current views are: 7

5 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση07:56

Lockdown: Και νέα παράταση προαναγγέλλουν οι ειδικοί – «Θα χρειαστεί ένας μήνας να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ»

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία. «Βλέπουν» παράταση του lockdown, προκειμένοου να μειωθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Δημοσίευση 07:56’

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για την πανδημία. «Βλέπουν» παράταση του lockdown, προκειμένοου να μειωθεί η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να τεθούν σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα με ισχύ έως τις 16 Μαρτίου, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας και ήδη ειδικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για… παράταση του lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα, κάνοντας ζοφερές εκτιμήσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Με τα κρούσματα να εξακολουθούν να είναι στα ύψη, τις μεταλλάξεις να εξαπλώνονται ταχύτατα και τα νοσοκομεία να πιέζονται αφόρητα, καθώς οι ΜΕΘ στην Αττική είναι μετρημένες στα δάχτυλα, η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα επιχειρεί να βάλει «φρένο» στη μετάδοση του ιού, περιορίζοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. 

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους πολίτες.

Προς νέα αύξηση κρούσματα και θάνατοι

Για έκρηξη στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. «Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια» είπε ο κ. Θωμαΐδης.   «Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας» σχολίασε για τα «κορονοπάρτι».

Από την πλευρά του, ο  ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης και έκανε λόγο για πάνω από 100 θύματα ημερησίως τις επόμενες ημέρες. «Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι «πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα». «Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις» σημείωσε ακόμα ο κ. Παυλάκης.  

Τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά, εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική. «Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ανέφερε ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο, γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. «Αν θέλουμε να πέσουμε τα 800 κρούσματα χρειαζόμαστε ένα μήνα παράταση του lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε στο Mega η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη, καθώς το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του και υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.

Οι ειδικοί «δείχνουν» παράταση του lockdown

«Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι λύση ανάγκης, κάτι θα κάνουν αλλά όχι πολλά πράγματα» τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ». Τόνισε ότι είναι λίγες οι 15 ημέρες, θα χρειαστεί ένας μήνας για να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέλει αυστηρή εφαρμογή μάσκας «μέχρι θανάτου» και στους εργασιακούς χώρους όπου εκεί είναι η πηγή και στις παρέες που κάθονται δέκα μαζί.

Και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Γώγος είπε πως τα νέα περιοριστικά μέτρα έχουν στόχο το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη. Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους. Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».


σχετικα αρθρα