current views are: 8

28 Απριλίου 2021
Δημοσίευση18:07

Κορωνοϊός: Ξεκινά στην Ελλάδα η κλινική δοκιμή του «θαυματουργού» εισπνεόμενου ισραηλινού φαρμάκου

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Δημοσίευση 18:07’

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού. Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία «Αττικόν» και «Σωτηρία» και χορηγός της είναι η Ιατρική Εταιρία Αθηνών.

Σήμερα τον καθηγητή Nadir Arber υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Nadir Arber στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Άμεσα προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως ο Nadir Arber, έχει αναφέρει. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

Τι αποκαλύπτει ο δημιουργός του

Ο δημιουργός του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την αποτελεσματικότητά του και τα επόμενα βήματα.

«Έχουμε στοιχεία ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό. Βασιζόμαστε σε κλινικές παραμέτρους. Μου είπαν οι ασθενείς ότι πλέον μπορούν να αναπνεύσουν ξανά», είπε ο καθηγητής.

«Είδαμε ότι δεν ανέπνεαν πλέον τόσο βαριά, ότι υποχώρησε η αναπνευστική τους δυσχέρεια, ότι αυξήθηκαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους και ότι το φάρμακο παρέχει αντιφλεγμονώδη επίδραση», πρόσθεσε.

Για το αν θα συμμετέχουν Έλληνες ασθενείς στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, ο καθηγητής είπε: «Υπάρχει ενδιαφέρουν από ολόκληρο τον κόσμο διότι δεν υπάρχει ένα αποτελεσματικό φάρμακο για την covid-19. Θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες διότι πάντα τρέφουμε θετικά συναισθήματα προς την Ελλάδα».

Για την τιμή του σημείωσε: «Θα είναι φθηνό. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του φαρμάκου είναι ότι μπορεί να παραχθεί αποτελεσματικά, αποδοτικά, γρήγορα και σε χαμηλό κόστος».

Πώς λειτουργεί

Η θεραπεία EXO-CD24 αναπτύχθηκε αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών αλλά βρήκε νέα χρήση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24, πακεταρισμένη μέσα σε μικροσκοπικά κυστίδια που ονομάζονται εξωσώματα και επιτρέπουν την απορρόφηση της δραστικής ουσίας από τα κύτταρα.

Η πρωτεΐνη CD24 εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες των κυττάρων και συμμετέχει στη ρύθμιση των αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. «Η πρωτεΐνη αυτή εκφράζεται στην επιφάνεια των κυττάρων και είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε η δρ Σίραν Σαπίρα, επικεφαλής του εργαστηρίου του δρ Αρμπέρ, η οποία μελετά την CD4 εδώ και δύο δεκαετίες.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της θεραπείας, είπε η δρ Σαπίρα. Το πρώτο είναι ότι χορηγείται απευθείας στους πνεύμονες και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει συστημικές παρενέργειες, σε σχέση με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή ενδοφλέβια. Και δεύτερον, το EXO-CD24 μπλοκάρει την απελευθέρωση κυτταροκινών, γνωστών και ως κυττοκινών, μορίων που πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των κυτταροκινών είναι αυτό που σκοτώνει τους ασθενείς με Covid-19, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρμπέρ, η θεραπεία «μπορεί να παραχθεί γρήγορα και εύκολα και με πολύ μικρό κόστος σε οποιαδήποτε φαρμακοβιομηχανία του Ισραήλ».

Θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, ειδικά σε χώρες που αδυνατούν να προμηθευτούν εμβόλια, είπε ο Νετανιάχου.


σχετικα αρθρα