άνοιγμα κλινών σε Χαλκίδα, Κόρινθο και Λιβαδειά
  • μεταφορά των non Covid περιστατικών. Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται και το νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr