ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα λάθη των εκτελεστών προσπαθεί να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. - Η διαδρομή της διαφυγής

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2021, 07:00 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2021, 07:49
Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα λάθη των εκτελεστών προσπαθεί να εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. - Η διαδρομή της διαφυγής
Facebook Twitter Whatsapp

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί φαίνεται πως έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της διαδρομής που ακολούθησαν οι εκτελεστές.

Τα πιθανά λάθη που έκαναν οι εκτελεστές του Γιώργου Καραϊβάζ αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν εντολή να κάνουν το συντομότερο ό,τι είναι δυνατό, ώστε να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην υπόθεση συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στους οποίους παρέχονται όλα τα μέσα προκειμένου να λυθεί το μυστήριο.

Οι αξιωματικοί αναζητούν την παραμικρή λεπτομέρεια που θα αποτελέσει το «κλειδί» ως προς τον προσανατολισμό των ερευνών. Για τον λόγο αυτό αναμένεται σύντομα η κατάθεση της συζύγου και του γιου του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και η «σύνθεση» της γενικότερης εικόνας, βάσει των αυτοπτών μαρτύρων, αλλά και της «πένας» του δημοσιογράφου, ο οποίος δεν αποκλείεται να «σκιαγράφησε» μέσα από τα γραπτά του τους δολοφόνους του.

Την ίδια ώρα, επαφές, συνομιλίες, μηνύματα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του γίνονται «φύλλο και φτερό», με την ελπίδα να βρεθούν ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» που θα οδηγήσουν στα ίχνη των εκτελεστών.

Παρότι το κινητό τηλέφωνο του Γιώργου Καραϊβάζ καταστράφηκε από μία από τις σφαίρες που δέχτηκε την στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, αυτό δεν εμποδίζει τους ειδικούς να ανακαλέσουν σημαντικά δεδομένα.

Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των Αρχών στρέφεται στη διαδρομή του δημοσιογράφου από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν πίσω στο σπίτι του αλλά και το ποιος μπορεί να τον παρακολουθούσε σε αυτήν τη διαδρομή.

Και αυτό γιατί ορισμένες φορές, ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν επέστρεφε κατευθείαν στο σπίτι του, οπότε οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι τον παρακολουθούσαν.

Επιπλέον, γίνεται έλεγχος από την ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να βρεθούν ομοιότητες με άλλα συμβόλαια θανάτου που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Παραδείγματος χάρη κοιτάζουν σε ποιες άλλες επιθέσεις έχουν υπάρξει χαριστικές βολές. Υπάρχει μία περίπτωση το 2018 στο Παλαιό Φάληρο, όπου μια πολυμελή ομάδα δραστών, που επέβαινε σε μοτοσικλέτα, πυροβολεί έναν ποινικό αρκετές φορές και μετά επιχειρείται η χαριστική βολή.

Σχετικά με τη μοτοσικλέτα, οι αστυνομικοί θα αρχίσουν μια έρευνα αν δεν αντληθεί στοιχείο από άλλη πληροφορία, προκειμένου να εντοπιστεί η μοτοσικλέτα.

Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά δυσχερές διότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, μόνο το 2020 είχαν πωληθεί περίπου 800 τέτοια σκούτερ, τα μισά περίπου από αυτά με παρόμοιο χρώμα.

Το σημαντικό είναι ότι τον Ιανουάριο του 2018 δολοφονήθηκε ένας επιχειρηματίας με ποινική εμπλοκή, ο Βασίλης Στεφανάκος, στο Χαϊδάρι και το καλάσνικοφ των δραστών είχε βρεθεί πρόσφατα στη Βάρκιζα.

Είναι ενδεικτικό για την έρευνα με τις μοτοσικλέτες, ότι η μοτοσικλέτα που είχε χρησιμοποιηθεί από τους δράστες της δολοφονίας του Στεφανάκου, είχε βρεθεί το καλοκαίρι του 2019 μέσα σε χώρο με όμβρια ύδατα στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.

Η διαδρομή της διαφυγής

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί φαίνεται πως έχουν καταφέρει να χαρτογραφήσουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της διαδρομής που ακολούθησαν οι εκτελεστές, χωρίς να έχουν καταλήξει όμως στην τελική κατεύθυνσή τους ή εάν στη διαδρομή οι δύο δράστες χωρίστηκαν ή αν υπήρχε άλλο όχημα διαφυγής.

Παρότι έχουν στη διάθεσή τους διψήφιο αριθμό κλεμμένων σκούτερ το τελευταίο διάστημα, δε φαίνεται κάποιο από αυτά να ταυτοποιείται με αυτό που φαίνεται να χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι στο επίμαχο καρέ της καταγραφής τους, ενώ κανένα μηχανάκι αυτού του τύπου μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί καμένο ή εγκαταλειμμένο.

Έτσι το σενάριο να είναι καλά κρυμμένο σε κάποιο κλειστό γκαράζ, ολοένα και φαντάζει πιο πιθανό.

Οι αξιωματικοί σε κάθε περίπτωση, καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει «το τέλειο έγκλημα», περνώντας από «κόσκινο» και το παραμικρό στοιχείο για την αδιανόητη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

«Δε ήθελαν να αφήσουν στοιχεία»

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Ραυτογιάννης, εμπειρογνώμονας, σημείωσε ότι η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ πρόκειται για ένα «επαγγελματικό χτύπημα».

Το σκούτερ που χρησιμοποίησαν οι δράστες και το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη, δείχνει ότι δεν ήθελαν να αφήσουν κανένα ίχνος το οποίο μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή τους.

«Δεν ήθελαν να αφήσουν κανένα στοιχείο που ενδεχομένως να περιείχε το μοιραίο λάθος για αυτούς».

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννη το σκούτερ παραμένει κρυμμένο σε γκαράζ σε κοντινό σημείο από τη δολοφονία, έτσι ώστε οι δράστες «σε ανύποπτο χρονικό διάστημα να το εξαφανίσουν πλήρως».

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι οι δράστες είχαν μελετήσει καλά το σχέδιο της δολοφονίας του δημοσιογράφου και ήξεραν καλά πως να κινηθούν και πως να εξαφανίσουν τα ίχνη τους.

«Πρόκειται για ένα επαγγελματικό χτύπημα», σημείωσε ο κ. Ραυτογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν συνεργοί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr