ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Ψυχιατρικής στον Alpha 98,9: «Η επόμενη πανδημία θα είναι της ψυχικής υγείας» - Τα αντιφατικά μηνύματα στον κόσμο με στόχο το «πολιτικό όφελος»

Δημοσίευση 15 Απριλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 15 Απριλίου 2021, 14:43
Καθηγητής Ψυχιατρικής στον Alpha 98,9: «Η επόμενη πανδημία θα είναι της ψυχικής υγείας» -  Τα αντιφατικά μηνύματα στον κόσμο με στόχο το «πολιτικό όφελος»
Facebook Twitter Whatsapp

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ορόσημο για την ιατρική, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ευρύτερα την αναδόμηση της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχολογία των πολιτών, τον φόβο της αρρώστιας, τον αντίκτυπο των περιορισμών και την ανάγκη αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών ψυχικής φροντίδας υγείας μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου και ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Στέλιος Στυλιανίδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως «ο κόσμος για να μπορεί να συμμορφώνεται, να υπακούει ενεργά στα περιοριστικά μέτρα, πρέπει να πείθεται ότι τα μέτρα έχουν νόημα. Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση αυτή τη στιγμή, που πρέπει να γίνει αντικείμενο παρατήρησης επιδημιολογικής, επικοινωνιακής και ψυχιατρικής. Από τη μία, κλεινόμαστε με καθολικό lockdown, όταν οι νεκροί ήταν 10-15 και τα κρούσματα πολύ λιγότερα, και αυτή τη στιγμή με υπερεκατονταπλάσια κρούσματα, τις ΜΕΘ σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, πολλούς ασθενείς εκτός ΜΕΘ και 80-90 νεκρούς κάθε μέρα, μιλάμε για άνοιγμα και Πάσχα. Είναι ένα παράδοξο μήνυμα που δεν βοηθάει στην ομαλή ψυχική λειτουργία των ατόμων. Αυτή η αντιφατικότητα μηνυμάτων ενισχύεται ακόμα περισσότερο, όχι από την πολυφωνία σε ένα κλειστό επιστημονικό ντιμπέιτ, αλλά από την κακοφωνία στο πλαίσιο της πολυφωνίας όταν κάθε υπουργός ή κάθε επιστήμονας βγαίνει στα media και λέει κάτι διαφορετικό από το προηγούμενο, για να πάρει ίσως το πολιτικό όφελος του ανοίγματος. Είναι κεντρικό ζήτημα και επικοινωνιακό, που εσωτερικεύεται με εκφράσεις θυμού, ευερεθιστότητας, βαρεμάρας, άγχους απέναντι στην απώλεια της ελευθερίας, που πρέπει να νοηματοδοτείται, αλλιώς κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μετά από έναν χρόνο lockdown, ο καθηγητής εξήσησε ότι σύμφωνα με έρευνες και τη διεθνή βιβλιογραφία είναι οι εξής:

«1.η εικόνα των ερημωμένων πόλεων ενεργοποίησε οξείες αντιδράσεις στρες, αγωνία μήπως κάποιος μολυνθεί ή μολύνει, φόβο και άγχος θανάτου.
2.ο εγκλεισμός προκαλεί βαρεμάρα, άγχος, ανημπόρια, θυμό απέναντι σε αυτούς περιορισμούς. Οι αντιδράσεις είναι προσαρμοσαρμογής, δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται παθολογικές.
3.οι πολυάριθμοι νεκροί από την Covid στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία. Νεκροί που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ενεργοποίησαν περιπτώσεις περιπεπλεγμένου πένθους, δηλαδή πένθος που εξελίσσεται παθολογικά, όταν δεν μπορείς να κλάψεις τον άνθρωπό σου, δεν τον συνοδεύεις προς το τέλος, τότε εσωτερικεύεις ενοχή, κατάθλιψη και ενδεχομένως αυτοκτονικό ιδεασμό.
4.οι επιζήσαντες μετά από νοσηλεία Covid σε ΜΕΘ, παγκοσμίως, παρουσιάζουν μελλοντικά επεισόδια μείζονος κατάθλιψης, μετατραυματικού στρες και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές.
5. οι οικονομικές απώλειες, η ανεργία, η ανασφάλεια τροφής σε αναπτυσσόμενες χώρες και οι αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, μπορεί να ενεργοποιήσουν αυτό το οξύ στρες, το οποίο κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μια κατάσταση χρόνιου στρες και υπέδαφος για ανάπτυξη νέων ψυχιατρικών διαταραχών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι ορόσημο για την ιατρική, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ευρύτερα την αναδόμηση της ψυχιατρικής περίθαλψης. Όπως είπε, «η αναλογία είναι η ισπανική γρίπη του 1918-1920. Η πανδημία είναι και θα είναι ορόσημο, γιατί:

1.έχουμε απέναντι μας πολύπλοκες παθολογίες, που δεν είναι μόνο οι κλασικές, προστίθενται η εξοικείωση με αυτές τις συνήθειες, που μπορούν να είναι αλλοτριωτικές για την ψυχική υγεία του ανθρώπου,
2.οι ίδιοι οι θεραπευτές είναι μέρος του προβλήματος. Και οι ίδιοι αισθάνονται πολύ ευάλωτοι, κάτι που δεν γινόταν πριν.
3. αποδείχτηκε σε όλο αυτόν τον χρόνο της πανδημίας ότι τα δημόσια συστήματα υγείας και ψυχικής υγείας και το κοινωνικό κράτος πρέπει να παραμείνει στέρεο και αλώβητο. Είναι άλμα στο κενό να αναδομήσουμε με ευχολόγια την ψυχιατρική φροντίδα, όταν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όταν δεν έχουμε αναπτυγμένες κοινοτικές δομές. Είναι μια τεράστια ευκαιρία αυτή τη στιγμή για να επενδύσουμε έξυπνα και αποδοτικά στη φροντίδα ψυχικής υγείας».

«Η επόμενη πανδημία που θα αντιμετωπίσουμε είναι θα είναι η πανδημία ψυχικής υγείας. Η επίπτωση σε άγχος, κατάθλιψη, μετατραυματικό στρες θα είναι πολύ μεγάλη στον γενικό πληθυσμό. Πρέπει να βρούμε μέσα, πόρους και πολιτική βούληση να επενδύσουμε έξυπνα και με όρους κόστους αποτελεσματικότητας σε όλο αυτό το δίκτυο υπηρεσιών, που πρέπει να είναι κοινοτικές και συνδεδεμένες με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αυτό είναι το νέο στοίχημα και να βγουν και οι επαγγελματίες υγείας από την εύκολη συμβουλευτική και τα ευχολόγια. Βγαίνουν πολλοί και μιλάνε για συνταγές, ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, το ιστορικό του και την προηγούμενη διαταραχή του. Όχι ρετσέτες και όχι απλουστευμένες λύσεις, αλλά λύσεις σοβαρές, δομημένες και συνεκτικές».

Και συνέχισε: «Έχουμε μια μετέωρη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις, όμως πρέπει να εξερευνήσουμε τους όρους που η πολιτική βούληση πρέπει να εκφραστεί για την υλοποίηση αυτών των μέτρων. Υπάρχουν καλές πρακτικές παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, αρκεί να εφαρμόσουμε όχι με έναν τρόπο χαοτικό ή μικροκομματικής διαχείρισης, αλλά με έναν τρόπο διακομματικής συναίνεσης, κοινωνικής συνοχής, στοχεύοντας σε ένα μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης και κοινωνικού κράτους που θα είναι αποδοτικό για τους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το στοίχημα». 

Μιλώντας για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, είπε ότι «θα υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, όχι ξέσπασμα σεξουαλικότητας και κοινωνικότητας, αλλά θα αλλάξει μέσα από μια μεταβατική περίοδο, που θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την προηγούμενη κανονικότητα. Όταν εσωτερικεύει κανείς τέτοιο βαθμό φόβου και άγχους θανάτου, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Άρα, θα μπορέσει ο κόσμος να ξαναερωτευτεί, αρκεί να είναι εμβολιασμένος και να μπορεί να αφεθεί σε αυτό το πολύ μικρό κομμάτι αβεβαιότητας που μπορεί να έχουμε από το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί μετά τους εμβολιασμούς».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr