current views are: 11

22 Μαΐου 2017
Δημοσίευση05:47

Αρχίζουν οι έρευνες για πετρέλαιο – Σχεδιάζουν συντάξεις από τις.. εξορύξεις!

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μετά τις επαφές που είχαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα στελέχη των 

Δημοσίευση 05:47’

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μετά τις επαφές που είχαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα στελέχη των 

Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μετά τις επαφές που είχαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα στελέχη των διεθνών ομίλων ExxonMobil και Total.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Δημοκρατία” οι εκπρόσωποι των δυο εταιρειών συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. Έτσι, φούντωσαν και οι πληροφορίες ότι, εκτός από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις Οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, οι διεθνείς όμιλοι, μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ), βλέπουν νέες περιοχές τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης.

Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση , οι πληροφορίες φέρουν την ExxonMobil να εισέρχεται στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ – Total -Edison, που έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό για έρευνα/εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2, στην Κέρκυρα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την είσοδο του διεθνούς ομίλου και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ. Εκτός από τα οικόπεδα 2 και 1 στο Ιόνιο,πρόκειται για τον Πατραϊκό Κόλπο , το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, καθώς και για δύο χερσαίες περιοχές στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και σε Άρτα- Πρέβεζα.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν σύμφωνα με την “Δημοκρατία” ότι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία κοινοπραξίας μεταξύ ExxonMobil -Total – ΕΛ.ΠΕ, η οποία θα διεκδικήσει την έρευνα και την εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων σε νέες περιοχές τόσο του Ιουνίου όσο και νοτίως της Κρήτης. Αν και η έρευνα νότια της Κρήτης θεωρείται “ακριβό σπορ” , στελέχη που προβλέπουν ότι οι διεθνείς όμιλοι “βλέπουν” και αυτή την περιοχή επισημαίνουν πως μπορεί το κόστος έρευνας να είναι υψηλό, αλλά και τα πιθανά κοιτάσματα θα είναι μεγάλα. 

Συντάξεις από τις εξορύξεις

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των συντάξεων. Σύμφωνα με την “Δημοκρατία” τη στιγμή που οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται και άλλο με το τέταρτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεδεθούν οι συντάξεις με την άντληση πετρελαίου.

Προοπτική φυσικά που παραπέμπτει στο πολύ απώτερο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση , ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για μεγιστοποίηση του οφέλους για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μελετώνται παραλλαγές του νορβηγικού μοντέλου. Το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας υποστηρίζεται από την πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας που κάνει εξορύξεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. 


σχετικα αρθρα