ΕΛΛΑΔΑ

Self tests σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους από τις 26 Απριλίου – Τι είπε ο Κοντοζαμάνης

Δημοσίευση 23 Απριλίου 2021, 18:00 / Ανανεώθηκε 23 Απριλίου 2021, 19:40
Self tests σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους από τις 26 Απριλίου – Τι είπε ο Κοντοζαμάνης
Facebook Twitter Whatsapp

Στο δημόσιο από τις 10 Μαΐου, θα αυξηθεί το προσωπικό που θα εργάζεται δια ζώσης. Εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι είτε συνεχίζουν με τηλεργασία είτε λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας. Διατηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους επεκτείνεται η υποχρέωση για self tests, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, όπως εξήγησε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Self test για όλους

Ειδικότερα από την Δευτέρα 26 Απριλίου, η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών. Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαίου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες 2 self test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Σημείωσε ότι η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Μειώνεται η τηλεργασία στο δημόσιο

Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, απο τις 10 Μαΐου, σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Η αναφορά του ECDC για τα self tests

Ο κ. Κοντζαμάνης εξήγησε ότι το ECDC εξέδωσε τεχνική  αναφορά, όπου οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να διακριθούν σε διαφορετικά σενάρια χρήσης των self tests με αντίστοιχες συνέπειες όσον αφορά  τόσο στην επιτήρηση  όσο και στις παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας. Τα κριτήρια αφορούν, το κατά πόσον τα αποτελέσματα των  self tests δηλώνονται στο σύνολό τους στις αρμόδιες αρχές υγείας της χώρας, το κατά πόσον ο αριθμός των διενεργηθέντων ελέγχων είναι γνωστός ώστε να είναι δυνατός ο υπολογισμός της πραγματικής θετικότητας και τέλος το κατά πόσον τα άτομα με θετικό αποτέλεσμα, προτρέπονται από την Πολιτεία να προσέρχονται για επιβεβαίωση με τη χρήση κάποιας εργαστηριακής μεθόδου. Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, πληροί και τα τρία αυτά κριτήρια και κατατάσσεται στο σενάριο ένα και το ECDC θεωρεί εφικτό τον υπολογισμό δεικτών τόσο για τη συχνότητα εμφάνισης κρουσμάτων όσο και για τη συχνότητα διενέργειας ελέγχων και για το ποσοστό θετικότητας. Επισημαίνει ωστόσο ότι πιθανή υποδήλωση των αποτελεσμάτων των self tests θα μπορούσε να επηρεάσει το ποσοστό θετικότητας και συστήνει στις χώρες την παρακολούθηση των self tests που διανέμονται.

Σε σχετική ερώτηση του ΕΟΔΥ για τη δήλωση του αριθμού των tests που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση το ECDC προέτρεψε να δηλώνεται ο αριθμός των tests που εισάγονται στην εφαρμογή του self testing, εφόσον  θεωρείται ότι εκφράζει τον πραγματικό αριθμό των διενεργηθέντων test και εφόσον έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε τον αριθμό των επιβεβαιώσεων ώστε να μην διπλομετρώνται οι έλεγχοι. Είπε ότι ο αριθμός των ελέγχων που δηλώνονται στην πλατφόρμα υπολείπεται κατά τον αριθμό των χειρόγραφων δηλώσεων οπότε η δήλωση των test στο ECDC θα οδηγούσε σε υπερεκτίμηση της θετικότητας και όχι υποεκτίμηση της. Για τους παραπάνω λόγους δηλώθηκαν τα self tests που έχουν διενεργηθεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ορθότερη αποτύπωση του ποσοστού θετικότητας. Επανέλαβε ότι τα self tests είναι ένα εργαλείο που έρχεται να συμπληρώσει τα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr