current views are: 11

5 Μαρτίου 2021
Δημοσίευση15:06

Ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα: Άνοιξε η γη από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου – Δείτε το βίντεο

Τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η γη κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας.

Δημοσίευση 15:06’

Τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η γη κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας.

Ο Λαρισαίος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Κουκουβέλας εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο άνοιξε η γη κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου σεισμού στην Ελασσόνα την Τετάρτη.

Ο καθηγητής μίλησε στην κάμερα του Larissanet.gr και ανέλυσε το φαινόμενο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του, η σεισμική δόνηση προκάλεσε ρωγμή στην επιφάνεια της γης, στο ύψος του ποταμιού στο χωριό Μεσοχώρι, από την οποία έβγαινε νερό και άμμος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Τύρναβος, Φαρκαδόνα και Ποταμιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλία,  για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στις παραπάνω περιοχές.

Οι συγκεκριμένες περιοχές τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, η Γη στην Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να τρέμει, δίνοντας μεγάλους μετασεισμούς, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους σεισμολόγους η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε την Πέμπτη το βράδυ και προέρχεται από νέο ρήγμα.

Σε σκηνές ή ξενοδοχεία οι κάτοικοι

Την Πέμπτη υπό φόβο ισχυρών μετασεισμών πολλοί κάτοικοι της πληγείσας περιοχής φιλοξενήθηκαν σε σκηνές ή σε ξενοδοχεία που μίσθωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών είχαν ξεκινήσει την καταγραφή των βλαβών που προκάλεσε ο Εγκέλαδος. Οι σοβαρότερες καταστροφές εντοπίζονταν στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι, Κουτσόχερο, Ραχούλα και Μάνδρα, ενώ ζημιές σημειώθηκαν επίσης σε σχολεία των Τρικάλων και της Κοζάνης. Παράλληλα, ουρές σχηματίστηκαν έξω από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Λάρισας από πολίτες που θέλησαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό, καθώς παρατηρήθηκε θολότητα στο νερό του δικτύου και η ΔΕΥΑΛ απηύθυνε σύσταση να μη χρησιμοποιηθεί για πόση.

«Ζημιές έχουν υποστεί κυρίως τα παλαιά κτίρια» εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη στην περιοχή. Ο ίδιος επισήμανε πως «η πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα έχει εκτονώσει σε σημαντικό βαθμό το φαινόμενο και θεωρούμε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ισχυρότερο σεισμό. Ηδη έχουν σημειωθεί μετασεισμοί μεγαλύτεροι των 5 ρίχτερ και αρκετοί μεγέθους από 4 έως 5 ρίχτερ, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό».

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Επιπλέον, μέτρα ενίσχυσης των σεισμοπαθών ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη. Σύμφωνα με αυτά, οι ιδιοκτήτες των πληγέντων ακινήτων θα λάβουν το 80% του κόστους επισκευής ως κρατική αρωγή και το 20% ως άτοκο δάνειο, ενώ θα δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για όσα σπίτια κριθούν μη κατοικήσιμα. Επίσης, οι δήμοι θα μπορούν να χορηγήσουν έξοδα κάλυψης άμεσων βιοτικών αναγκών ύψους 600 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτη οικογένεια και αποζημίωση έως 6.000 ευρώ σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης οικοσκευής.


σχετικα αρθρα