ΕΛΛΑΔΑ

«Κραυγή» απόγνωσης από τα άτομα με αναπηρία: Να μην καταντήσουν επίδομα τις συντάξεις μας

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2017, 10:01 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2017, 12:37
«Κραυγή» απόγνωσης από τα άτομα με αναπηρία: Να μην καταντήσουν επίδομα τις συντάξεις μας
Facebook Twitter Whatsapp

Δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχει επιφέρει το μπαράζ των ανατροπών στις συντάξεις , τονίζει ο πρόεδρος της 

Δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των ατόμων με ειδικές ανάγκες έχει επιφέρει το μπαράζ των ανατροπών στις συντάξεις , τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοπσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Οι αλλαγές που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου , καθώς και οι περικοπές που θα ακολουθήσουν από το 2019, επισημαίνει ο Γιάννης Βαρδακαστάνης μιλώντας στην εφημερίδα " Τα Νέα" μετατρέπουν τις συντάξεις αναπηρίας σε επιδόματα, δηλαδή σε συντάξεις πείνας. Ζητάει να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και στη χειρότερη περίπτωση να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. 

Ο κ. Βαρδαστάνης μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα" λέει μεταξύ άλλων: " Οι επιπτώσεις από τον νόμο Κατρούγκαλου είναι άμεσες, σωρευτικές και μετατρέπουν μετατρέπουν τις συντάξεις μας , σε συντάξεις πείνας. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας είναι οι μεγάλοι χαμένοι: η αναλογική μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης βάσει του ποσοστού αναπηρίας του δικαιούχου είναι τόσο άδικη όσο και απαράδεκτη. Η σύνταξη δεν είναι επίδομα αναπηρίας για να δίνεται με βάση τη βαρύτητα αναπηρίας και για τον λόγο αυτό ζητάμε την άμεση εφαρμογή της χορήγησης του 100% του ποσού που αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτως ποσοστού.

Επίσης, οι μειώσεις στο εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρία , οδηγώντας τα σε ταχύτερη φτωχοποίηση. 

Και συνεχίζει: "Εμείς από τις αρχές του 2016, όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου Κατρούγκαλου, είχαμε επισημάνει ότι το "δημιούργημα" της προσωπικής διαφοράς είναι σχεδιασμένο ουσιαστικά για να κοπεί και συνεπώς να επιφέρει ουσιαστικές μειώσεις στις συντάξεις -αυτό θα συμβεί  από 1/1/2019.

Είχαμε ζητήσει συνεπώς την εξαίρεση των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία από τον επανυπολογισμό, καθώς και την εξαίρεσή τους συνολικά από τον νόμο Κατρούγκαλου. Κάτι που δεν έγινε δεκτό και που φυσικά εξακολουθούμε να διεκδικούμε και σήμερα. Να μη γίνει δηλαδή επανυπολογισμός των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, και στη χειρότερη περίπτωση να μην περικοπεί  η προσωπική διαφορά που θα προκύψει στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.