ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9: Από 17 Μαρτίου θα δούμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με μετάλλαξη

Δημοσίευση 3 Μαρτίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2021, 13:10
Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9: Από 17 Μαρτίου θα δούμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με μετάλλαξη
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε ο καθηγητής του ΑΠΘ για την πορεία της πανδημίας, τα μεταλλαγμένα στελέχη και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι από τις 17 Μαρτίου και μετά θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων με τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθεί τώρα ένα σκληρό lockdown δύο εβδομάδων, ώστε το Πάσχα να πέσουν τα κρούσματα σε 1.000 ημερησίως και τον Μάιο και τον Ιούνιο να δούμε σημαντική αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι «παρατηρείται αυξητική πορεία του ιικού φορτίου στην Αττική και την Κρήτη το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα κρούσματα που αναλύονται είναι μεταλλαγμένα». 

«Όλο αυτό έχει μια δυναμική εξέλιξη, που εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Από τη μία, με το lockdown και τα μέτρα προσπαθούμε να επιβραδύνουμε και να αναχαιτίσουμε την αυξητική τάση και από την άλλη πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού, που στα μεταλλαγμένα στελέχη έχει τουλάχιστον 30% αυξημένη μεταδοτικότητα. Στην Ελλάδα είναι λίγο πιο μεγάλος ο ρυθμός μετάσοδης αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης και εκτίμησε πως:

«Η κατάσταση θα κινηθεί αυξητικά από τα μέσα Μαρτίου, γύρω στις 17-20 του μήνα μπορεί να δούμε σημαντική αυξητική τάση πανελλαδικά, γιατί θα αφήσουμε να εξελιχθούν τα μεταλλαγμένα στελέχη, που ακόμα είναι στα πρώτα τους βήματα. Είχαμε την εξάπλωση των μεταλλαγμέων στελεχών, που κυριάρχησαν στον βρετανικό λαό μέσα σε μικρό διάστημα τριών μήνων. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου και σε τρεις μήνες περίπου φτάνουμε στις 17 Μαρτίου, που θα αρχίσουμε να βλέπουμε επιθετική αύξηση των μεταλλαγμένων».

Για το σύστημα υγείας, είπε πως «είναι στα όρια του. Πρέπει να γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα κρούσματα. Ακόμα κι αν βάλουμε στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία να λειτουργούν με ΜΕΘ Covid, που θα δώσουν ανάσες, μετά τις 20 Μαρτίου αν έχουμε αυτή την εξέλιξη με την εκθετική αύξηση των μεταλλαγμένων, κάτι που είδαμε και στο Ηνωμένο Βασίλειο...». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται «καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα για 10-15 ημέρες και μετά να κάνουμε κλιμακωτό άνοιγμα δραστηριοτήτων. Πρώτα το λιανεμπόριο με click away και μετά από 10-15 ημέρες να ανοίξουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από 10-15 ημέρες της δευτεροβάθμιας και ενδιάμεσα να δούμε τη Γ' Λυκείου, στην οποία πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για πρακτικούς λόγους. Με αυτό το σχήμα, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, μπορούμε να μιλάμε για Πάσχα με 1.000 κρούσματα ημερησίως και μια τάση αποκλιμάκωσης τον Μάιο και τον Ιούνιο. Αν συμβούν τα παραπάνω και με δεδομένο τον ρυθμό των εμβολιασμών να είναι στο 1 εκατ. δόσεις τον μήνα, κάτι που είναι εφικτό». 

«Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουμε όλοι με σοβαρότητα. Κι όταν ανοίξουμε πρέπει να γίνει με ασφάλεια, δηλαδή με απολύμανση του αέρα, τηλεργασία και τεστ ανίχνευσης σε χώρους δουλειάς, γιατί όταν αυξήθηκαν τα τεστ είδαμε μεγάλη διασπορά του ιού» κατέληξε ο καθηγητής.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις