ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση - Βαριά πρόστιμα

Δημοσίευση 14 Απριλίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 14 Απριλίου 2021, 19:29
Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση - Βαριά πρόστιμα
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα όσα ισχύουν για τα υποχρεωτικά self tests. Τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Την επέκταση των self-tests σε μια σειρά δραστηριοτήτων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε πως το μέτρο επεκτείνεται και σε εργαζόμενους του δημοσίου.

Ποιοι θα κάνουν self test στον ιδιωτικό τομέα 

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε πως τα self test θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:

 • Λιανεμπόριο, περιλαμβάνομένων των σούπερ μάρκετ
 • Εστίαση
 • Μεταφορές
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κουρεία
 • Κομμωτήρια
 • Κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους παραπάνω χώρους εργασίας και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Θα παραλαμβάνονται από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Το υπουργείο θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων όσων απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους, μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, για τυχόν μεταβολές.

Η διαδικασία

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

 1. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
 2. Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
 3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
 4. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
 5. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
 6. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 7. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 8. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 9. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.
 10. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
 11. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Οι δηλώσεις αποτελεσμάτων self test θα είναι ανοιχτές από τις 19 έως τις 25 Απριλίου.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεοτικότητα των self tests.

Τσουχτερά πρόστιμα

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διανομή των δωρεάν κατ’ οίκον αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου. 

Για ποιους δημόσιους υπαλλήλους είναι υποχρεωτικά τα selftests

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε για ποιους εργαζόμενους στο δημόσιο ισχύει το υποχρεωτικό self test:

 • Υπάλληλοι ΚΕΠ
 • Υπάλληλοι του «Βοήθεια στο σπίτι»
 • Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
 • Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας
 • ργαζομενοι στις υπηρεσιες καθαριοτητας

Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού.

Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr. Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Συμπληρωματικό εργαλείο

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πότε θα φτάσουν τα self test στον γενικό πληθυσμό – Τι απάντησε ο Κοντοζαμάνης στο Newpost

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Newpost Ντίας Μούλου, ο κ. Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως σύντομα, τα self tests θα είναι διαθέσιμα και στο γενικό πληθυσμό, με την ημερομηνία να εξαρτάται από την πορεία των παραδόσεων στα φαρμακεία.

«Ξεκινάμε σταδιακά με συγκεκριμένες ομάδες, για να αποφύγουμε το συνωστισμό και να ανοίξουμε δραστηριότητες εκείνες που θέλουμε με ασφάλεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία. Κάθε πολίτης δικαιούται από ένα εβδομαδιαίο self test και ανάλογα με τις παραδόσεις που θα έχουμε θα φτάσουμε πολύ σύντομα και στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης:

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη. Με απλά λόγια ελέγχουμε υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουμε μία νόσο σε πρώιμα στάδια πριν δηλαδή εμφανισθούν συμπτώματα. Xαρακτηριστικά παραδείγματα προσυμπτωματικού ελέγχου ευρείας κλίμακας είναι η δοκιμασία Παπανικολάου (pap-test), οι μαστογραφίες αλλά και τα test HIV. Το κοινό αυτών των ελέγχων είναι ότι έχουν ως ρόλο να «σαρώσουν» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει συμπτώματα και να εντοπίσουν τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τη νόσο που μας ενδιαφέρει. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο που έχει την λογική της τελικής διάγνωσης-επιβεβαίωσης ώστε να εφαρμοσθούν και τα προληπτικά μέτρα.

Η πρόληψη λοιπόν είναι βασικό συστατικό του προσυμπτωματικού ελέγχου και το σημαντικότερο στοιχείο στην πρόληψης στη νόσο Covid-19 είναι η διακοπή της μετάδοσης. Συνεπώς ακρογωνιαίος λίθος ενός επιτυχημένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην Covid-19 είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανεύρεση των ατόμων που δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου Covid-19 ο χρόνος αποτελέσματος έχει τεράστια σημασία. Ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ ακριβές αλλά χρειάζεται 1 ημέρα για να ολοκληρωθεί έχει πολύ μικρότερη προληπτική αξία από ένα αποτέλεσμα που έχει μικρότερη ακρίβεια (π.χ. κατά 20%) αλλά ολοκληρώνεται εντός 15-20 λεπτών. Και αυτό διότι στις ώρες που περιμένει κάποιος το αποτέλεσμα θα μπορούσε να μεταδίδει τη νόσο.

Στον σχεδιασμό προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου μεγάλο ρόλο παίζει και η ευκολία της δοκιμασίας. Αν η δοκιμασία είναι επεμβατική και προκαλεί πόνο ή δυσάρεστη αίσθηση τότε η πιθανότητα εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα μειώνεται. Για αυτόν τον λόγο τα τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου έχουν επιλεγεί να γίνονται με λήψη ρινικού δείγματος που δημιουργεί λιγότερο δυσάρεστη αίσθηση κατά την λήψη από τα ρινοφαρυγγικά αλλά και είναι ευκολότερα στην χρήση.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχω τη νόσο, δηλαδή ευαισθησία 80% σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τον ιό το τεστ θα εντοπίσει τους 80. Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται καταρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%) έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου. Επίσης οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία δηλαδή υψηλότερη από 80%. Συγκεκριμένα η ευαισθησία των τεστ αυξάνεται (ξεπερνάει και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιο τόσο πιο πιθανό να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης.

Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδικά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του self-test έχουν συλλεγεί 254.157 δηλώσεις. Ακολούθως της διαδικασίας self-test προσήλθαν 4.201 συμπολίτες μας οι οποίοι αναζήτησαν επανάληψη της διαδικασίας εκ των οποίων 575 επιβεβαιώθηκαν ως θετικοί ενώ ακόμα εκκρεμούν 144 αποτελέσματα. Να επισημάνουμε ότι η διαδικασία της επανάληψης είναι αναγκαία όταν υπάρχουν πολύ ειδικοί λόγοι. Κυρίως, αν υπάρχει θετικό ή ασθενώς θετικό αποτέλεσμα, αλλά επίσης και όταν υπάρχουν συμπτώματα συμβατά με Covid-19.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό αυτοδιαγνωστικό τεστ για να αλλάξουμε την συμπεριφοράς μας. Κανένα τεστ, ούτε το μοριακό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε αυτήν την φάση για να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας όσον αφορά την κοινωνική αποστασιοποίηση. Πρώτον γιατί κανένα τεστ δεν είναι τέλειο. Δεύτερον γιατί ένας που έχει εκτεθεί στον ιό μπορεί εκείνη την στιγμή να είναι αρνητικός και μερικές ώρες αργότερα να γίνει θετικός. Σε αυτήν την φάση της επιδημίας λοιπόν συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και την χρήση της μάσκας όπου είναι εφικτό. Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταδώσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατέψετε τα κοντινά σας πρόσωπα.

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων κατά την αναφορά της αυτοδιάγνωσης καθότι η προσεκτική συμπλήρωση της δήλωσης που παίρνει λίγα λεπτά βοηθάει στην ακριβέστερη και ταχύτερη επιτήρηση της διαδικασίας της αυτοδιάγνωσης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr