ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς φύλαξη όλα τα Κέντρα Υγείας και αρκετά νοσοκομεία

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 23 Μαΐου 2017, 17:23 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2017, 17:53
ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς φύλαξη όλα τα Κέντρα Υγείας και αρκετά νοσοκομεία
Facebook Twitter Whatsapp

Χωρίς φύλαξη είναι πολλά νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χωρίς φύλαξη είναι πολλά νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία φυλάσσονται από τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων: 

Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του Ν.1339/83 που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται στα Νοσοκομεία σε οργανικές θέσεις

ΔΕ Προσωπικό Ασφαλείας που παρακολούθησαν σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία

Οι δύο κατηγορίες του προσωπικού αυτού, σημειώνει, είναι ελάχιστοι στα Νοσοκομεία (περίπου 400)
Προσωπικό φύλαξης μέσω ιδιωτικών εταιρειών (εργολάβοι) που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Φέρνουν λιγότερους security από ό,τι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράφουν με τα Νοσοκομεία.

Προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης από τα Νοσοκομεία, με συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την ομοσπονδία, η φύλαξη στα Νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους, κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι πολλά Κέντρα Υγείας, κλείνουν το μεσημέρι λόγω έλλειψης Ιατρών και Προσωπικού (Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα κ.α.). Καταγγέλλει πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι κλέφτες με φορτηγό να το σηκώσουν όλο. Όπως λέει, μέσα στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ολοκαίνουργια Ιατρικά μηχανήματα, που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού: Οδοντιατρικά, Ακτινολογικά, Μικροβιολογικά ιατρικά μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ, εντελώς καινούργια και αφύλακτα. 

Αναφέρει ακόμη πως τα νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικό μπάτζετ για τεχνική υποστήριξη: Οι κωδικοί των προϋπολογισμών για την συντήρηση, ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής είναι μηδενικοί, οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των 2 ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα, με αποτέλεσμα η ταλαιπωρία των πολιτών να μεγαλώσει. Εκτιμά πως η οδός στην οποία θα στραφούν οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων για αντικατάσταση των μηχανημάτων είναι σε Ιδρύματα για δωρεές ή στη φιλανθρωπία, σημειώνει όμως πως δεν γίνεται όμως έτσι Δημόσια Υγεία.
Επισημαίνει μάλιστα πως οι καταγραφές συμβάντων από επικίνδυνα στοιχεία ή κλέφτες είναι καθημερινές.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται ενδεικτικά όπως σημειώνει σε νοσοκομεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη φύλαξη. 

Αναλυτικά τα στοιχεία της

ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ: ( 670 κλίνες ) Έξι άτομα μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Τρία άτομα σε αλλότρια καθήκοντα. Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί, με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι κι έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερεις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές , τους λοιπούς χώρους, και για τις εφημερίες με προσελεύσεις 1000 ασθενών με συνωδά μέλη. Το προσωπικό και ειδικότερα το νοσηλευτικό, το απόγευμα και τη νύχτα , έχει ν΄ αντιμετωπίσει συνοδούς-επισκεπτήριο ενώ κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα, λόγω ότι κάνει μόνος ωράριο και κυκλοφορούν ελεύθερα χρήστες ,άστεγοι, κ.ά (λόγω και των ΟΚΑΝΑ ) σε όλο το νοσοκομείο. Κινδυνεύουν και οι ασθενείς ,ενώ καταγράφονται καθημερινά πάρα πολλές κλοπές ασθενών και προσωπικού.

Καταγεγραμμένα συμβάντα στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου Απογευματινή βάρδια     
Ειδοποίηση στις 15.00 να κλεισθεί η είσοδος της Αγ. Δημητρίου λόγω απειλητικού τηλεφωνήματος.                      
Πέμπτη 11 Οκτωβρίου Πρωινή βάρδια
13.00 επεισόδιο στην Α νευρολογική στις 13.45 επεισόδιο στα τακτικά ιατρεία με τοξικομανή και από επιληπτικό άτομο μεγάλης ηλικίας που δημιούργησε έντονο πρόβλημα στο νοσηλευτικό προσωπικό . Στις 14.20 ειδοποίηση για να παρέμβει το προσωπικό ασφαλείας σε ληστεία που γινόταν στην τράπεζα Πειραιώς.
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου Πρωινή βάρδια
Στις 07.30 ειδοποίηση από τα τακτικά ιατρεία για άστεγη που ουρούσε στο διάδρομο και επιτέθηκε φραστικά στην καθαρίστρια και την χτύπησε.
 Δευτέρα 15 Οκτωβρίου  Νυχτερινή βάρδια
Στις 04.00 ειδοποίηση από Γ χειρουργική για φωτιά από βραχυκύκλωμα.
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου Πρωινή βάρδια
Στις 10.00 φραστική επίθεση συνοδού που μετέφερε ασθενή στα επείγοντα προς το νοσηλευτικό προσωπικό. Στις 11.30 πρόβλημα με ζευγάρι χρηστών στην εκκλησία .Στις 12.00 πρόβλημα με ασθενή που επιτέθηκε φραστικά σε ιατρό και απειλούσε πως θα τον χτυπήσει.
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 23.00 κλήση από τα επείγοντα για χρήστη ουσιών που ήταν επιθετικός μας ειπώθηκε να τον καθηλώσουμε.
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 00.30 εντοπίστηκε άτομο να ψάχνει στους θαλάμους της καρδιολογικής κλήθηκε η αστυνομία και τον παρέλαβε .Στις 06.15 το ίδιο άτομο περιφερόταν στο νέο κτήριο.
Τετάρτη 7 Νοεμβρίου Πρωινή βάρδια
Στις 07.20 πρόβλημα με ασθενή που ήθελε μα φύγει από το νοσοκομείο, ήταν επιθετική σε έξαλλη κατάσταση.
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 23.10 ενημέρωση από κλινικές για νεαρό άτομο που περιφέρεται χωρίς λόγω εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο. Στις 05.30 το ίδιο άτομο εντοπίστηκε στην Β νευρολογική όπου διέπραξε και κλοπές και τον συλλάβαμε, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τον παρέλαβε.
Παρασκευή 9 Νοεμβρίου  Απογευματινή βάρδια
Στις 17.20 απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο χρήστης ουσιών ο οποίος άπλωνε τα ρούχα του στα καλοριφέρ του τούνελ.
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου  Απογευματινή βάρδια
Στις 18.00 προσπάθησε να εισέλθει στο νοσοκομείο άτομο επιθετικό απωθήθηκε και ειδοποιήθηκε η αστυνομία .Οι αστυνομικοί που ήρθαν μας ενημέρωσαν από την περιγραφή που τους δώσαμε πως το παραπάνω άτομο είχε επιτεθεί νωρίτερα σε υπαλλήλους του δήμου.
Πέμπτη 15 Νοεμβρίου Πρωινή βάρδια
Στις 14.15 ειδοποίηση από νευροχειρουργική για συνοδό που επιτέθηκε και χτύπησε ασθενή.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Ενημέρωση για το πρόβλημα των άστεγων στο νοσοκομείο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 04.00 3 χρήστες μάλωναν και κάπνιζαν στο σαλόνι του νοσοκομείου έγιναν αντιληπτοί και τους αποκρίναμε από το νοσοκομείο ,σε έλεγχο που τους κάναμε ο ένας είχε πάνω του ένα μπουλόνι 40 περίπου εκατοστά.
Κυριακή 23 Δεκεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 03.00 γυναίκα χρήστης ουσιών έγινε αντιληπτή να βάζει το χέρι της μέσα στο πρωτόκολλο από το γκισέ στο παράθυρο για να κλέψει ελέγχθηκε και οδηγήθηκε εκτός νοσοκομείου.
Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 23.15 εντοπίστηκε και απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο ύποπτο άτομο που περιφερόταν.
Στις 02.00 ειδοποίηση από την καρδιοχειρουργική για άτομο που περιφέρεται.
Στις 04.30 εντοπίστηκε πάλι το άτομο που διώξαμε στις 23.15 και όταν τον ενημερώσαμε ότι θα ειδοποιηθεί η αστυνομία έβγαλε ένα κατσαβίδι από την τσέπη του και απείλησε ότι θα μας το καρφώσει.
Η καθαρίστρια της νυχτερινής βάρδιας μας ανέφερε ότι στις 04.35 ένα άτομο της ζήτησε χρήματα κρατώντας ένα μαχαίρι.
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου  Απογευματινή βάρδια
Στις 20.20 έξω από το παθολογοανατομικό έπεσε θύμα ληστείας γυναίκα ηλικίας 60 ετών και ξυλοκοπήθηκε ήρθε στο νοσοκομείο και ενημερώσαμε την εφημερεύουσα και την αστυνομία, με πρόφαση το πανεπιστημιακό άσυλο ο αστυνομικός απάντησε ότι μπορεί να στείλει περιπολικό μόνο από την είσοδο της Αγίου Δημητρίου.
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου Απογευματινή βάρδια
Στις 17.30 εισήλθαν στο σαλόνι του νοσοκομείου 3 νεαροί τρέχοντας και οι 2 εξ αυτών άρχισαν να χτυπούν τον ένα, δημιουργήθηκε ένταση στους συνοδούς που βρίσκονταν στο χώρο και παρεμβήκαμε. Το πρωί συνέβη παρόμοιο  περιστατικό.
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου Νυχτερινή βάρδια
Στις 00.40 πρόβλημα στην Πρ. παθολογική με 2 χρήστες ουσιών με την παρέμβασή μας αποχώρησαν από το νοσοκομείο απειλώντας μας ότι θα μας καθαρίσουν με όπλο.
5-4-17  Πρωινή βάρδια απομακρύνθηκε άστεγος από το μπαλκόνι της παιδιατρικής (είχε κατασκήνωση)
7-4-17  Πρωινή βάρδια μας αναφέρθηκε κλοπή πορτοφολιού μέσα στο ασανσέρ
13-4-17 23:00 απομάκρυνσης αστέγων από  όλο το Νοσοκομείο επιχειρούσαν οι άστεγοι να κοιμηθούν μέσα στις κλινικές
16-4-17 15:00 ψυχιατρικός ασθενής άνοιξε τον πυροσβεστήρα στα επείγοντα και δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα καλέστηκε η αστυνομία
17-4-17 Άστεγη άσκησε λεκτική βία στην καθαρίστρια που ήθελε να καθαρίσει το σαλόνι
21-4-17 Πρωινή βάρδια απομακρύνθηκε χρήστης ουσιών που δημιούργησε πρόβλημα στα τακτικά ιατρεία
23-4-17 Απογευματινή βάρδια παρέμβαση μας σε συμπλοκή αθιγγάνων μέσα στο νοσοκομείο
25-4-17 Απογευματινή βάρδια απομάκρυνση αστέγων, 23:00 ενημέρωση για κλοπή στην παθολογική κλινική
26-4-17 Απογευματινή βάρδια απομακρύνθηκε χρήστης ουσιών που δημιούργησε πρόβλημα μέσα στην καρδιολογική
27-4-17  Απογευματινή βάρδια απομακρύνθηκε άτομο που ήταν σε κατάσταση μέθης, 23:00 ενημέρωση για κλοπή κινητού στην προπαιδευτική χειρουργική
8-5-17 15:00 Απομακρύνθηκε άτομο που ζητιάνευε μέσα τις κλινικές.
14-5-17 Απογευματινή βάρδια παρέμβαση σε πρόβλημα που δημιούργησαν οι συνοδοί μέσα στην παθολογική 23:00 ενημέρωση για κλοπή κινητού

ΠΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: (700 κλίνες) Τρεις μόνιμοι υπάλληλοι ασφάλεια, τρεις θυρωροί και 12 υπάλληλοι ιδιωτικοί security. Τους έξι παραπάνω υπάλληλους τους μετέφερε η διοίκηση στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Δερματολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει μετά το μεσημέρι η μία από τις δύο μεγάλες κεντρικές πύλες του νοσοκομείου, που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τονίζεται ότι το Ιπποκράτειο αποτελείται από πέντε μεμονωμένα κτίρια με αφύλακτες εισόδους, στεγάζει και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα ιδιωτική ασφάλεια να μην αρκεί για τη φύλαξη και κάλυψη του προσωπικού, ασθενών και των εφημεριών με προσέλευση ασθενών πάνω από 1000 άτομα με συνοδούς.
ΠΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Ιδιωτική ασφάλεια, στην πύλη μόνο το πρωί και σε 8 εφημερίες το μήνα απόγευμα και νύχτα. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
ΓΝΘ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ: Την πύλη καλύπτουν με αλλότρια καθήκοντα 1 τηλεφωνητής, 2 βοηθοί θαλάμου κι 1 φύλακας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Η πύλη μόνο φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια ανά 12ωρο, με κάλυψη και του τηλεφωνικού κέντρου καμία κάλυψη στις εφημερίες. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η ασφάλεια και φύλαξη του νοσοκομείου είναι πλημμελείς με τον υπάρχοντα αριθμό υπαλλήλων ιδιωτικής ασφάλειας, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις εφημερίες με προσέλευση άνω των 1300 ασθενών και συνοδών.
ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ: Τρεις μόνο φύλακες με συμβάσεις εργασίας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται.
ΓΝ ΝΑΟΥΣΑΣ: Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη του Νοσοκομείου
ΓΝ ΚΙΛΚΙΣ- ΓΝ ΓΟΥΜΕΝΙΣΑΣ: Κανένας υπάλληλος για τη φύλαξη των Νοσοκομείων. Ειδικά με τις ιδιαιτερότητες στην παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται και τους πρόσφυγες ή μετανάστες 
ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ: Δύο μόνο θυρωροί. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.
Κ. ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ - ΣΕΡΡΩΝ: Χωρίς φύλαξη, βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, με κίνδυνο για το προσωπικό που κάνει νύχτες 1 στο ωράριο.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ: Τα προβλήματα είναι σε όλα τα νοσοκομεία σχεδόν ίδια με ό,τι αναφέρθηκε για το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»: Υπηρετούν 6 άτομα- δυσκολία κάλυψης βαρδιών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Υπηρετούν 10 άτομα (5 μόνιμοι-5 συνεργείου)- Δυσκολία κάλυψης βαρδιών αφού εκτός της εσωτερικής φύλαξης υπάρχουν 2 πύλες εισόδου στο Νοσοκομείο.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ: Δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη – μπάτε σκύλοι αλέστε.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ: Δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη – μπάτε σκύλοι αλέστε. Όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Μόνιμα ακάλυπτη εντελώς η απογευματινή βάρδια. Συχνά φαινόμενα κλοπών σε προσωπικό και επιθέσεων (βίαια περιστατικά) σε γιατρούς και νοσηλεύτριες.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Νοσοκομείο με τόσες ιδιαιτερότητες δεν υπάρχει εντελώς φύλαξη. Έχει τρεις πύλες εισόδου, δεν υπάρχουν μπάρες στις δύο, και στη μία χρέη μόνο θυρωρού εκτελεί ένας ηλεκτρολόγος. Εσωτερικά δεν υπάρχει καμία κάλυψη-συχνές επιθέσεις από ασθενείς.
ΠΓΝΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν ως ιδιωτικοί Security εννέα υπάλληλοι συν 1 για τα ρεπο, 2 τη νύχτα, πρόβλημα στη φύλαξη, αλλεπάλληλες κλεψιές σε ΙΧ και μηχανάκια.
ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Υπηρετούν μόνο τη νύχτα δηλαδή 11-7 το πρωί, προβλήματα βίας καθώς και κλεψίματα στους ασθενείς. Ανεπαρκής η φύλαξη...
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Υπάρχει φύλαξη αλλά δεν επαρκεί.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Υπάρχει φύλαξη αλλά μόνο στα ΤΕΠ. Προβλήματα πολλά.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν.ΔΡΑΜΑ: Δεν έχει φύλαξη, έχει βγει προκήρυξη.
Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Καθόλου φύλαξη, μόνο κάποιες ημέρες βράδυ.
Γ.Ν. ΚΥΜΗΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν. ΚΑΡΥΣΤΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν. ΘΗΒΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν. ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Δεν υπάρχει φύλαξη.
Γ.Ν. ΛΑΜΙΑΣ: Ελλιπής φύλαξη, λόγω μείωσης προϋπολογισμού.
Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Ελλιπής φύλαξη.
Γ.Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ελλιπής φύλαξη.
Γ.Ν. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Δεν υπάρχει φύλαξη.