ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τρομάζει ο διπλασιασμός του επιδημιολογικού φορτίου– Παγώνη στο Newpost: Ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις, κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

του Γιάννη Κούσουλα - Δημοσίευση 6 Μαρτίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 6 Μαρτίου 2021, 08:23
Κορωνοϊός: Τρομάζει ο διπλασιασμός του επιδημιολογικού φορτίου– Παγώνη στο Newpost: Ανησυχούμε για τις μεταλλάξεις, κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Για τα κρούσματα τα οποία δεν μειώνονται και για τις μεταλλάξεις, μίλησε στο Newpost η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Επιπλέον αναφέρθηκε και στους εορτασμούς για το Πάσχα που πλησιάζει.

Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, εξαιτίας των κρουσμάτων του κορωνοϊού που καθημερινά βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά και για τον αριθμό των διασωληνωμένων που καθημερινά αυξάνεται και ασκεί ισχυρές πιέσεις στο ΕΣΥ. Επιπλέον πονοκέφαλο για τους επιστήμονες προκαλούν και οι μεταλλάξεις του ιού.

Για τα κρούσματα τα οποία δεν μειώνονται και για τις μεταλλάξεις, μίλησε στο Newpost η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. Επιπλέον αναφέρθηκε και στους εορτασμούς για το Πάσχα που πλησιάζει.

«Οι μεταλλάξεις πάντα ανησυχούν, τις γνωρίζουμε, είναι κάτι που ξέραμε», τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια που έχουμε έως τώρα τις αντιμετωπίζουν», σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών επεσήμανε ότι χρειάζεται υπομονή και ότι η εβδομάδα που μας έρχεται είναι κρίσιμη, ενώ οι ειδικοί περιμένουν μείωση των κρουσμάτων.

Επιπλέον η κ. Παγώνη είπε ότι σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα. Για το θέμα της μετακίνησης στα χωριά τις ημέρες των εορτών εξήγησε ότι είναι ακόμα αρκετά νωρίς και πρέπει να αξιολογηθούν οι παράμετροι.

Παπαευαγγέλου: Άνισος ο αγώνας κατά του κορωνοϊού στην εποχή των μεταλλάξεων

Στην εποχή των μεταλλάξεων, ο αγώνας μας κατά του κορωνοϊού είναι ακόμα πιο άνισος, τόνισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ελπίζουμε ότι μία μείωση των κρουσμάτων θα μας επιτρέψει μετά τις επόμενες 2 εβδομάδες να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες, ανέφερε, αλλά τόνισε πως η πίεση στο σύστημα Υγείας θα διαρκέσει για τουλάχιστον 3 με 4 εβδομάδες ακόμα. «Περιμένουμε την μείωση των κρουσμάτων για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την άρση κάποιον μέτρων» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η πραγματικότητα τώρα στη χώρα, όπως την περιέγραψε η κα Παπαευαγγέλου, είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται αυξητική τάση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές και ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%. Η ίδια έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλειών. τονίζοντας ότι αυτή την ώρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στη χώρα, πάνω 3200 άτομα και την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται καθημερινά 330 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500. Η ηλικιακή ομάδα 20-65  βρίσκεται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων, ενώ μείωση παρουσιάζουν οι άνω των 75 ετών - και αυτό όπως είπε, οφείλεται στον εμβολιασμό. Επιβαρυμένη είναι και η κατάσταση στην Αττική, με μεγάλη διασπορά σε όλες τις γειτονιές, ενώ 37% αύξηση είχαμε και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 2000.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87%, παρότι αυξήθηκαν οι κλίνες όπως είπε, και πρόσθεσε ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διασωληνώθηκαν 196 ασθενείς. Η ίδια πάντως παρατήρησε, πως ο δείκτης που αφορά τους θανάτους σε σχέση με τα κρούσματα παραμένει χαμηλός στη χώρα μας.

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί φτάσαμε σήμερα σε αυτή την κατάσταση, κυρίως στην Αττική, είπε ότι σε αυτό συνέβαλε ο χειμωνιάτικος καιρός των προηγούμενων ημερών, που αύξησε τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους, αλλά και το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις, σχετίζονται πλέον σε μεγάλο βαθμό με τις μεταλλάξεις. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι, η ήδη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στην κοινότητα, η οποία, όπως είπε, κάνει την μετάδοση του ιού ακόμα πιο εύκολη. Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με την χαλάρωση που είναι δικαιολογημένη, καθώς υπάρχει κόπωση, αύξησαν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, εξήγησε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά. Ας αναλογιστούμε τι θα είχε γίνει αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα».

Η ίδια προέβλεψε ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς όπως είπε, είναι πιθανό την ερχόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 200 άτομα να χρειαστούν νοσηλεία σε κρεβάτι ΜΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνεται η μετάδοση του ιού στους εξωτερικούς χώρους, ήταν ξεκάθαρη τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, αλλά διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικό να κάνουν βόλτα δύο άνθρωποι σε έναν πεζόδρομο με μάσκα όπου δύσκολα μεταδίδεται ο ιός, από το να συγκεντρώνονται 5- 6 άτομα γύρω από ένα παγκάκι να βγάζουν τη μάσκα για να πιουν καφέ και να καπνίσουν, ενώ ταυτόχρονα μιλούν δυνατά και γελούν».

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τις μεταλλάξεις, είπε ότι αυτές απασχολούν πολύ τους επιστήμονες, αλλά φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αντιμετωπίζεται από τον εμβολιασμό και η Νοτιοαφρικανική μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα από κάποια εμβόλια. Μιλώντας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας, είπε ότι είναι καινούργιο και δεν έχει μελετηθεί αρκετά, αλλά εμφανίστηκε καθησυχαστική μιλώντας για «την κυτταρική ανοσία» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, καθώς εξήγησε ότι αναπτύσσουν σημαντική άμυνα στον ιό «μέσω ενεργοποιημένων λεμφοκυττάρων».

Τέλος, επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας. Όπως επανέλαβε, η χρήση της μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση. «Η χρήση μάσκας είναι η πιο αποτελεσματική, μη φαρμακευτική παρέμβαση, για τον περιορισμό της μετάδοσης» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr