ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στις προμήθειες υγείας – Δημιουργείται Εθνική Κεντρική Αρχή

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2021, 05:00 / Ανανεώθηκε 3 Μαΐου 2021, 22:54
Αλλάζουν όλα στις προμήθειες υγείας – Δημιουργείται Εθνική Κεντρική Αρχή
Facebook Twitter Whatsapp

Τι περιλαμβάνει το νέο οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Το νομοσχέδιο για το νέο οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας παρουσίασαν κατά το υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, με το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), με διευρυμένο αντικείμενο, νέο οργανωτικό σχήμα, σύγχρονα εργαλεία χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης και δυνατότητες συνεργασίας με επιστήμονες, εξειδικευμένο προσωπικό και άλλους φορείς.

Στόχος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, η διαχείριση και εκτέλεση -σε μεγάλο βαθμό- των προμηθειών υγείας του Δημοσίου.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα διασφαλίζει σαφή επιχειρησιακό σχεδιασμό, στοχοθεσία με συγκεκριμένους ποσοτικούς δείκτες απόδοσης, διαφάνεια και εταιρική διακυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, θα μπορεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα, αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους και στρατηγικές προμηθειών και διαχείρισης υλικών. Θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και θα αναλάβει την διαχείριση όλων των προμηθειών υγείας του Δημοσίου, συγκεντρώνοντας και συνθέτοντας τις ανάγκες των μονάδων υγείας.

Παράλληλα, θεσπίζεται τρόπος επιλογής εξειδικευμένων διευθυντικών στελεχών και δυνατότητα συμμετοχής επιστημόνων σε υποστηρικτικές διαδικασίες και ρυθμίζεται η δημιουργία νέων υποδομών πληροφορικής, εσωτερικού ελέγχου, νομικής υπηρεσίας και Γενικού Συντονισμού.

Ανάμεσα στα άλλα η κυβέρνηση επιδιώκει:

-Να καλυφθούν οι ανάγκες του συνόλου της εφοδιαστικής αλυσίδας (π.χ. supplychain, logistics, αξιολόγηση προμηθευτών, παραγγελιοδότηση).

-Να εξαλειφθεί η απουσία επιχειρησιακού σχεδιασμού των επιμέρους διαγωνιστικών διαδικασιών.

-Να καλυφθεί η απουσία έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών και ρόλων.

-Να καλυφθεί το κενό διοίκησης μεταξύ των επιμέρους Διευθύνσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

-Να αναπτυχθούν οι δεξιότητες υποστήριξης των συστημάτων πληροφορικής, ανάλυσης στοιχείων και ψηφιοποίησης.

-Να μπορέσει η ΕΚΑΠΥ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου νόμου προμηθειών υλοποιώντας νέου τύπου διαγωνιστικές διαδικασίες (e-catalogues, σύνθετους διαγωνισμούς με υλικά-software-υπηρεσίες, δυναμικό σύστημα αγορών).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr