ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας του ΓΓ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στο Newpost: Υποτονική έως ανύπαρκτη η κίνηση της αγοράς

της Λαμπριάνας Κυριακού - Δημοσίευση 4 Μαΐου 2021, 05:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2021, 22:41
Κραυγή αγωνίας του ΓΓ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών στο Newpost: Υποτονική έως ανύπαρκτη η κίνηση της αγοράς
Facebook Twitter Whatsapp

Υποτονική η κίνηση στην αγορά. Δεν θέλουμε πολλά λεφτά από την κυβέρνηση, όσα πήρε η εστίαση. «Αν δεν λάβουμε στοχευμένη βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο θα κλείσει το 30%», δηλώνει στο Newpost.

Πίσω από τις όμορφες βιτρίνες των καταστημάτων, εκτός από εμπορεύματα και καλλωπισμένες  κούκλες, υπάρχουν στοιβαγμένα τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός τον τελευταίο χρόνο. Εμμέσως πλην σαφώς οι έμποροι μπορεί να είδαν τα μαγαζιά τους από τις 5 Απριλίου ανοιχτά, ωστόσο η κίνηση είναι τόσο υποτονική που δεν μπορεί να καλύψει τις ζημιές των τελευταίων έξι μηνών.    

«Η κίνηση της αγοράς δεν είναι καλή είναι υποτονική μπορώ να πω ανύπαρκτη. Είναι η κίνηση μιας απλής καθημερινής ημέρας όταν δεν έχει δουλειά. Ένας απλό Απρίλιος, που δεν διανύει εορταστική περίοδο, που  οι καταναλωτές δεν έχουν   εορταστική ψυχολογία», ανέφερε στο NEWPOST o ΓΓ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Θάνος Τσαγκάρης

Ο κύριος Τσαγκάρης επισήμανε τα δυο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες  αυτές τις μέρες,  που είναι και ο βασικός παράγοντας της δουλειάς τους: «Πώς να δουλέψουμε αφού ο κόσμος δεν βγαίνει και δεν έχει λόγο να βγει για να φορέσει τα ρούχα του και δεύτερον με τα 535 ευρώ που παίρνει δεν έχει λεφτά να αγοράσει. Άρα υπάρχει δικαιολογία γιατί η κίνηση είναι χαμηλή αυτό τον καιρό» είπε.

Μάλιστα, επισήμανε ότι με την επανεκκίνηση της Εστίασης θα βοηθηθεί και ο δικός τους κλάδος και θα τους βοηθήσει στο να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες.

Ελπίδα η οικονομική βοήθεια της Κυβέρνησης για το αδιάθετο εμπόρευμα

Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ακολούθησαν  ευλαβικά τις εντολές της κυβέρνησης και καταβάλλοντας  υπερπροσπάθεια για να επιβιώσουν. Με νύχια και με δόντια προσπαθούν να εισπράξουν τον Τζίρο του Πάσχα, όπως σύμφωνα με τον γγ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών θα τα καταφέρουν μόνο αν τους στηρίξει στοχευμένα η κυβέρνηση και λάβουν μια μικρή βοήθεια για το αδιάθετο εμπόρευμα του χειμώνα.

Συγκεκριμένα ο κύριος Τσαγκάρης είπε στο NEWPOST: «Αν στηριχθούμε από την κυβέρνηση για τις επιταγές οι οποίες έχουν προέλθει από το αδιάθετο εμπόρευμα του χειμώνα που ήταν πολύ μεγάλο κατά 80% δεν νομίζω να τα καταφέρουμε»

«Η κυβέρνηση δεν στηρίξει το λιανικό εμπόριο όπως τις Τράπεζες και την Εστίαση»

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή να στηρίζεται μονόπλευρα η εστίαση με διαφημίσεις του υπουργού ανάπτυξης και το λιανικό εμπόριο είναι ξεχασμένο». «Εξεδώσαμε σήμα κινδύνου γιατί το λιανικό εμπόριο αυτή τη στιγμή  είναι το πιο θιγμένο από την πανδημία,  λόγω του αδιάθετου εμπορεύματος. Οι επιταγές τώρα πολύ σωστά έχουν μετατεθεί από την κυβέρνηση και έχουμε τριπλές επιταγές τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτές είναι αδύνατον να πληρωθούν από τους εμπόρους.»   

Αναφερόμενος στην στοχευμένη βοήθεια που ευελπιστούν να έχουν από την κυβέρνηση ο κύριος Τσαγκάρης είπε: «Από την στιγμή που δεν πέτυχε η έβδομη επιστρεπτέα προκαταβολή στο λιανεμπόριο όπως το λένε θα ήταν καλό να υπήρξε  μια επιστρεπτέα προκαταβολή για το αδιάθετο εμπόρευμα το οποίο είναι απλό και μετρήσιμο»

Ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δε δίνει την απαιτούμενη προσοχή στο λιανεμπόριο, όπως δίνει στην ενίσχυση των τραπεζών και της Εστίασης,  ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει δίνοντας μια πιο ενισχυμένη βοήθεια και στον κλάδο το δικό τους.

Δίνοντας ένα πιο σαφές παράδειγμα ο κύριος Τσαγκάρης εξήγησε:  «Να μετρηθούν οι  αγορές  της προηγούμενη σεζόν που χάθηκε. Να μας επιδοτήσουν  το 30% των τιμολογίων από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου που ήταν και οι αγορές της σεζόν.»

Τόνισε ότι δεν είναι πολλά λεφτά: Αν μια μικρή επιχείρηση κάνει 100χιλιάδες τζίρο δηλαδή 80χιλιάδες χωρίς το ΦΠΑ, δηλαδή 40χι μια σεζόν δηλαδή 25χι αγορές. Εάν επιδοτούσε 30% των αγορών αυτών θα ήταν 7.500χιλάδες

Μέτρα για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις  και όχι για τους μικροεμπόρους

Το λιανεμπόριο χωρίς την στήριξη του κράτους θα πάει πίσω, τόνισε ο κ Τσαγκάρης.  «Δε θα αντέξει. Και αυτά τα μέτρα που εξαγγέλλονται είναι μέτρα για μετά.

«Όταν είμαι 5 μήνες κλειστός τι κέρδη να παρουσιάσω για να πληρώσω φόρο και προκαταβολή φόρου. «Άρα τα μέτρα της κυβέρνησης  δεν είναι για τους μικροεμπόρους αλλά για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις». Αυτά δεν είναι μέτρα επανεκκίνησης αλλά μέτρα για μετά στήριξης και πληρωμή επιταγών.

Το καλοκαίρι η πιο κρίσιμη εποχή για τους μικροεμπόρους

«Δυστυχώς δεν  βλέπω την  κυβέρνηση να έχει διάθεση να βοηθήσει. θα μπορούσαμε κι εμείς να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε με την βοήθεια αυτή να μείνουμε αλώβητοι.

Όπως έχουν μετατοπιστεί το Ιούλιο είναι το μεγαλύτερο βουνό υποχρεώσεων  Και επιπλέον όταν έχουν δημιουργηθεί τα κορωνο-χρέη, μετά το μνημόνιο και το κούρεμα, πρέπει  να γίνει μια  γενναία ρύθμιση για να μπορώ να  πληρώνω και μια δόση από τα παλιά.» είπε

«Ελπίζω να μην κλείσουμε ξανά θα είμαστε 30% λιγότεροι. Οι επιχειρήσεις δε θα μπορούν πια να ανοίξουν γιατί, όταν τραβηχτεί ο σωλήνας της στήριξης θα μείνουν πολλοί ξεκρέμαστοι. Ο κ Σκυλακάκης μας είπε,  πάρτε τα όλα πάνω σας.. Τώρα είναι το πρόβλημα. Με τι δουλειά θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας; »

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr