ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Οι γρίφοι των SMS – Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ ξεκαθαρίζει το τοπίο στον Alpha 98,9

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2021, 12:54
Lockdown: Οι γρίφοι των SMS – Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ ξεκαθαρίζει το τοπίο στον Alpha 98,9
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφερόμενος στον κωδικό 6 τόνισε πως εφόσον η μετακίνηση είναι με τα πόδια δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός ωστόσο τόνισε: «εδώ να διευκρινίσουμε πάλι ότι απαγορεύεται η μετακίνηση με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο μέσο συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ».

Τους γρίφους γύρω από τις αλλαγές στα SMS για τη μετακίνηση των πολιτών εν μέσω lockdown ξεδιαλύνει μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Αναφερόμενος για την κίνηση στο παραλιακό μέτωπο όπου τις προηγούμενες μέρες παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού σημείωσε: «Οι πρώτες αναφορές που έχουμε χωρίς να είναι κάτι το οριστικό, είναι εκτιμήσεις, για τη χθεσινή πάντα ημέρα είναι μία πτώση της τάξης του 10%».

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις για τον κωδικό 4 στα SMS στο 13033 (παροχή βοήθειας) σημείωσε: «Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων από την άποψη ότι θα πρέπει να μειώσουμε, γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι το τέσσερα γίνεται κατά κάποιο τρόπο μία κατάχρηση. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο ένας αστυνομικός να ακολουθήσει ένα συμπολίτη μας για να διαπιστώσει αν όντως παρέχει κάποια βοήθεια. Επομένως εμείς θα δούμε ότι αν είναι 2-3 άτομα δεν μπορεί να λένε ότι πάνε για βοήθεια. Θα πρέπει να το εξετάσουμε πολύ περισσότερο. Δηλαδή ένα άτομο πηγαίνει να βοηθήσει ένα άτομο που έχει ανάγκη. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε αυτού του είδους τα άτομα που όντως χρειάζεται βοήθεια. Αν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό υγείας, κάποιο χαρτί γιατρού το οποίο να αποδεικνύει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πρόσωπο στο οποίο παρέχουμε βοήθεια θα ήταν πάρα πολύ καλό. Δεν είναι όμως δεσμευτικό και υποχρεωτικό. Να το τονίσω για άλλη μία φορά. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάποιου να βοηθήσει όμως μπείτε και λίγο στη θέση των συναδέλφων. Υπάρχει κατάχρηση στο νούμερο τέσσερα και αυτό που διακυβεύεται η παράταση των μέτρων αν κυκλοφορούμε έξω. Εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε την κινητικότητα που ευνοεί τον ιό. Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κάποιον αλλά θα είμαστε αντίθετοι και απεναντι σε αυτούς που καταχρώνται».

«On line έλεγχος γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις με το σύστημα Εργάνη. ΑΦΜ κλπ. Τέτοιου είδους διασταυρώσεις μπορούν να γίνουν», ανέφερε.

«Υπάρχουν μπλόκα για όλων των ειδών τις μετακινήσεις. Για τον έλεγχο όλων των κωδικών που γίνετε χρήση. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρωί αυτό που αντιμετωπίζουμε περισσότερο είναι τα χαρτιά που πάει ο κόσμος στη δουλειά του. Και να τονίσουμε για ακόμη μία φορά πως όποιος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και σε τηλεργασία δεν δικαιούται να μετακινείται με το έγγραφο της Εργάνης», συμπλήρωσε.

Για τον κωδικό 2 σημείωσε: «Θα λέγαμε πάρα πολύ απλά ότι επιλέγουμε το σούπερ μάρκετ που είναι το κοντύτερο στο σπίτι μας. Από εκεί και πέρα. Μέσα στον Δήμο δεν υπάρχει κανένας χιλιομετρικός περιορισμός. Μπορούμε να κινηθούμε σε οποιοδήποτε κατάστημα υπάρχει μέσα στο δήμο μας. Για περιπτώσεις σπιτιών που βρίσκονται στα όρια δύο δήμων υπάρχει δυνατότητα να αλλάξεις δήμο αλλά μέχρι δύο χιλιόμετρα».

Διευκρίνισε επίσης πως το μέτρο (2 χλμ από την οικία) δεν αφορά τα συνεργεία ωστόσο αφορά τις λαϊκές.

Για τον κωδικό 6 σημείωσε: «Εδώ να διευκρινίσουμε πάλι ότι απαγορεύεται η μετακίνηση με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο μέσο συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΜ».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr