ΕΛΛΑΔΑ

Χατζηθεοδοσίου στον Alpha 98,9: Το άνοιγμα της εστίασης θα είχε διπλό όφελος

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2021, 13:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2021, 14:47
Χατζηθεοδοσίου στον Alpha 98,9: Το άνοιγμα της εστίασης θα είχε διπλό όφελος
Facebook Twitter Whatsapp

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και την ανάσχεση της πανδημίας και τις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί και εκτίμησε ότι όταν κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους «τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

Την άποψη ότι δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο επ' άπειρον μέσα στο σπίτι, εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ενώ τάχθηκε υπέρ τους ανοίγματος της εστίασης, κρούοντας το καμπανάκι για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Δεν μπορείς να κρατήσεις τον κόσμο επ' άπειρον στο σπίτι του. Βεβαίως και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας. Όμως υπήρξαμε κι εμείς 20άρηδες. Δεν είναι εύκολο έναν νέο άνθρωπο να τον κρατήσεις μέσα. Δεν τον δικαιολογώ, καταλαβαίνω όμως τη στάση του απέναντι σε αυτό. Φάνηκε ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες που άνοιξαν τα καταστήματα η κίνηση ήταν τρομερά υποτονική. Ο κόσμος φοβάται, δεν έχει λεφτά, μην κοροϊδευόμαστε και το κομμάτι που διαθέτει χρήματα, έχει μια ανασφάλεια για το μέλλον. Φοβάται τι θα συμβεί αύριο. Δίνουμε μάχη να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα ειδικά την περίοδο του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, τάθχηκε υπέρ, λέγοντας: «Όταν βλέπεις ότι τον κόσμο δεν μπορείς να τον σταματήσεις και είναι συγκεντρωμένος στις πλατείες, τα πάρκα κλπ., θα πρέπει να ξαναδούμε το άνοιγμα της εστίασης με αποστάσεις και τα τραπεζάκια έξω. Ίσως να ωφελούσε στη μη μετάδοση του ιού».

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τις επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν πληγεί, καθώς όταν κληθούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους «τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».

«Όταν θα σταματήσουν οι επιτρεπτέες, θα δούμε το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει», εκτίμησε.

Ερωτήματα αναφορικά με τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τις φυσικές καταστροφές, που κατατέθηκε στη Βουλή, έθεσε ο ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, αν τύχει μια μεγάλη καταστροφή, μπορεί να ανταποκριθεί; Μέχρι τώρα φάνηκε ότι δεν μπορεί. Ακουσε με ανακούφιση την ανακοίνωση του υπουργού γι' αυτό το ταμείο που δημιουργεί. Δεν απαντήθηκαν όμως δύο σημαντικά ερωτήματα. Πρώτον από πού θα έχει τους πόρους. Δεύτερον, με ποιο τρόπο θα λειτουργεί αυτό το ταμείο. Σε τι ποσοστό θα λειτουργεί. Αν ο υπουργός έχει τη δυνατότητα, γιατί αυτό κρίνω από τον νόμο, η κυβέρνηση να καλύψει αυτό το κομμάτι, ασφαλώς και είναι θετικό. Η οποιαδήποτε κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια φυσικές καταστροφές. Μακάρι να έχει βρει τον τρόπο ο κ. Σταϊκούρας, να αποζημιώνονται οι άνθρωποι. Περιμένουμε να το δούμε (το νομοσχέδιο)». 

«Θυμίζω στην τελευταία καταστροφή στο Μάτι, οι ασφαλισμένοι ήταν 10%. Οι υπόλοιποι, για το σύνολο της ζημιάς τους πήραν μέχρι 5.000 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ασφάλεια από φυσικές καταστροφές, είπε: «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από πριν από 20 χρόνια. Περισσότερο φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλο άγχος και ασφαλίζονται για όλους αυτούς τους κινδύνους. (..)Είμαστε στο 20%, πολύ πίσω από την Ευρώπη. Και δεν είναι οικονομικοί οι λόγοι. Πρέπει να πειστεί ο άλλος να το κάνει, γιατί το κόστος ειναι πολύ μικρό. Ενα σπίτι ασφαλίζεται με 40 ευρώ τον χρόνο. Είναι θέμα να πειστεί ο πολίτης».

Σχολιάζοντας τη διαφορετική κουλτούρα ανά τον κόσμο, όσον αφορά τις ασφάλειες, είπε: «Στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο καταναλωτής πρώτα πληρώνει την ασφάλειά του και μετά το νοίκι του, είναι μια άλλη φιλοσοφία. Γι' αυτό και τα ποσοστά στο ΑΕΠ φθάνουν μέχρι το 13% (ιδιωτικές ασφαλίσεις). Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 7,5% και στην Ελλάδα 2%. Έχουμε δρόμο...».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr