current views are: 10

24 Μαΐου 2017
Δημοσίευση07:00

Προσφεύγουν στα δικαστήρια οι συμβασιούχοι

Στα δικαστήρια προσφεύγουν όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. 

Δημοσίευση 07:00’

Στα δικαστήρια προσφεύγουν όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα. 

Στα δικαστήρια προσφεύγουν όλο και περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”. 

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΟΕ δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπίσει νομοθετικά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: που κρίνει αντισυνταγματική την παράταση των συμβάσεων μετά τη διετία) προκειμένου οι συμβασιούχοι να παραμείνουν στη θέση τους έως το τέλος του χρόνου.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ συναντήθηκε χθες με τον κ. Σκουρλέτη μετά την ολοκλήρωση της πορείας των εργαζομένων προς το υπουργείο Εσωτερικών. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση ολοκληρώθηκαν χθες, ωστόσο όπως δήλωσαν θα βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να μην απολυθεί κανείς.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθαρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις είναι πάνω από τις δικαστικές: «Ο υπουργός έκανε σαφές ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στη βάση της τελευταίας νομοθετικής παράτασης των συμβάσεών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον από αυτή προκύψει η ανάγκη νέας παρέμβασης».

Βαρέα και ανθυγιεινά

Καθησυχαστικός, προς το παρόν, εμφανίστηκε ο υπουργός και όσον αφορά την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ωστόσο συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους αναφέρουν ότι στα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου προβλέπεται η ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία, γεγονός που προμηνύει την περικοπή των σχετικών επιδομάτων.

Την ίδια στιγμή, δικαστήρια σε όλη τη χώρα αποφασίζουν υπέρ των συμβασιούχων εργαζομένων που προσφεύγουν προκειμένου να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, καθώς οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάθε δήμο δεν υπογράφουν τα σχετικά εντάλματα πληρωμής.

Ενδεικτικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζονται 750 άτομα συμβασιούχοι κυρίως στην καθαριότητα, όσοι έχουν προσφύγει στο δικαστήριο, έχουν δικαιωθεί, ενώ αντίστοιχα και 56 εργαζόμενοι του Δήμου Ωραιοκάστρου δικαιώθηκαν κερδίζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει και παραμένουν στην εργασία τους.


σχετικα αρθρα