ΕΛΛΑΔΑ

Ελασσόνα: Ο μετασεισμός των 6 Ρίχτερ είναι από δεύτερο ρήγμα - Το πόρισμα των σεισμολόγων

Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2021, 19:00 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2021, 19:38
Ελασσόνα: Ο μετασεισμός των 6 Ρίχτερ είναι από δεύτερο ρήγμα - Το πόρισμα των σεισμολόγων
Facebook Twitter Whatsapp

Αναφορικά με την εξέλιξη της ακολουθίας, «δείχνει να υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών.

Το πόρισμα των σεισμολόγων για τoν ισχυρό σεισμό στην Ελασσόνα, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Ο μετασεισμός των 6 Ρίχτερ έγινε σε δευτερεύον ρήγμα ενώ υπάρχει πιθανότητα δυνατών μετασεισμών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε το πόρισμα των σεισμολόγων Κ. Παπαζάχου, Γ. Κουκουβέλα, Ευθ. Λέκκα, Κ. Νικολόπουλου και Α. Γκανά, το οποίο αφορά στον ισχυρότατο σεισμό της 3ης Μαρτίου που έπληξε την Ελασσόνα, τον Τύρναβο και τη Λάρισα.

Όπως αναφέρει το larissanet.gr, το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο μετασεισμός των 6 Ρίχτερ, της Πέμπτης 4 Μαρτίου, «πιθανόν έγινε σε ένα δευτερεύον ρήγμα μέσα στον χώρο της κύριας μετασεισμικής ακολουθίας».

Αναφορικά με την εξέλιξη της ακολουθίας«δείχνει να υπάρχει μια σταδιακή, φυσιολογική μείωση στο μέγεθος και στη συχνότητα των μετασεισμών, με πιθανότητα γένεσης δυνατών μετασεισμών. Κατά συνέπεια είναι απαραίτητο οι κάτοικοι να μην χρησιμοποιούν κατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλης και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων».

Ακατοίκητα 1.575 σπίτια

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγεισών περιοχών στους Δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Έως το τέλος της σημερινής ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 4.136 κτήρια:

  • Από αυτές  3.675 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 1.575 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμες (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).
  • Επίσης, έχουν ελεγχθεί 118 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων προσωρινά ακατάλληλοι (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) είναι οι 42.
  • Όσον αφορά στους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτήρια, «κίτρινα» (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο) έχουν χαρακτηριστεί τα 62 από τις 124 αυτοψίες, ενώ σε 213 άλλα κτήρια (αποθήκες, στάβλους) τα 180 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση (στον πρωτοβάθμιο έλεγχο και θα επανελεγχθούν στο δευτεροβάθμιο).
  • Έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά 1.184 αυτοψίες στο Δήμο Φαρκαδόνας του Νομού Τρικάλων, 1.150 στο Δήμο Τυρνάβου, 1250 στο Δήμο Ελασσόνας, 345 στο Δήμο Λαρίσης και 45 στο Δήμο Κιλελέρ του Νομού Λαρίσης. Επιπλέον, 85 αυτοψίες έχουν διενεργηθεί στο Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας, 57 στο Δήμο Τεμπών και 19 στο Δήμο Αγιάς.  

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr