current views are: 14

8 Μαΐου 2017
Δημοσίευση16:37

TEDx Athens 2017: Eπιστρέφει στις 13 Μαΐου ξεπερνώντας τα «όρια»

«Το φετινό TEDx Athens διαπραγματεύεται τις αλλαγές και τις διαδικασίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και μας κάνουν να φτάσουμε στα όριά μας. Φυσικά όλο αυτό μέσα από μια θετική σκοπιά εξέλιξης» αναφέρει στο Newpost η Κλαίρη Κοέν, Production Director, της διοργάνωσης, δίνοντας μια πρώτη γεύση από όσα θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου.

Δημοσίευση 16:37’

«Το φετινό TEDx Athens διαπραγματεύεται τις αλλαγές και τις διαδικασίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και μας κάνουν να φτάσουμε στα όριά μας. Φυσικά όλο αυτό μέσα από μια θετική σκοπιά εξέλιξης» αναφέρει στο Newpost η Κλαίρη Κοέν, Production Director, της διοργάνωσης, δίνοντας μια πρώτη γεύση από όσα θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου.

«Το φετινό TEDx Athens διαπραγματεύεται τις αλλαγές και τις διαδικασίες που καθημερινά αντιμετωπίζουμε και μας κάνουν να φτάσουμε στα όριά μας. Φυσικά όλο αυτό μέσα από μια θετική σκοπιά εξέλιξης» αναφέρει στο Newpost η Κλαίρη Κοέν, Production Director, της διοργάνωσης, δίνοντας μια πρώτη γεύση από όσα θα πραγματοποιηθούν στις 13 Μαΐου.

Η κ. Κλαίρη Κοέν είναι μέλος της ομάδας του TEDx Athens από το 2011. «Ξεκίνησα τα πρώτα δύο χρόνια ως Social Media/ Web Photographer, ωστόσο με κέρδισε η παραγωγή. Είναι μια θέση με μεγάλες ευθύνες, και εξαιρετικά έντονες στιγμές, τα οποία ταιριάζουν και απόλυτα με την ιδιοσυγκρασία μου. Πολλοί θα μιλήσουν για τον εθελοντισμό και την έννοια του «να προσφέρεις» χρόνο ή expertise. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι οι άνθρωποι. Η ομάδα. Οι στιγμές που βιώνεις αυτούς τους 3, 4, 5 μήνες προετοιμασίας κατά τους οποίους έχεις το συνέδριο στο φούρνο και μαγειρεύεται. Κάθε διοργάνωση είναι μια διαφορετική εμπειρία. “Πειράζεις” τα προσωπικά σου όρια και επαναπροσδιορίζεις τον εαυτό σου. Τη δύναμή σου. Την υπομονή σου. Την ηρεμία σου. Την επιμονή σου. Ωριμάζεις. Αλλάζεις.»

Η καρδιά του 8ου TEDxAthens χτυπά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), όπου σύμφωνα με την κ. Κλαίρη Κοέν το πρόγραμμα φέτος είναι πιο ανανεωμένο από ποτέ. «Επιστρέφουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Στάυρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) όχι με μια, αλλά με δύο σκηνές, την Κεντρική και την Εναλλακτική, ενώ έχουμε να προτείνουμε και παράλληλα edgy δρώμενα στο Laboratory αλλά και μέσα από το φετινό concept που οι Food Catalysts της ομάδας του TEDx Athens έχουν να προτείνουν».  Περιγράφοντας το περιεχόμενο των ομιλιών φέτος η Production Director εξηγεί ότι «οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε φανταστικούς κόσμους δίχως όρια και σε θάλασσες γεμάτες πραγματικές περιπέτειες και προκλήσεις που έχουν ζήσει άνθρωποι από πολλούς διαφορετικούς χώρους με ένα σημαντικό κοινό: κατάφεραν όλοι να ξεπεράσουν τα όριά τους.»

Μιλώντας για την επιλογή του Κεντρικού θέματος του φετινού TEDxAthens που είναι τα «όρια/edge» η κ. Κοέν εξηγεί ότι «Με τα χρόνια έχουμε μιλήσει για ιδέες, τη διαδικασία μέσα από την οποία προκύπτουν, την πραγματοποίηση αυτών, τις δυσκολίες που μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει και την κατάληξη αυτών. Φέτος, βγαίνουμε από την ιδέα της παρατηρητικότητας και εξετάζουμε τη δράση. Για την ακρίβεια, την τραβάμε στα άκρα.»

Σύμφωνα με την ίδια, το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης προσανατολίζεται ως προς το ότι τα άκρα είναι για να τα ανακαλύπτουμε και τα όρια για να τα ξεπερνούμε. «Είναι δύο όροι αλληλένδετοι ενώ παράλληλα ο ένας αποτελεί τη συνέχεια του άλλου. Δεν έχει να κάνει με το σήμερα ή το χθες. Έχει να κάνει με την προσωπική εξέλιξη του καθενός. Την προσωπική ανάγκη να γίνεις καλύτερος. Για να κάνεις το επόμενο βήμα πρέπει πρώτα να έχεις περπατήσει ως την άκρη της πίστας στην οποία βρίσκεσαι. Να δεις που είναι το όριο σου. Και να πηδήξεις εκεί – στην επόμενη πίστα. Εκεί που θα μάθεις νέα πράγματα. Θα έρθεις σε επαφή με καινούργια ερεθίσματα. Μέχρι να έρθει η στιγμή που πάλι θα χρειαστεί να προχωρήσεις. Και δε θα έχεις θέμα. Θα θέλεις. Γιατί κάθε φορά κάτι μαθαίνεις, κάτι κερδίζεις!»

Ερωτηθείς για το κατά πόσο τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλουν στην διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην Ελλάδα απαντά «Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι σε μια διαδικασία αλλαγής δε χρειάζεται να κοιτάς το δάσος, αλλά το δέντρο. Δε χρειάζεται να κοιτάς να αλλάξει ο κόσμος αλλά εσύ. Εάν εσύ αλλάξεις, θα αποτελέσεις μια θετική επιρροή και για το διπλανό σου. Σίγουρα τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας στην Ελλάδα, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας είναι κάτι που ο καθένας χρειάζεται να κοιτάξει σε προσωπικό επίπεδο.» Πρόσθεσε δε ότι το TEDx Athens θα βρίσκεται πάντα εκεί για να εμπνέει όλους εκείνους που θέλουν να δουν πώς θα μπορούσε να είναι μια νέα πραγματικότητα και να επιλέξουν αν τη θέλουν.

Για το κατά πόσο μπορούν οι τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την TEDx, να οδηγήσουν τη νέα γενιά στην πολυπόθητη «έξοδο» από την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που μαστίζει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η απάντηση της κ. Κοέν είναι «Θεωρώ πως η επιστήμη, η τεχνολογία και πολλοί άλλοι τομείς, όπως η τέχνη, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, μπορούν να οδηγήσουν τη νέα και την παλιά γενιά σε νέους ορίζοντες. Όχι γιατί θα ξεφύγουμε απαραίτητα από την οικονομική και την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά γιατί θα είμαστε πιο σίγουροι για τους εαυτούς μας. Μπορεί να μην αλλάξει κάτι στον προσωπικό σου λογαριασμό ή έξω από το παράθυρό σου, αλλά εσύ θα αισθάνεσαι καλά με αυτά που έχεις.»

Για την επιλογή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η  Production Director, υπογραμμίζει ότι κάθε χρονιά το TEDx Athens φτάνει στα άκρα και ανακαλύπτει τα όριά του. «Όπως είπαμε λοιπόν, κάθε χρόνος για το ίδιο το συνέδριο είναι μια καινούργια αρχή, μια καινούργια πίστα. Φέτος είπαμε να επαναπροσδιορίσουμε όλα αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από την εκδηλωσή μας και να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας σε έναν νέο χώρο που προσφέρει τόσα πολλά. Μπαίνοντας στην Κεντρική σκηνή νιώθεις δέος, ενώ έχουμε μεγαλώσει τα διαλείμματα ώστε να δώσουμε στους συνέδρους μας την ευκαιρία να περιηγηθούν όχι μόνο στους χώρους του συνεδρίου αλλά και στους κήπους, το κανάλι και τον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.»

Όσο για τον δικό της προσωπικό στόχο σημειώνει πως ότι λόγω του ρόλου της, η άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου θα περίμενε κανείς να είναι και η μοναδική της επιδίωξη, ωστόσο η ίδια διευκρινίζει ότι «το TEDx Athens για εμένα λειτουργεί σαν ψυχολόγος. Από εκείνους που σε βάζουν την κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπίσεις κατάματα τις δικές σου αδυναμίες και να τις βελτιώσεις. Η διαχείριση των ανθρώπων είναι η προσωπική μου δυσκολία και αυτό προσπαθώ να εξελίξω. Και δεν είναι η πρώτη χρονιά. Κάθε φορά όμως ανακαλύπτω πως έχει έρθει μια μικρή αλλαγή. Και αυτό μου φτάνει.»


σχετικα αρθρα