ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εστίασης χωρίς μουσική: Πώς το δικαιολογούν οι επιστήμονες – Αντιδρούν οι Djs, γκρίνιες και στη «Γαλάζια» Κ.Ο.

της Λαμπριάνας Κυριακού - Δημοσίευση 2 Μαΐου 2021, 12:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2021, 12:03
Άνοιγμα εστίασης χωρίς μουσική: Πώς το δικαιολογούν οι επιστήμονες – Αντιδρούν οι Djs, γκρίνιες και στη «Γαλάζια» Κ.Ο.
Facebook Twitter Whatsapp

Η μουσική και ειδικά αν αυτή είναι σε μεγάλη ένταση, μπορεί να παρασύρει τους παρευρισκόμενους να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, μη τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ξάφνιασμα προκάλεσε η ανακοίνωση  του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη, σχετικά με τη μουσική στα μαγαζιά εστίασης.

Όπως ανέφερε, θα απαγορεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας η μουσική σε όσα καταστήματα εστίασης  ανοίξουν για το κοινό από  τη Δευτέρα 3 Μαΐου. Αυτή η απόφαση δεν έχει αιτιολογηθεί επίσημα, όμως μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους, που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά των πελατών.

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερες ενημερώσεις τους προηγούμενους μήνες, η μουσική και ειδικά αν αυτή είναι σε μεγάλη ένταση, μπορεί να παρασύρει τους παρευρισκόμενους να χορεύουν και να έρχονται πιο κοντά, μην τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις ασφαλείας.

Τι λένε οι Djs 

Αξίζει θα σημειωθεί ότι εστιάτορες και ο ιδιοκτήτες καφέ για να παίξει μουσική στο μαγαζί τους χρειάζεται ειδική άδεια Δημόσιας Εκτέλεσης Μουσικής η οποία κοστίζει αρκετά. Ωστόσο, η κυβερνητική απόφαση δυσαρεστεί περισσότερο τους Djs και τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Οργανισμούς Είσπραξης Συγγενικού Δικαιώματος Ήχου όπως ΕΥΕΔ, Αυτοδιαχείριση, GEA.   

Η Dj Miss XV  Βάσω Ξηροτύρη εξηγεί στο NEWPOST:  «Ήταν μια απόφαση λαθεμένη κατά τη γνώμη μου. Θα ήταν μια ανάσα για τους Djs που έχουν να δουλέψουν 15 μήνες. Θα ήταν κυρίως  μια οικονομική ανάσα πέραν της ψυχολογικής.» 

«Δεν ξέρω γιατί τα βάζουν με την μουσική. Παίζουμε στα μαγαζιά γιατί επιδιώκουμε να πετύχουμε επτά ξεχωριστούς στόχους – διασκέδαση – αναγέννηση – ισχυρό συναίσθημα – διανοητική δουλειά – παρηγοριά – αντιπερισπασμό και απελευθέρωση. Όλα αυτά είναι που χρειάζεται ο κόσμος μετά απ όλα αυτά που πέρασε» είπε χαρακτηριστικά 

Ενώ συμπλήρωσε: «Άρα αυτό που είπαν άνοιξε η εστίαση  για να σταματήσουν οι συνωστισμοί στα πάρκα και στις πλατείες, χωρίς μουσική στα καταστήματα, είναι δεδομένο πως κυρίως οι νέοι θα συνεχίσουν να μαζεύονται σε αυτούς τους χώρους προκειμένου να διασκεδάσουν»

Γκρίνιες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας

Αλλά και επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν με επιστολή τους στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να επανεξετάσει το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, καθώς και αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, καθώς εκτιμούν ότι οι περιορισμοί αυτοί θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή επαναλειτουργία της εστίασης.

Στην επιστολή τους, οι 7 βουλευτές της ΝΔ τονίζουν την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προληπτικά μέτρα, όπως οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, η αποκλειστική χρήση της εστίασης σε υπαίθριους χώρους από καθήμενους επισκέπτες, η χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ και η ορθή και συνεχής χρήση μάσκας από τους εργαζομένους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού και υπερμετάδοσης του ιού.

Επισημαίνουν, ωστόσο, την απογοήτευση των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης για τους περιορισμούς σχετικά με τη μουσική καθώς και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα υποχρεώσει τα καταστήματα να κλείνουν το αργότερο στις 22.45.

Εκτιμώντας ότι οι περιορισμοί αυτοί θα δημιουργήσουν σημαντικά εμπόδια στην ομαλή επαναλειτουργία της εστίασης, ενώ το ωράριο θα προκαλεί σε καθημερινή βάση συνωστισμό κατά την έξοδο των πελατών, οι βουλευτές προτείνουν την άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση καθώς και την παράταση της κυκλοφορίας τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ο Βουλευτές της ΝΔ που είναι οι Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Μελάς (Α’ Πειραιά), Χρήστος Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Θεμιστοκλής Χειμάρα (Φθιώτιδας).

Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι 

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στηρίχθηκε κυρίως στο ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού, μέσω των σταγονιδίων που προκαλούνται από την ένταση της φωνής, όταν υπάρχει μουσική στο χώρο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι αν υπάρχει δυνατή μουσική, αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια. Επίσης, είπε ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα.

«Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνα και τα κορωνο-πάρτι» τόνισε και συνέστησε «λίγο ακόμα προσοχή για να διαφυλάξουμε τα ανοίγματα που γίνονται στην κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι η Επιτροπή έβαλε «mute» στη μουσική λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σταγονίδια μεταδίδουν τον ιό, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει πιο δυνατά ή να πλησιάσει τον διπλανό του για να ακουστεί.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως έτσι, δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr