ΕΛΛΑΔΑ

Ουραγός στις κλινικές μελέτες η Ελλάδα - Μικρή η απορρόφηση κονδυλίων

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2017, 10:51 / Ανανεώθηκε 22 Μαΐου 2017, 10:55
Ουραγός στις κλινικές μελέτες η Ελλάδα - Μικρή η απορρόφηση κονδυλίων
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον τομέα των κλινικών μελετών παραμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε μια από τις τελευταίες θέσεις στον τομέα των κλινικών μελετών παραμένει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), κάθε χρόνο επενδύοντας διεθνώς περισσότερα από 75 δισ. και πανευρωπαϊκά περισσότερα από 30 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική έρευνα, από τα οποία η Ελλάδα απορροφά λιγότερα από 80.000.000 ευρώ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία του Τύπου"  απ' αυτά , 20% (16.000.000 ευρώ) αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο, 15% (12.000.000 ευρώ) στα συμμετέχοντα νοσοκομεία και 5% (4.000.000 ευρώ) στους φορείς οικονομικής διαχείρισης (ΕΛΚΕΑ/ΕΛΚΕ), καλύπτοντας μόνο το 4% των φαρμακευτικών αναγκών. Χώρες αντίστοιχες της Ελλάδας προσελκύουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Βέλγιο, το οποίο προσελκύει περίπου 2,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο σχεδόν το 50% των αναγκών των πολιτών σε φάρμακα. 

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ( ΣΦΕΕ) με αφορμή τα νέα μέτρα για το φάρμακο, τα οποία , αν εφαρμοστούν , "απειλούν" τις όποιες προσπάθειες γίνονται στον τομέα των κλινικών μελετών. 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΣΦΕΕ Σπύρο Φιλιώτη , οι κλινικές μελέτες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία , η οποία παραμένη ανεκμετάλλευτη. Η χώρα πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει τις επενδύσεις που διακαιούται σε κλινική έρευνα και να τις τριπλασιάσει σε βάθος τριετίας, φτάνοντας τα 250.000.000 ευρώ τον χρόνο. Τα οφέλη είναι πολλά, ιδίως για τους ασθενείς που συμμετέχουν, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα και έχουν άμεση και εντατική ιατρική παρακολούθηση. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης τόνισε στην "Ελευθερία του Τύπου" ότι: " η σημερινή ημέρα για την πατρίδα μας δεν είναι αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος. Δεν περιγράφει μια Ελλάδα που μπορεί. Είναι η οδυνηρή υπόμνηση μιας διαρκούς πορείας χαμένων ευκαιριών, καθώς οι αποφάσεις που έλαβε το υπουργείο Υγείας για τη φαρμακευτική πολιτική επιφέρουν δραματικές συνέπειες , πρωτίστως για τους Έλληνες ασθενείς, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις". 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr