current views are: 9

27 Απριλίου 2021
Δημοσίευση08:07

Ανθρωποι ξεχασμένοι σε υπόγεια κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. – Αστυνομικοί αγοράζουν τις… χλωρίνες – Τι κατήγγειλε ο Μαυροειδάκος στον Alpha 98,9

«Υπάρχουν όντως κάποιοι συνανθρωποί μας, όχι αρκετοί, οι οποίοι μπορεί να είναι σε ένα τμήμα και τρεις μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα και για τους συναδέλφους μου που υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών.

Δημοσίευση 08:07’

«Υπάρχουν όντως κάποιοι συνανθρωποί μας, όχι αρκετοί, οι οποίοι μπορεί να είναι σε ένα τμήμα και τρεις μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα και για τους συναδέλφους μου που υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών.

Θέση στις καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης (… διαρκείας) στα αστυνομικά τμήματα της χώρας – εν μέσω πανδημίας – που έφθασαν στον Alpha 98,9 πήρε ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις», κρατούμενοι μένουν στα αστυνομικά τμήματα μέχρι και τρεις μήνες, ενώ αρκετά κρατητήρια είναι υπόγεια. Μάλιστα, για τον καθαρισμό τους, όπως κατήγγειλε ο κ. Μαυροειδάκος, αστυνομικοί αγοράζουν από την τσέπη τους τα καθαριστικά προϊόντα (χλωρίνες κ.λπ.).

«Το πρόβλημα με τα κρατητήρια το είχαμε καταγγείλλει κι εμείς τα προηγούμενα χρόνια. Έχει φτιάξει, δεν είναι τόσο έντονο. Όντως, τα προηγούμενα χρόνια στοιβαζόντουσαν ανθρώπινες ψυχές», είπε αρχικά ο κ. Μαυροειδάκος και συνέχισε:

«Υπάρχει και το πρόβλημα με τον κορωνοϊό και όντως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει το ανώτερο, απ’ όσο γνωρίζω, δύο με τρεις μήνες. Η διαδικασία είναι ότι άτομα που κάνουν αίτημα ασύλου, ενώ είναι για διοικητική απέλαση, αυτό παίρνει χρόνο. Οπότε, τους ψάχνουν για κορωνοϊό και στη συνέχεια οδηγούνται στο Μεταγωγών. Η διαδικασία, βέβαια, από το τμήμα να πάει στο Μεταγωγών έχει κάποια προβλήματα».

«Υπάρχουν όντως κάποιοι συνανθρωποί μας, όχι αρκετοί, οι οποίοι μπορεί να είναι σε ένα τμήμα και τρεις μήνες. Αυτό είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα και για τους συναδέλφους μου που υπηρετούν σε αυτά τα τμήματα», πρόσθεσε.

Υπάρχουν οι συνθήκες για να παραμείνει ένας κρατούμενος για τόσο διάστημα σε ένα κρατητήριο; «Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι συνάδελφοί μου, πολλές φορές βάζοντας και από την τσέπη τους για τη διατροφή τους, αλλά όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, μην κοροϊδευόμαστε. Ωστόσο, παλιότερα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Δείχνει να φτιάχνει. Το έχουμε καταγγείλλει πολλές φορές. Δεν συμβαίνει όμως σε μέγεθος… ενός χρόνου (κράτησης), που έχω ακούσει».

«Απ ό,τι έχω ενημερωθεί επίσημα, το ανώτερο που μπορεί να είναι κάποιος σε ένα αστυομικό τμήμα και ο οποίος έχει κάνει αίτηση για άσυλο, είναι το πολύ τρεις μήνες. Οι περισσότεροι στο 20ήμερο πηγαίνουν στις δομές από το Μεταγωγών», υπογράμμισε ο κ. Μαυροειδάκος.

Κάποια κρατητήρια είναι υπόγεια και όπως είπε ο κ. Μαυροειδάκος, εκεί, «υπάρχει πρόβλημα».

Ο καθαρισμός αυτών των χώρων, πώς γίνεται; «(Τα καθαριστικά, χλωρίνες κ.λπ.) τα παίρνουμε από το κοινό ταμείο που έχουν οι συνάδελφοί μου, που βάζουν από την τσέπη τους κιόλας».


σχετικα αρθρα