current views are: 3

19 Απριλίου 2021
Δημοσίευση08:40

Γώγος στον Alpha 98,9 για «Πάσχα στο χωριό»: Με τα τωρινά δεδομένα είμαι πολύ επιφυλακτικός – Είναι λίγο προβληματικό

«Το θέμα αυτό δεν έχει αποφασιστεί, θα συζητηθεί φαντάζομαι στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής, στην επόμενη τηλεδιάσκεψη», σχολίασε στον Alpha 989 ο Χαράλαμπος Γώγος.

Δημοσίευση 08:40’

«Το θέμα αυτό δεν έχει αποφασιστεί, θα συζητηθεί φαντάζομαι στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής, στην επόμενη τηλεδιάσκεψη», σχολίασε στον Alpha 989 ο Χαράλαμπος Γώγος.

Την άποψη πως με τα τωρινά δεδομένα το «Πάσχα στο χωριό», το άνοιγμα δηλαδή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι προβληματικό και ο ίδιος είναι επιφυλακτικός, διατύπωσε στον Alpha 98,9 ο Χαράλαμπος Γώγος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα είμαι πολύ επιφυλακτικός», σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη τηλεδιάσκεψη.

Σε σχέση με την τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου σχολίασε: «Έχουμε και αυξημένα κρούσματα. Η καμπύλη της επιδημίας είναι αυξητική στη χώρα μας ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχει αρχίσει και υφίεται. Ακόμα και στην Ιταλία εχει σταθεροποιηθεί και είναι προς τα κάτω. Και στις υπόλοιπες χώρες στην Αγγλία, στην Ισπανία έχει αρχίσει να πέφτει. Σε μας είναι αυξητικός ο ρυθμός».

«Περνάμε το τρίτο κύμα αυτή τη στιγμή. Αυτό που πέρασαν οι υπόλοιπες χώρες εμείς το περνάμε λίγο καθυστερημένα και κράτησε και λίγο παραπάνω λόγω της μεγάλης διασποράς που έχουμε. Το πρόβλημα της διασποράς ήταν σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι δικό μας χαρακτηριστικό. Εμάς ήρθε λίγο καθυστερημένα το τρόπο κύμα και παραμένει ακόμα», τόνισε ο κ. Γώγος.

Για το τι έκανε σωστά η Βρετανία ή η Δανία σχολίασε: «Το βασικό είναι οι εμβολιασμοί. Ξέρετε η Βρετανία έχει εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ενώ εμείς ακόμα είμαστε σε ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό. Δηλαδή έχουμε ένα ποσοστό γύρω στο 15% και στις δύο δόσεις είναι ακόμα μικρότερο. (…) Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις – καταλαβαίνουμε ότι τα μέτρα δεν μπορούν να τηρηθούν στο μέτρο που ετηρούντο στην αρχή, ο κόσμος έχει κουραστεί, επομένως τι μας μένει; Μας μένει ένας μαζικός εμβολιασμός και μας μένουν η εκτεταμένη χρήση των τεστ».

Για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα σημείωσε: «Το θέμα αυτό δεν έχει αποφασιστεί, θα συζητηθεί φαντάζομαι στην επόμενη συνάντηση της επιτροπής, στην επόμενη τηλεδιάσκεψη. Τα δεδομένα που έχουμε πάντως αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζουμε και όπως τα βλέπετε η επιδημία είναι στην κορύφωσή της, ευτυχώς υπάρχει μία επιπέδωση αυτή τη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας και στην Αττική, αλλά δυστυχώς η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη και στις ΜΕΘ και στις κλινικές COVID, γενικά. Επομένως, είναι κάτι που μας δημιουργεί μία αίσθηση επιφύλαξης».

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα είμαι πολύ επιφυλακτικός (για το άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα). Αν την εβδομάδα που έρχεται δούμε κάτι καλύτερο και έχουμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το πως μπορεί να γίνει αυτό θα το ξανασυζητήσουμε. Τώρα τα πράγματα είναι λίγο προβληματικά. Ας πούμε υπάρχουν διάφορα που συζητούνται, υπάρχει το θέμα των εμβολιασμένων, το θέμα των νοσησάντων που έχουν αντισώματα, το θέμα των τεστ. Δεν είναι εύκολο να μετακινηθεί ένας πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί και οι υπόλοιποι να μείνουν στο κλεινόν άστυ. Αντιλαμβάνεστε ότι οι μετακινήσεις είναι οικογενειακές. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις. Σε αυτή τη φάση όλα αυτά είναι ένα εγχείρημα το οποίο έχει ναι μεν λογική αλλά το βλέπω πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί».

Για τα δημοσιεύματα της «Δημοκρατίας» και της «ΕΦΣΥΝ» ότι η επιτροπή επηρεάζεται από πολιτικές πιέσεις σχολίασε: «Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο και να τα συζητάμε κιόλας; Φαντάζεστε επιστήμονες (…) Δεν είναι τυχαίοι αυτοί που είναι στην επιτροπή. Δεν έγινε επιλογή με βάση πολιτικά κριτήρια των μελών της επιτροπής. Φαντάζεστε επιστήμονες, τριάντα άτομα ας πουμε, που είναι καθηγητές, διευθυντές, πρόεδροι επιστημονικών εταιρειών κλπ κλπ να καθοδηγούνται στις αποφάσεις τους; Θα είχαμε παραιτηθεί. Εγώ προσωπικά θα είχα παραιτηθεί όπως και πολλοί από εμάς αν υπήρχαν κάποιες πιέσεις. Δεν υπάρχουν. Τα κριτήρια είναι επιστημονικά. Υπάρχουν βέβαια θέματα που αφορούν την Πολιτεία. Καταλαβαίνεται ότι εμείς σαν επιστήμονες δεν έχουμε τόσο πολύ καλά υπόψιν μας όλα τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Παρότι ζούμε στην κοινωνία όλοι. Όλοι έχουμε έγνοιες τι γίνεται με την οικονομία, το εμπόριο, την εστίαση. Όλα αυτά μας απασχολούν και εμάς. Πολλές φορές μας έρχονται από την Πολιτεία ενημερωτικά και όχι πιεστικά».

Σε ερώτηση αν είναι υπέρ να δοθούν τα πρακτικά σημείωσε: «Η διαύγεια είναι βασικό. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Το θέμα αν θα βγουν τα πρακτικά, πως θα είναι τα πρακτικά και πως θα περιγράφονται τα πρακτικά αφορά την Πολιτεία, δεν αφορά εμάς. Χωρίς συζήτηση δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι».

Για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και το ενδεχόμενο ανοίγματος της Εστίασης σε ανοιχτούς χώρους είπε: «Στην επιτροπή κοιτάμε τα δεδομένα τα επιδημιολογικά και τα κλινικά και διαμορφώνουμε διάφορες προτάσεις για τις δραστηριότητες με βάση την επικινδυνότητά και τη σημαντικότητά τους. Αυτό που ακολουθούμε είναι να ανοίγουν δραστηριότητες. Έχουμε δεχθεί να γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα γινόταν αυτό αποδεχτό. (…) Οι δραστηριότητες με αποστάσεις η μία από την άλλη, δεν τις ανοίξαμε όλες μαζί. (…) Με τα σχολεία θέλουμε να ανοίξουν σιγά σιγά μετά το Πάσχα. Υπάρχει ενός μικρού βαθμού επικινδυνότητα. Όπως υπάρχει μικρού βαθμού επικινδυνότητα στο Λιανεμπόριο. Όπως υπάρχει στην εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. Θέλουμε να ανοίγουν δραστηριότητες και να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα».


σχετικα αρθρα