ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά το Μουσείο Μπενάκη για το γούρι που προκάλεσε αντιδράσεις: Δεν λογοκρίνουμε τους καλλιτέχνες

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2021, 18:53
Τι απαντά το Μουσείο Μπενάκη για το γούρι που προκάλεσε αντιδράσεις: Δεν λογοκρίνουμε τους καλλιτέχνες
Facebook Twitter Whatsapp

Το γούρι κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό μόλις σαράντα κομματιών και, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει πλέον εξαντληθεί.

Στο γούρι που τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει καταιγισμό σχολίων στα social media αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Μουσείο Μπενάκη.

Πρόκειται για ένα γούρι που απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους του 1821 αλλά όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά. Στην εικόνα η Ελληνίδα αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 εμφανίζεται ως γυναίκα που δείχνει τους μυς του χεριού της -ως αντιπαραβολή της γνωστής αφίσας του 1943 με το μήνυμα «We can do it». Μάλιστα, στο γούρι υπάρχει και «υστερόγραφο» που γράφει «ΥΓΕΙΑ, Κ...ΛΑ, ΕΠΑΝΑCΤΑCΗ».

«Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή το Μουσείο Μπενάκη.

Στην ανακοίνωση του το Μουσείο προσθέτει πως το αντικείμενο αυτό σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και, αναφερόμενο στο «υστερόγραφο» που σχολιάστηκε ευρέως, τονίζει πως «πρόκειται για μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612».

Το γούρι κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό μόλις σαράντα κομματιών και, όπως διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, έχει πλέον εξαντληθεί.

Η απάντηση

«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr