ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση σε ΜΕΘ και εισαγωγές – Κανένα περιθώριο εφησυχασμού – «Καμπάνα» Σύψα για το καλοκαίρι

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2021, 05:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2021, 22:45
Κορωνοϊός: Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση σε ΜΕΘ και εισαγωγές – Κανένα περιθώριο εφησυχασμού – «Καμπάνα» Σύψα για το καλοκαίρι
Facebook Twitter Whatsapp

Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την εικόνα σταθεροποίησης των σκληρών δεικτών της πανδημίας, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Κοινός τόπος δε των ειδικών είναι το γεγονός ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να μιλάμε για επιστροφή της κανονικότητας…

Το σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης κοινωνίας και οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: Τη Δευτέρα του Πάσχα, άνοιξε η εστίαση έπειτα από έξι μήνες, ενώ σειρά θα πάρουν τις επόμενες ημέρες και άλλες δραστηριότητες. Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την εικόνα σταθεροποίησης των σκληρών δεικτών της πανδημίας, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Κοινός τόπος δε των ειδικών είναι το γεγονός ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να μιλάμε για επιστροφή της κανονικότητας…

Η πορεία στων σκληρών δεικτών

Τη Δευτέρα του Πάσχα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συγκεντρωτικά στοιχεία για 48 ώρες, δεδομένου ότι την Κυριακή δεν εκδόθηκε έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης. Καταγράφηκαν 2.146 κρούσματα, με δείκτη θετικότητας το 9%. Αυτό φυσικά οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν πολύ λίγα τεστ, 23.837 για την ακρίβεια σε 48 ώρες, επομένως το ποσοστό αυτό δεν είναι ενδεικτικό, καθώς τις επόμενες ημέρες θα διενεργηθούν περισσότεροι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Όμως, συνεχίστηκε η τάση για αποκλιμάκωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τόσο της Αττικής, όσο και της Θεσσαλονίκης.

Η πορεία εισαγωγών στην Αττική:

  • Στις 28/4 καταγράφηκαν 191 εισαγωγές
  • Στις 29/4 καταγράφηκαν 195 εισαγωγές
  • Στις 30/4 καταγράφηκαν 193 εισαγωγές
  • Την 1/5 καταγράφηκαν 160 εισαγωγές
  • Στις 2/5 καταγράφηκαν 136 εισαγωγές

Η πορεία των εισαγωγών στη Θεσσαλονίκη

  • Στις 28/4 καταγράφηκαν 54 εισαγωγές
  • Στις 29/4 καταγράφηκαν 48 εισαγωγές
  • Στις 30/4 καταγράφηκαν 47 εισαγωγές
  • Την 1/5 καταγράφηκαν 43 εισαγωγές
  • Στις 2/5 καταγράφηκαν 40 εισαγωγές

Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έπειτα από πολλούς μήνες, ο Νίκος Σύψας, εκτίμησε πως μια πιο σαφής αποκλιμάκωση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους διασωληνωμένους αναμένεται από την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, ή στις αρχές του Ιουνίου. Ο καθηγητής ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο θα αποσυμπιεστεί το Σύστημα Υγείας και αυτό θα επιτρέψει τη χώρα να προχωρήσει σε μια «καλύτερη κανονικότητα».

Για την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, εξήγησε ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο ρυθμός των εμβολιασμών, η πίεση στο Σύστημα Υγείας αλλά και μια πιθανή εμφάνιση μεταλλάξεων που ενδεχομένως θα παρακάμπτουν την ανοσία.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Εάν όλα πάνε καλά σύμφωνα με τον καθηγητή από το Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια κανονικότητα και εάν το επιτρέψει η πορεία των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας, «τότε ενδεχομένως να βγάλουμε και τις μάσκες». Ειδικά για τους εμβολιασμούς προειδοποίησε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι υπερβολικός ενθουσιασμός, γιατί το καλοκαίρι που τα κρούσματα θα πέφτουν μπορεί πολλοί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν. Ανέφερε επίσης ότι στα άτομα ηλικίας άνω των 65 τα ποσοστά εμβολιασμού τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πιο χαμηλά «και γι’ αυτό διασωληνώνουμε ακόμη τέτοιους ανθρώπους».

«Καμπανάκι» για το καλοκαίρι

Ο κ. Σύψας χτύπησε καμπανάκι για το καλοκαίρι θυμίζοντας ότι τον περσινό Ιούνιο υπήρχαν και μέρες με μηδέν κρούσματα και στα μέσα Ιουλίου ο δείκτης R ανέβηκε και ξεκίνησε απότομη άνοδος των κρουσμάτων. Εξήγησε ότι αυτό μπορεί να επαναληφθεί και φέτος καθώς η πανδημία είναι απρόβλεπτη, δεν υπάρχει ανοσία και συνεπώς υπάρχει το υλικό για εξάπλωση του ιού στην κοινωνία. «Δεν μιλάμε για ένα κανονικό καλοκαίρι. Αποστάσεις, μάσκες και πάνω απ’ όλα τα εμβόλια που είναι το ισχυρότερο όπλο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα» να επιτραπεί σε εμβολιασμένους να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως ρεστοράν, μπαρ και κλαμπ χωρίς μάσκα λέγοντας ότι θα είναι μια πολύ καλή ανταμοιβή αλλά και κίνητρο για να προωθηθούν οι εμβολιασμοί.

Πότε θα ξεμπερδέψουμε πλήρως

Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το χειμώνα ο ιός θα επανέλθει και προέβλεψε ότι θα απαλλαγούμε οριστικά από τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022. «Το καλοκαίρι του '22 πρώτα ο Θεός θα απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως θα εξαφανιστεί εντελώς -το καλό σενάριο, ή θα επανέλθει σα μια μικρή εποχική λοίμωξη όπως κάθε χρόνο η γρίπη».

Επίσης πρόσθεσε ότι για να τελειώσει οριστικά η πανδημία πρέπει να τελειώσει σε ολόκληρη την υδρόγειο, σημειώνοντας ότι «αν στην Ευρώπη έχουμε ελάχιστα κρούσματα και στην Ινδία βράζει η πανδημία, τότε πιθανότατα η πανδημία θα γυρίσει από την Ινδία στην Ευρώπη με μεταλλάξεις».

Το ινδικό στέλεχος

Την ίδια στιγμή, πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες και για την εμφάνιση κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης στην χώρα μας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι τόσο αποτελεσματικά. Ωστόσο ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, μιλώντας την Κυριακή στο OPEN επιχείρησε να καθησυχάσει τους φόβους.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες αναφορικά με το τι κάνει το ινδικό στέλεχος, πόσο μεταδοτικό ή πιο θανατηφόρο είναι, γνωρίζουμε ότι σίγουρα δεν μεταδίδεται περισσότερο από το βρετανικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί πολύ. Ακόμη, όπως είπε, φαίνεται ότι αυτό το στέλεχος αντιμετωπίζεται, καθώς δεν μειώνεται πολύ η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Δεν με ανησυχεί, είναι πολύ μικρό το ποσοστό. Θυμηθείτε, είχαμε και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη πριν λίγο καιρό, φοβηθήκαμε, αλλά πάρα πολύ γρήγορα αυτή κατεστάλη τρόπον τινά και δεν προκάλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύω, το ίδιο θα γίνει και με την ινδική μετάλλαξη. Ακόμα και στην Ινδία, το ποσοστό είναι πολύ μικρό, περίπου 15% και μάλιστα στο Νέο Δελχί, δεν είναι σε όλη την Ινδία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr