ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή η Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Δημοσίευση 8 Απριλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 8 Απριλίου 2021, 14:22
Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή η Επιτροπή Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca
Facebook Twitter Whatsapp

Στο τραπέζι θα τεθούν τα τελευταία στοιχεία μετά τα θρομβωτικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί.

Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα που προέκυψαν για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων υπουργών Υγείας κατά την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τις διαφορετικές ερμηνείες τους σχετικά με τα συμπεράσματα της αναφοράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή. Στο τραπέζι θα τεθούν τα τελευταία στοιχεία μετά τα θρομβωτικά περιστατικά που έχουν καταγραφεί.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή ασφάλειας και φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) επιβεβαίωσε χθες ότι οι «ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια πρέπει να καταχωρηθούν ως πιθανή παρενέργεια». Τα αναφερόμενα περιστατικά έχουν εμφανιστεί κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Πάντως οι Ελληνες επιστήμονες εξακολουθούν να τονίζουν ότι το όφελος από τα εμβόλια υπερτερεί των σπάνιων θρομβωτικών περιστατικών. Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά προχθές σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών οτι η περίπτωση θρόμβωσης όταν κάποιος νοσεί βαριά με την Covid-19 είναι έως και 69%, ενώ η ίδια πιθανότητα μετά το εμβολίο Οξφόρδης/Astrazeneca είναι μία στις 100.000.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις