current views are: 9

4 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση05:08

Κορωνοϊός: Τρομακτική αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους – Τι λέει ο Βασιλακόπουλος στο Newpost για θνητότητα, εμβόλια, lockdown

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με τα κρούσματα, αλλά και για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, μίλησε στο Newpost ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δημοσίευση 05:08’

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με τα κρούσματα, αλλά και για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, μίλησε στο Newpost ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας καθώς καθημερινά πλέον καταγράφοντα περισσότερα από 2.000 κρούσματα, ενώ παράλληλα ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται και ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας που παλεύει να ανταπεξέλθει.

Στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με τα κρούσματα, αλλά και για την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία, μίλησε στο Newpost ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «δυστυχώς τα κρούσματα είναι πολλά», ωστόσο σημείωσε ότι σε αυτούς τους αριθμούς οφείλεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των τεστ σε σχέση με τον Νοέμβριο.

«Η κατάσταση, ιδίως στην Αθήνα είναι πάρα πολύ δύσκολη, πέρα από το κόκκινο, γι αυτό και επιστρατεύονται και ιδιωτικά νοσοκομεία», επεσήμανε και συνέχισε: «το μόνο θετικό σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως η θνητότητα είναι μειωμένη».

«Για σχεδόν 3.000 κρούσματα έχουμε από 30 έως 40 νεκρούς, ενώ για 3.000 νεκρούς τον Νοέμβριο είχαμε 120», είπε. Μάλιστα στάθηκε στο γεγονός ότι η μειωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη έξαρση του ιού, θνητότητα οφείλεται στους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει καθώς «το εμβόλιο έχει καλύψει τους μεγάλους σε ηλικία που είναι αυτοί οι οποίοι παθαίνουν συνήθως τα προβλήματα».

Αναφορικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία και για το αν οι νέες προσθήκες θα είναι αρκετές ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «αυτό είναι το στοίχημα και το θέμα είναι πως θα συμπεριφερθούμε εμείς στο νέο lockdown».

Επιπλέον τοποθετήθηκε και στο θέμα των διαδηλώσεων εξηγώντας ότι αν δεν αποφευχθεί τέτοιου είδους συνωστισμός θα υπάρξει κόστος στο σύστημα υγείας.

Για το νέο lockdown επέμεινε ότι «μόνο αν συμμετέχει ο κόσμος θα πετύχουν τα μέτρα».

Για το αν είναι αρκετές οι δύο εβδομάδες για να αποδώσουν τα νέα μέτρα τόνισε: «Πάλι από εμάς εξαρτάται. Αν τα τηρήσουμε τα μέτρα θα είναι αρκετά, αν δεν τα τηρήσουμε δεν θα είναι».

«Τα μέτρα από μόνα τους είναι τίτλος για να έχουν ουσία τα μέτρα πρέπει ο κόσμος να τα εφαρμόζει», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Στα ύψη τα κρούσματα και την Τετάρτη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 2.702 νέες μολύνσεις την Τετάρτη. Επίσης, διενεργήθηκαν 54.553 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 24.435 ήταν μοριακά και τα 30.118 rapid.

Την ίδια ημέρα, έχασαν τη ζωή τους 40 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, και έτσι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας έχει διαμορφωθεί σε 6.597.

Αυτή τη στιγμή, 431 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, δηλαδή εννέα περισσότεροι σε σχέση με την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.30-1.72).

Την εβδομάδα 22 – 28 Φεβρουαρίου (Iso Week 08) το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.89% σε σύνολο 146.594 RT-PCR και 149.076 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο», δεδομένου ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 314 και η Αχαΐα με 178.

Τρομάζει το ιικό φορτίο στα λύματα

Αυξητικές τάσεις στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών της χώρας καταγράφηκαν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Βόλο παρατηρείται εκρηκτική αύξηση, στη Θεσσαλονίκη οριακή αύξηση, ενώ στην Αττική σχετική σταθεροποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν πιο κοντά το σκληρότερο lockdown, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική και συνεχώς αυξάνεται.

Πιο αναλυτικά, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Πίνακας 1: Ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως προκύπτει, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Σημ1.: Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Σημ2: Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Το lockdown δεν μείωσε το ιικό φορτίο στα λύματα

Καμία μείωση στο ιικό φορτίο δεν δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από τα λύματα, τόνισε την Τρίτη ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, τα στοιχεία αυτά προέκυψαν τη Δευτέρα το βράδυ και αφορούν μέχρι και την Κυριακή. «Δυστυχώς το ιικό φορτίο της προηγούμενης εβδομάδας, ο μέσος όρος είναι ίδιος στατιστικά με την προηγούμενη, καμία μείωση», είπε συγκεκριμένα.

Ο κ. Θωμαίδης, εξήγησε πως η αύξηση που είχε ανακοινωθεί τέλη Ιανουρίου και ήταν περί το 200% και ένα μήνα μετά η μείωση υπολογίζεται να είναι της τάξης του -20% ποσοστό που δεν θεωρείται σημαντικό. «Δεν φαίνεται καμία σημαντική μείωση του ιικού φορτίου όλο αυτό το διάστημα, αυτό είναι το συμπέρασμα όλου αυτού του μήνα» είπε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, επιπρόσθετα αν τα τεστ είναι αυξημένα και αποτυπώνουν ορθά την κατάσταση θα βλέπουμε αυξημένα κρούσματα και χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση του μίγματος των μέτρων, διότι αυτή την εποχή είναι αυξημένη η μετάδοση καθώς διαχρονικά είναι και η περίοδος που παρατηρούμε αύξηση των ιώσεων.


σχετικα αρθρα