ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: «Να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά με χρονικό "κόφτη", ακόμη και στις 29 Μαρτίου»

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2021, 08:00 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2021, 08:35
Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: «Να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά με χρονικό "κόφτη", ακόμη και στις 29 Μαρτίου»
Facebook Twitter Whatsapp

Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά», προτείνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ακόμη και από τις 29 Μαρτίου.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δεν θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα», πρότεινε ο ίδιος αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να μειωθεί αυτή τη στιγμή η μετάδοση του ιού.

«Αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δεβ θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος, αλλά θα δούμε αν θα κρατήσει άλλες 4-5 μέρες. Θα υπάρξει σιγά σιγά αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα φανεί αργότερα στις νοσηλείες και στις μονάδες. Αλλά τα εμβόλια προχωρούν, η ανοσία του πληθυσμού μεγαλώνει, νομίζει ότι σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση», είπε ακόμα ο ίδιος ενώ πρόσθεσε ότι στην Αγγλία όταν έγινε στον πληθυσμό η πρώτη δόση, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 95%.

«Είναι θέμα κοινής λογικής να καταλάβουμε ότι σε μια κατάσταση που δεν έχουμε που να βάλουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία δεν πρέπει να κάνουμε μαζικές συγκεντρώσεις, για οποιονδήποτε λόγο», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στα καλέσματα που υπάρχουν στα social media για συγκεντρώσεις την 25η Μαρτίου.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr