ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στις 19/4 ξεκινάει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Johnson & Johnson – Ποιοι θα μπορούν να εμβολιάζονται μετά τις 16 Απριλίου

Δημοσίευση 12 Απριλίου 2021, 17:00 / Ανανεώθηκε 12 Απριλίου 2021, 19:28
Κορωνοϊός: Στις 19/4 ξεκινάει ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Johnson & Johnson – Ποιοι θα μπορούν να εμβολιάζονται μετά τις 16 Απριλίου
Facebook Twitter Whatsapp

«Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών, με προηγούμενο θρόμβωσης, η θρομβοπενίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Την προσεχή Τετάρτη θα λάβει η χώρα μας τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ανέφερε πως οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 19 Απριλίου, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα.

Επιπρόσθετα, έδωσε στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για περισσότερες ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες:

  • Από 16 Απριλίου έως 19 Απριλίου: ομάδα με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, άτομα 18 έως 59 ετών
  • 21 Απριλίου: Εκπαιδευτικοί και ηλικιακή ομάδα 55-59
  • 24 Απριλίου: Ηλικιακή ομάδα 50-54

Κατά τα άλλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, σημείωσε πως από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία», έχουν γίνει στην Ελλάδα πάνω από 2.210.000 εμβολιασμοί. 1.468.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 14% και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7%.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί, και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Από το περασμένο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα και πλέον όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 60 με 64 που έως τώρα εμβολιάζονταν μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca, μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια.

Τι είπε η Θεοδωρίδου

«Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών, με προηγούμενο θρόμβωσης, η θρομβοπενίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

«Έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία», είπε η κ. Θεοδωρίδου και έκανε εκτενή αναφορά στο πόρισμα του ΕΜΑ, την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ίδια σημείωσε πως η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων ή θρομβοπενίας μετά από εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα περιστατικό ανά 100.000 δόσεις. Αντίστοιχα η συχνότητα των θανάτων είναι 2 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 

Στη χώρα μας έγιναν πάνω από 380.000 δόσεις και έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό, μία περίπτωση. Ακολούθως, επανέλαβε την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια όλων των εταιρειών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr