ΕΛΛΑΔΑ

Αγοραστός στον Alpha 98,9: Πρωτόγνωρος ο σεισμός στην Ελασσόνα, αλλά η περιοχή άντεξε

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 4 Μαρτίου 2021, 13:33
Αγοραστός στον Alpha 98,9: Πρωτόγνωρος ο σεισμός στην Ελασσόνα, αλλά η περιοχή άντεξε
Facebook Twitter Whatsapp

Τι λέει ο περιφερειάχης Θεσσαλίας για τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, τα προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσε και την επόμενη μέρα στις πληγείσες περιοχές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πρωτόγνωρο» χαρακτήρισε τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που χτύπησε το μεσημέρι της Τετάρτης την Ελασσόνα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Όπως είπε, «είχε να κάνει 250 χρόνια τέτοιο σεισμό».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως «ο σεισμός ήταν έντονος, μεγάλος σε ισχύ, επιφανειακός και μεγάλος σε διάρκεια. Η περιοχή άντεξε και οι ζημιές δεν είναι τόσο πολλές και μεγάλες όσο η ισχύ του σεισμού».

«Ήταν δύσκολο βράδυ για τους κατοίκους σε Δαμάσι και Μεσοχώρι, γιατί υπήρξε εντολή για προληπτικούς λόγους να μην μπουν στα σπίτια τους. Είχαν τη δυνατότητα είτε να μείνουν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων, όπου έμειναν περίπου 300 άτομα, και άλλοι τόσοι έμειναν στις σκηνές που στήθηκαν από τον Στρατό ή έμειναν σε φιλικά σπίτια. Είναι δύσκολη η ζωή στη σκηνή, γιατί έχει κρύο το βράδυ. Έχουμε και σίτιση και πρόχειρο ιατρείο και προσφέρουμε και νερό, γιατί οι γεωτρήσεις βγάζουμ μαύρο νερό επειδή έχει γίνει ρευστοποίηση στερεών» ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε:

«Σήμερα, κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών πραγματοποιούν ελέγχους και κρίνουν ποια σπίτια είναι κατάλληλα και ποια όχι. Σήμερα θα δούμε τον ακριβή αριθμό».

Για το σχολείο στο Δαμάσι που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές, είπε ότι «δεν ξέρω αν είχε ελεγχθεί το συγκεκριμένο σχολείο. Είναι ευθύνη του δήμου η στατικότητα των σχολείων. Στις 2-4 Δεκεμβρίου μαζί με τον κ. Λέκκα και το Ινστιτούτο Αντισεισμικής Προσταίας είχαμε κάνει ημερίδα για τα σχολεία και το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν τον σεισμό. Ο δάσκαλος αυτού του σχολείου με την ψυχραιμία του ήταν που έσωσε τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό, «έχουμε ζημιές σε πάνω από 100 σπίτια» και συμπλήρωσε: «οι υποδομές και οι γέφυρες ελέγχθηκαν, χρήζουν κάποιας συντήρησης γιατί είναι παλιές, όμως δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία, που γίνεται απρόσκοπτα, χωρίς πρόβλημα».

Όπως είπε, «δόθηκε εντολή στους δήμους να καταγράψουν τις ζημιές σε οικοσυσκευές των νοικοκυριών, για να λάβουν αποζημίωση. Τα σπίτια, πρώτα θα κριθεί αν είναι κατάλληλα για κατοικία ή όχι, αν χρειάζονται επισκευή ή πλήρη ανακατασκευή, για να πάρουν και τα ποσά που αντιστοιχούν».

«Η περιοχή είναι σε έκτακτη ανάγκη. Έχουμε και επιχειρήσεις ευπαθών προϊόντων στον Τύρναβο που δεν έχουν τόσες ζημιές στις κτιριακές ή μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά σε προϊόντα» ανέφερε και κατέληξε: «Σήμερα κάνουμ μια πρώτη εκτίμηση και περιμένουμε το πρωτόκολλο για να κάνουμε τη λεπτομερή αποτίμηση».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr