current views are: 7

8 Απριλίου 2021
Δημοσίευση10:07

Πρόεδρος ΕΣΕΕ στον Alpha 98,9: Δύσκολα τα πράγματα για τις μικρές επιχειρήσεις – Το φθινόπωρο θα έρθει ένα «βουνό» υποχρεώσεων

«Το φθινόπωρο, όταν τελειώσει η διασωλήνωση του εμπορίου και ως συνέπεια θα φανεί ο τεράστιος όγκος των υποχρεώσεων και είναι ένα στοίχημα που δεν ξέρω πόσοι θα το κερδίσουν» τόνισε ο Γιώργος Καρανίκας.

Δημοσίευση 10:07’

«Το φθινόπωρο, όταν τελειώσει η διασωλήνωση του εμπορίου και ως συνέπεια θα φανεί ο τεράστιος όγκος των υποχρεώσεων και είναι ένα στοίχημα που δεν ξέρω πόσοι θα το κερδίσουν» τόνισε ο Γιώργος Καρανίκας.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του εμπορίου και την επόμενη μέρα μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Καρανίκας ανέφερε ότι «η μείωση στο λιανεμπόριο σε πραγματικά στοιχεία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι γύρω στο 8%, σχεδόν όση είναι και η ύφεση» και πρόσθεσε:

«Ενώ η συνολική απασχόληση το 2020 υποχώρησε κατά 2,8%, στο εμπόριο όσο κι αν φαίνεται παράξενο ενισχύθηκε κατά 2,7%, κυρίως στο χονδρεμπόριο, όπου είχαμε μεγάλη αύξηση γύρω στο 25%. Τα καινούρια αυτοκίνητα πήγαν καλά σε πωλήσεις, αλλά με τις αναστολές κυκλοφορούσε λιγότερα κόσμο».

«Το εμπόριο είναι ο σημαντικότερος εργοδότης μετά το Δημόσιο στη χώρα μας. Η συνολική απασχόληση είναι στο 18,3%, το 1/5 της απασχόλησης. Είναι η πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας και γι΄αυτό είναι σημαντικό αυτή τη δύσκολη στιγμή η Πολιτεία να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Καρανίκας, οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανεμπόριο θα φανούν «το φθινόπωρο, όταν τελειώσει η διασωλήνωση του εμπορίου και ως συνέπεια θα φανεί ο τεράστιος όγκος των υποχρεώσεων και είναι ένα στοίχημα που δεν ξέρω πόσοι θα το κερδίσουν. Χρειάζονται στοχευμένα προγράμματα σε συγκεκριμένους κλάδους και όχι οριζόντια μέτρα που παράγουν αδικίες. Τα μέτρα πρέπει να διακρίνονται από δικαιοσύνη και ισονομία».

«Ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα λειτουργήσουμε το Πάσχα. Όλοι οι συνάδελφοι προσεύχονται κάθε μέρα να πάνε όλα καλά και να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε» επισήμανε.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι «αργά ή γρήγορα θα τελειώσει η ιστορία του κορωνοϊού και θα έρθει ένα βουνό υποχρεώσεων, τουλάχιστον για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που πρέπει να διευθετηθεί. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την κατάσταση με όλες αυτές τις παρατάσεις και τις αναστολές και δεν ιδιαίτερα λουκέτα. Όμως χρειάζονται 4-5 μέτρα, ώστε να επανεκκινήσουμε όσο το δυνατόν σωστότερα. Μεγάλο πρόβλημα για το εμπόριο είναι οι μεταχρονολογημένες επιταγές, που από τον Νοέμβριο πηγαίνει με παρατάσεις με συνέπεια τουλάχιστον οι κομιστές να έχουν τεράστιο πρόβλημα, να μην έχουν πάρει χρήματα και να έχει διαταραχθεί η σχέση λιανεμπόρου/χονδρεμπόρου. Στην ένδυση και την υπόδηση για τη νέα σεζόν δεν υπάρχει επιταγή. Πρέπει να βρεθεί ρευστότητα».

«Ζητάμε πρόγραμμα τύπου εστίασης για την τόνωση της συγκεκριμένης περίοδου. Να είναι γι΄αυτές που θα δείξουν ότι έχουν μείωση 30% τουλάχιστον σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είναι ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκό, και πλέον έχουν χαλαρώσει και στην Ευρώπη. Είναι ευκαιρία γιατί θα σώσει μικρές επιχειρήσεις, για να μην πω όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, ειδικά στην ένδυση και την υπόδηση, που έχουν στοκ εμπορευμάτων από 2-3 σεζόν» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Κάτι άλλο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το χρέος που έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειάζεται μια γενναιόδωρη ρύθμιση όλων αυτών των χρεών και για να μπορεί η επιχείρηση να ανασάνει. Δεν φτάνει ο τζίρος που έχουμε και για τις τρέχουσες και για τις περασμένες υποχρεώσεις».

«Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε σε 1.500 συναδέλφους, πιστεύουν ότι θα έρθουν σε κανονικότητα σε 1-2 χρόνια. Η αίσθησή μου είναι ότι δεν θα έρθουμε σε καμία κανονικότητα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα. Είναι δύσκολα τα πράγματα, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει να επενδύσουν στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν και το πλεονέκτημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να πετύχει. Είμαστε μεγάλη ομάδα της κοινωνίας και της οικονομίας και πρέπει να επιμείνουμε για να ξαναγίνουμε η ραχοκοκαλιά της οικονομίας» κατέληξε.


σχετικα αρθρα