ΕΛΛΑΔΑ

Καββαθάς στον Alpha 98,9: Χωρίς ενίσχυση δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση - Δεν θα γίνουμε η εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2021, 11:00 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2021, 12:16
Καββαθάς στον Alpha 98,9: Χωρίς ενίσχυση δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση - Δεν θα γίνουμε η εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών
Facebook Twitter Whatsapp

Η εστίαση πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα, πρέπει να ανοίξει σε χρόνο που θα είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε σε lockdown, υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς.

«Χωρίς ενίσχυση δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση», ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας στον Alpha 98,9 και εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά του ανοίγματος πριν λάβουν οι επιχειρήσεις την ενίσχυση των 330 εκατ. ευρώ που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση (η πλατφόρμα ανοίγει στις 5 Μαΐου).

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «η εστίαση δεν μπορεί να είναι εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών», τονίζοντας: «Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε επαγγελματίας του κλάδου, θα ήθελε να ανοίξει το κατάστημά του χθες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Η εστίαση δεν μπορεί να είναι εκτονωτική βαλβίδα των πλατειών. Η εστίαση πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα, πρέπει να ανοίξει σε χρόνο που θα είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουμε σε lockdown. Ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Μία στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να βάλει λουκέτο. Αντιλαμβάνεστε ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο εν όψει της καλοκαιρινής και τουριστικής περιόδου».

«Θεωρώ λοιπόν, ότι το φρονιμότερο είναι, όχι τώρα που βρισκόμαστε σε μια έξαρση του φαινομένου επιδημιολογικά και λόγω των πιέσεων που δέχεται η κοινωνία και η πολιτεία από τις πλατείες, να ανοίξουμε την εστίαση. Και βέβαια, πρέπει να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ανοίξει. Δηλαδή, αποστασιοποίηση, δυναμικότητα των επιχειρήσεων, ωράριο λειτουργίας», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Χωρίς ενίσχυση οικονομική, δεν μπορεί να ανοίξει η εστίαση; «Αφενός χωρίς ενίσχυση δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ στον κλάδο, για το οποίο θα ανοίξει η πλατφόρμα στις 5 Μαΐου. Θα είναι οξύμωρο να λέμε σήμερα ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες, και τώρα να ανοίξουμε με τι κεφάλαιο; Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες επί έξι μήνες είναι κλειστές και ταυτόχρονα τρέχουν τα πάγια έξοδα; Μπορεί να μην πληρώνουμε ενοίκιο από την 1η Ιανουαρίου και μετά, αλλά πληρώνουμε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους».

Όσον αφορά την εστίαση, όπως είπε, 4 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο: «Το πρόγραμμα των 330 εκατ. δίνει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις που δεν θα άνοιγαν, να ανοίξουν. Από και και πέρα, έχουμε συζητήσει και με την κυβέρνηση μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης, έτσι ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Το βασικό διακύβευμα είναι οι θέσεις εργασίας».

Όπως είπε, «σύμφωνα και με αυτά που έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, η εστίαση θα ανοίξει στις 10 Μαΐου. Πριν από πέντε λεπτά μίλαγα με τον κ. Γεωργιάδη, στις 5 του μηνός θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να ανοίξουμε και να έχουμε φύγει και από το πρόβλημα το υγειονομικό».

Αποκάλυψε ότι συζήτησε με τον υπουργό Ανάπτυξης το πρόβλημα της χρηματοδότησης, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης.

«Έχουμε φθάσει στο σημείο να πεθαίνουν 50 συμπολίτες μας ημερησίως και να μην ιδρώνει το αφτί μας, ως πολίτες», πρόσθεσε.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Έχουμε μπροστά μας άνοιγμα του τουρισμού. Η χώρα στο σύνολό της είναι στο πορτοκαλί. Δεν θα έχουμε κρατήσεις στον τουρισμό αν η χώρα δεν γίνει πράσινη. Χρειάζονται συντηρητικά βήματα αυτή τη στιγμή», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr