ΕΛΛΑΔΑ

Το self test της Siemens πήρε άδεια για χορήγηση σε ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρουν οι προμηθευτές των φαρμακείων

Δημοσίευση 24 Μαρτίου 2021, 10:00 / Ανανεώθηκε 24 Μαρτίου 2021, 11:41
Το self test της Siemens πήρε άδεια για χορήγηση σε ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρουν οι προμηθευτές των φαρμακείων
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά το αμερικανικό τεστ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Siemens είναι η πρώτη εταιρεία που πριν από τρεις ημέρες έδωσε στην κυκλοφορία το δικό της προϊόν.

Την έγκριση των γερμανικών αρχών έλαβε στις 24 Φεβρουαρίου το self test της Siemens και πλέον μπορεί να κυκλοφορήσει και σε άλλες αγορές της Ευρώπης, αν και δεν έχει πάρει πιστοποίηση σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ όπως αναφέρει η γνωμοδότηση που εξέδωσε  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στις 17 Μαρτίου.

Μετά το αμερικανικό τεστ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Siemens είναι η πρώτη εταιρεία που πριν από τρεις ημέρες έδωσε στην κυκλοφορία το δικό της προϊόν, όπως εξήγησε μιλώντας στον ANT1 ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής, Ανδρέας Γαλανόπουλος.

Ωστόσο ο ίδιος επέκρινε την επιλογή της κυβέρνησης να γίνει η διανομή τους στους πολίτες μέσω των φαρμακείων ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν και ως Προμηθευτικός Συνεταιρισμός καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για το πώς θα γίνεται η διανομή και με βάση ποια κριτήρια ανά φαρμακείο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Σκέρτσος ανακοίνωσε τη διενέργεια 10.000.000 δωρεάν self test το μήνα από τους πολίτες στις 19 Μαρτίου προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων από τους επιστημονικούς φορείς τόσο για την αποτελεσματικότητά τους όσο και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Ωστόσο μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε για το αν τα αποτελέσματα αυτών των τεστ θα καταχωρούνται στο σύστημα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξήγησε ότι δεν θα είναι υποχρεωτική αλλά εθελοντική η δήλωση των αποτελεσμάτων των self test για κορωνοϊό, ανακοινώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα.

Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους με τον πρόεδρο κ. Λουράντο σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha να αναφέρει ότι υπάρχουν συνομιλίες με την κυβέρνηση ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Οι συστάσεις του ECDC

Σειρά συστάσεων προς τις χώρες που θα εφαρμόσουν τα self test εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Στην γνωμοδότησή του το ECDC διατυπώνει τις προϋποθέσεις για τη χρήση των self test, τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν καθώς και την αποτελεσματικότητά τους. Συγκεκριμένα αναφέρει:

- Τη στιγμή της σύνταξης αυτού του εγγράφου (σ.σ 17 Μαρτίου 2020) υπήρχαν μόνο λίγα RADT διαθέσιμα για αυτοέλεγχο για το COVID-19 και δεν υπήρχε RADT με σήμανση CE για αυτό-έλεγχο που διατέθηκε στην αγορά της ΕΕ σύμφωνα με την οδηγία 98/79 / ΕΚ .

- Τα self test θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο της νόσου με την έγκαιρη αναγνώριση και απομόνωση περιπτώσεων. Ωστόσο, η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών».

-Θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι τρέχοντες δείκτες για την παρακολούθηση της έντασης και της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθούνται οι τάσεις  με την πάροδο του χρόνου. 

-Η αξία των self test εξαρτάται  από την ευαισθησία και την ακρίβεια που έχουν  σε συνδυασμό με τον επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό που δοκιμάστηκε.

-Η ακρίβεια των διαθέσιμων self test είναι υψηλή, όμως όταν χρησιμοποιούνται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και σε περιβάλλον χαμηλού επιπολασμού, το ενδεχόμενο εντοπισμού θετικού κρούσματος είναι χαμηλό.

-Τα self test μπορούν να συμπληρώσουν αλλά όχι να αντικαταστήσουν άλλες μεθόδους δειγματοληψίας όπως τα rapid test και τα μοριακά.

-Οι χώρες που επιθυμούν να εφαρμόσουν self test θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό που στοχεύουν, καθώς και τον επιπολασμό της νόσου σε αυτόν τον πληθυσμό.

-Οι αρχές δημόσιας υγείας πρέπει να διαθέτουν ένα σύστημα για τη συλλογή των αποτελεσμάτων (εφαρμογή για κινητά, cloud πλατφόρμα, ειδική τηλεφωνική γραμμή, ή μέσω εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.

-Τα αποτελέσματα πρέπει να ενσωματώνονται στο εθνικό σύστημα παρακολούθησης σε ξεχωριστά πεδία δεδομένων από τα εργαστηριακά αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνονται άμεσες δευτερεύουσες ενέργειες όπως η επιβεβαίωση σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr