current views are: 10

9 Μαΐου 2017
Δημοσίευση11:05

Δυσαρέσκεια δήμων για το Πάρκο Τρίτση

Ψυχροπολεμική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Πάρκο Τρίτση. 

Δημοσίευση 11:05’

Ψυχροπολεμική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Πάρκο Τρίτση. 

Ψυχροπολεμική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Πάρκο Τρίτση, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”. 

Οι δήμοι είναι δυσαρεστημένοι με την επιλογή του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναθέσει και πάλι τη διοίκηση του χώρου σε νομικό πρόσωπο και να τους μεταβιβάσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του πάρκου. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η ένταση που προκλήθηκε προ ημερών ανάμεσα στον Δήμο Ιλίου και τη διοίκηση του πάρκου με αφορμή μια αντλία.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο φορέας διαχείρισης του πάρκου εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Γιάννης Πολύζος. Όπως αναφέρεται, συνεργείο του Δήμου Ιλίου και ιδιωτών προχώρησε στην καταστροφή μιας από τις γεωτρήσεις των λιμνών του πάρκου.

«Κατέστρεψαν με δίσκο κοπής μετάλλων και ξεπάκτωσαν την εγκατάσταση: τις κλειδαριές, το κουβούκλιο, τον ηλεκτρικό πίνακα της γεώτρησης. Αποξήλωσαν δεκάδες μέτρα σωληνώσεων και συρματόσχοινου της γεώτρησης που φθάνει σε βάθος 170 μ. Επιτόπου έσπευσε ειδοποιημένη από επισκέπτες η διοίκηση του πάρκου, η οποία κάλεσε την αστυνομία και έτσι σταμάτησε η καταστροφή».

Από την πλευρά του ο Δήμος Ιλίου υποστηρίζει ότι επρόκειτο για παρεξήγηση.

«Οι εργαζόμενοι πήγαν σε εκτέλεση μελέτης και βάσει υλοποιούμενης σύμβασης για να συντηρήσουν τις αντλίες», λέει στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. Ο δήμος εκτιμά ότι το νέο μοντέλο δεν πρόκειται να πετύχει. «Οι ηγεσίες των φορέων διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό και δεν θέλω να σας απαριθμήσω πόσοι υπουργοί έχουν περάσει στα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά. Επομένως θα την “πληρώσει” το πάρκο». Πάντως η απόφαση επιχορήγησης του Πάρκου Τρίτση με 58.000 ευρώ μηνιαίως από τους πόρους που κατανέμονται στους 67 δήμους της Περιφέρειας Αττικής προκάλεσε την αντίδραση και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που στις 2 Μαΐου κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.

Ο φορέας του πάρκου, πάντως, επιθυμεί να γυρίσει οριστικά σελίδα. Στις 9-11 Ιουνίου διοργανώνει στο πάρκο επιστημονικό και περιβαλλοντικό τριήμερο, όπου θα παρουσιαστούν οι βασικοί διαχειριστικοί στόχοι.

Παράλληλα θα υπάρξει πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.