ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής – Πάνω από 2.000 ασθενείς σε απλές κλίνες – Γεμάτες οι ΜΕΘ

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2021, 06:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2021, 07:23
Κορωνοϊός: Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής – Πάνω από 2.000 ασθενείς σε απλές κλίνες – Γεμάτες οι ΜΕΘ
Facebook Twitter Whatsapp

Δραματικές ώρες βιώνουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής, αφού οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τόσες, που έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

H αγωνία είναι εύλογη και είναι και πρόδηλη πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με την εφαρμογή και την απόδοση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας. Την ίδια ώρα δραματικές ώρες βιώνουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής, αφού οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τόσες, που έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το τελευταίο 24ωρο, 365 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν σε νοσοκομεία. Στα τμήματα επειγόντων περιστατικών του λεκανοπεδίου η ατμόσφαιρα είναι πολεμική.

Αυξάνονται οι ανάγκες για ΜΕΘ

Στην Αττική, πάνω από 2.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλινικές κορωνοϊού. Ποσοστό έως 15% αυτών θα χρειαστεί μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς, η Σωτηρία, έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τις εφεδρείες του.

Μέσα σε 19 ημέρες οι κλίνες κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής αυξήθηκαν κατά 40%. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες έχουν αυτήν την στιγμή εξανεμιστεί.

Οι ΜΕΘ εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Στις 11:00 το πρωί οι μόνες διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας για τον κορωνοϊό ήταν 3 στο Αττικό, 6 στο Ιπποκράτειο και 13 στη Σωτηρία.

«Διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ούτε για πλάκα»

Μιλώντας στο Mega ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι στο νοσοκομείο που υπηρετεί, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.

Μη επαρκής εξυπηρέτηση λοιπών περιστατικών

Μεγάλο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς», είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλείας.

«Είχαμε προειδοποιήσει»

Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».

«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».

Αναφερόμενος στο έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι: «δεν ακούσαμε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης για ακόμα μια φορά. Οι νέες κλίνες νοσηλείας που ακούτε είναι απλούστατα βαφτίσια προϋπαρχουσών κλινών απλών κλινικών, σε κλίνες νοσηλείας Covid-19».

«Το να μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ non Covid-19 σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19», δε λύνει το πρόβλημα τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Σαρώνει η βρετανική μετάλλαξη

Την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας απειλεί και η ισχυρή παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην Αττική, καθώς μολύνει ταχέως, αλλάζοντας τα δεδομένα της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το τρίτο κύμα έχει βάλει στο στόχαστρο τους νέους. Σε όλα τα νοσοκομεία, μέλη των ίδιων οικογενειών νοσηλεύονται σε διπλανά κρεβάτια.

Πάνω από το 50% των νέων εισαγωγών αφορούν στα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ σημαντικός αριθμός νοσηλειών καταγράφονται πλέον και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας και της Κρήτης.

Η ανακοίνωση από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

«Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 944 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.

Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS- CoV-2 έως σήμερα.

Τα 48 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής».

Στα ύψη τα κρούσματα και την Πέμπτη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 2.219 νέες μολύνσεις. Διενεργήθηκαν 55.702 τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 24.368 μοριακά και 31.334 rapid.

Σε μία ημέρα, ακόμη 35 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές του κορωνοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της πανδημίας σε 6.632.

Αυτή τη στιγμή 449 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, από το σύνολο των 2.219 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, τα 24 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι βάσει της κατανομής των 2.195 νέων εγχώριων κρουσμάτων, τα 1.051 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Ανησυχία επικρατεί για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 102 και 257 νέες μολύνσεις, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση στη Λάρισα με 63 κρούσματα, στη Φθιώτιδα με 36 και στη Χαλκιδική με 34 νέα κρούσματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις